Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 46 glasov Ocenite to novico!
Galileo
Prva dva satelita sistema Galileo so v orbito izstrelili oktobra 2011. Foto: EPA
ESA
Evropski satelitski sistem Galileo je Evropska vesoljska agencija v sodelovanju z Evropsko komisijo začela izvajati leta 1999. Foto: EPA

Dodaj v

Delovati je začel evropski satelitski sistem Galileo

Sistem je vreden 10 milijard evrov
15. december 2016 ob 07:55,
zadnji poseg: 15. december 2016 ob 14:07
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropski satelitski sistem Galileo, ki ga je Evropska vesoljska agencija v sodelovanju z Evropsko komisijo začela izvajati leta 1999, je prvič postal na voljo uporabnikom.

Galileo prinaša natančnejši signal in boljšo pokritost z njim, sistem pa naj bi v celoti dokončali leta 2020. Storitev je sicer brezplačno dostopna po vsem svetu, na voljo pa bo le pametnim telefonom in navigacijskim napravam z mikročipi, združljivimi s sistemom Galileo. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mirna Talko, bo predtem morda pri nekaterih napravah treba še posodobiti programsko opremo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V nasprotju s sistemom GPS bo Galileo pod nadzorom civilnih oblasti EU-ja, ki želi z njim poleg GPS-ju konkurirati tudi ruskemu Glonasu. Evropski sistem satelitske navigacije naj bi za več kot dvakrat izboljšal navigacijske zmogljivosti ter signale na oddaljenih območjih na severu Evrope in v velikih mestih, kjer zaradi visokih zgradb prihaja do motenj. Na voljo bo sicer tudi za uporabo v vojaške namene.

V nasprotju s sistemoma GPS ali Glonas, ki sta sposobna locirati do nekaj metrov natančno, naj bi Galileo iz vesolja usmerjal na meter natančno. Segel bo tudi na območja, kjer signala trenutno ni, recimo v predore. Tako bo med drugim olajšal iskalne akcije v odročnih krajih.

Hitrejše reševanje
S storitvijo za iskanje in reševanje bo ljudi, ki so poslali klic v sili z oddajnika, povezanega s sistemom Galileo, mogoče najti in rešiti hitreje, saj se bo čas za njihovo izsleditev skrajšal na samo 10 minut. To storitev nameravajo pozneje še izboljšati, tako da bo tudi pošiljatelj klica v sili obveščen, da je bil izsleden in da je pomoč na poti, so sporočili iz Evropske komisije.

Prva dva satelita sistema Galileo so v orbito izstrelili oktobra 2011, leto pozneje pa sta jima sledila še dva. Z nadaljnjimi izstrelitvami so morali zaradi tehničnih težav nato počakati več kot eno leto.

Sistem, ki ga trenutno sestavlja 18 satelitov, je vreden deset milijard evrov. Do leta 2020 naj bi okoli Zemlje krožilo do 30 satelitov. Galileo naj bi v prvih 20 letih svojega delovanja gospodarstvu EU-ja prispeval okoli 90 milijard evrov. Komisija sicer predvideva, da bo svetovni trg satelitske navigacije do leta 2020 vreden okoli 244 milijard evrov.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
alah
# 15.12.2016 ob 08:03
Velik dan za evropsko tehnološko in strateško neodvisnost.
COP
# 15.12.2016 ob 08:36
Bravo! Tukaj se tudi vidi čemu je EU potrebna, saj smo v nasprotnem odvisni od dobre volje Američanov, Rusov ali Kitajcev.
Deep_G
# 15.12.2016 ob 08:30
Dan neodvosnosti. Se bomo odcepili od Amerikanerjev!
mojcd
# 15.12.2016 ob 08:23
Bistvo članka, ki izhaja iz naslova pa ni povedan. Kako ga bodo uporabniki lahko uporabljali?
hepan
# 15.12.2016 ob 08:20
Must have
mb128
# 15.12.2016 ob 09:27
aaa
Že parkrat je bilo v različnih medijih zapisano, da se lahko zgodi, da Zda gps zakodirajo. In v tem primeru bi ostali brez navigacije!
Kaj misliš, da so Rusi postavili Glonas tudi samo zaradi tega ker ga pač lahko?!
Sicer pa je to res tratenje resursov po nepotrebnem ampak svet je pač takšen kot je kaj češ! Škoda da gps ni bil mednaroden projekt.
Knight Kant
# 15.12.2016 ob 09:19
mojcd --- 15.12.2016 ob 09:01
Enako velja za avtomobilsko industrijo, sistem NI NA VOLJO! Boste šli menjati avto?
--------

Če imajo v knjigarni NA VOLJO novo knjigo v francoščini, pa ti ne znaš francosko in se francoščine zaradi te knjige tudi ne misliš na hitro naučiti, je kljub vsemu knjiga še vedno NA VOLJO, od VOLJE kupcev pa je odvisno, ali jo bodo kupili, da bi jo prebtrali ali morda zgolj postavili na knjižno polico.

Dejstvo je, da Galileo testno funkcionira že dlje časa, v testnih pogojih pa so si operaterji lahko privoščili kakršnokoli eksperimentiranje z delovanjem sistema, vključno s prekinitvijo oddajanja signala. Sedaj so objavili DA GRE ZARES in da storitev od danes naprej funkcionira, kot je deklarirano --- za tiste seveda, ki "znajo francoščino".
GupeM
# 15.12.2016 ob 09:28
z GPS-om lahko na cm natancno dolocis lokacijo, a le ce ti ZDA dovolijo taksen signal. Galileo bo samo to natancnost dal na razpolago mnozici.
Ni res. GPS omogoča največ 10-30 cm natančnosti (encrypted verzija). Medtem ko Galileo omogoča največ 1cm natančnosti (encrypted verzija).
Slo_v_k
# 15.12.2016 ob 09:16
V nasprotju s sistemoma GPS ali Glonas, ki sta sposobna locirati do nekaj metrov natančno, naj bi Galileo iz vesolja usmerjal na meter natančno

z GPS-om lahko na cm natancno dolocis lokacijo, a le ce ti ZDA dovolijo taksen signal. Galileo bo samo to natancnost dal na razpolago mnozici.
Knight Kant
# 15.12.2016 ob 09:39
aaa --- 15.12.2016 ob 09:18
Vsem, ki ploskate temu, samo eno vprašanje. Kaj bomo imeli uporabniki od tega? V čem je fora, da smo namenili miljarde nečemu, kar tako ali tako že obstaja in lahko zastonj uporabljamo? Miljarde za odkrivanje tople vode? Resno sprašujem.
-----

Samsung je vložil miljarde za odkrivanje tople vode, čeprav je pred tem že Apple vse opravil.

V čem je fora, da imajo evropske države svoje vojske, če pa bi lahko v vojašnicah namestili kar zavezniške sile iz ZDA? Posebej praktično bi to bilo, če bi se neki novi predsednik ZDA odločil spremeniti politiko ZDA do Evrope.

In zakaj neki Rusi in Kitajci odkrivajo toplo vodo?

Mene na primer bolj muči vprašanje, zakaj ni podobnih prizadevanj odkrivanje tople vode na drugih področjih. Če mi danes kdo izklopi GPS ali resno moti njegovo delovanje, jaz za enkrat še znam preživeti, malo težje pa bi bilo, če nam kdo izklopi Google. Kitajci imajo svoj Baidu, Rusi Yandex, Evropi pa je pod čast odkrivat toplo vodo.
Canis.Lupus
# 15.12.2016 ob 09:19
mojcd
# 15.12.2016 ob 09:00
Prijavi neprimerno vsebino Še enkrat vsem pametnjakovičem - na voljo bo PAMETNIM TELEFONOM. Torej nam uporabnikom NI NA VOLJO! A mislite, da bo apple ali Samsung šel sedaj spreminjati proizvodnjo? Še posebej ne ameriški proizvajalci naprav.

Vse skupaj pomeni re-design naprav in posledično večja cena. z drugimi besedami sistem NI NA VOLJO DANES uporabnikom!


Na voljo je danes, če imaš kompatibilno napravo.
Če imaš 5 let star pametni telefon, kot jaz, pa ti ni na voljo, jasno. Z ritjo pač nobenega GPS signmnala ne moreš uporabljati, a ne?

Prepričan sem da so več let zane specifikacije za Galileo in so, če že ne implemetirane v čipe, vsaj pripravljene za uporabo pri anslednji nadgradnji.

In ja, proizvajalci nam bodo seveda raje prodali nov tel. ali navigacijsko napravo, kot pa poslali nadgradno telefona po zraku. Smo v kapitalizmu pač.

lp
oziris.va
# 15.12.2016 ob 09:08
@mojcd: v naslednji generaciji bo. In ja, potrebno bo menjati naprave, avtomobile in ostalo.

Ampak, če do danes nisi imel potrebe za uporabo sistema GALILEO, zakaj je to naenkrat problem?

V vmesnem času lahko še vedno uporabljaš GPS, dokler ne nabaviš novih naprav, ki imajo vse potrebno.
Canis.Lupus
# 15.12.2016 ob 08:41
mojcd
# 15.12.2016 ob 08:23
Prijavi neprimerno vsebino Bistvo članka, ki izhaja iz naslova pa ni povedan. Kako ga bodo uporabniki lahko uporabljali?


"... na voljo pa bo le pametnim telefonom in navigacijskim napravam z mikročipi, združljivimi s sistemom Galileo. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mirna Talko, bo predtem morda pri nekaterih napravah treba še posodobiti programsko opremo ..."
seven7
# 15.12.2016 ob 09:34
Zemljecide v avtu posodobiš na pooblaščenem servisu. Seveda za protiplačilo.

Ali pa pri kolegu v garaži. Za kakšen pir dva. :)
Kekec99
# 15.12.2016 ob 09:22
Mene je postavilo 250 metrov stran od dejanske lokacije, navigacije ni ali pa je ne znam štartati.
Knight Kant
# 15.12.2016 ob 08:42
mojcd --- 15.12.2016 ob 08:23
Bistvo članka, ki izhaja iz naslova pa ni povedan. Kako ga bodo uporabniki lahko uporabljali?

na voljo pa bo le pametnim telefonom in navigacijskim napravam z mikročipi, združljivimi s sistemom Galileo. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mirna Talko, bo predtem morda pri nekaterih napravah treba še posodobiti programsko opremo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
sstanislavv
# 15.12.2016 ob 12:28
Zakaj pa običajni ljudje ne moremo na cm natančno določiti pozicijo preko satelitov? Tako bi veliko prihranili za geodete, ki določajo meje, predvsem Slovenci bi tako prihranili kar nekaj denarja. Vem da 1cm napake na veliko razdaljo lahko pomeni veliko napako, a za večina sporov, kje je mejnik bi šlo.
Knight Kant
# 15.12.2016 ob 11:58
mojcd --- 15.12.2016 ob 10:54
Knjigo prevedejo za vsak trg......da jo razume in uporablja cel svet.
.........
----------------

Morda prevedejo "Pet prijateljev" za otroke in "Da Vincijeva šifra" za odrasle. Ampak zgtešil si poanto.

Imamo pri slovenskih mobinih operaterjih NA VOLJO mobilno omrežje LTE/4G ali ga nimamo NA VOLJO. Operaterji pravijo, da omrežje imamo na voljo, potrebujemo samo "napravo LTE" (mobitel, tablični računalnik, USB-modem, mobilno dostopno točko WiFi) in biti moramo v dosegu "signala omrežja LTE/4G".

Ti bi najprej zahteval, da vsi Slovenci tekoče govorijo angleško, preden bi v knjižnico ali knjigarno dal NA VOLJO kakšno od tistih nekaj knjig v angleščini, ki še ni prevedena v slovenščino?

Kaj misliš, da mora biti za uveljavitev električnih avtomobilov prej poskrbljeno, infrastruktura v obliki polnilnih postaj, ali električni motor v vseh obstoječih avtomobilih? Ali mreža polnilnih postaj, ko bo ta postala dovolj gosta, še vedno NE BO NA VOLJO, ker boš ti imel avto samo na bencinski ali diesel pogon.
Geriboy
# 15.12.2016 ob 11:47
To da so tovrstni satelitski navigacijski sistemi dostopni širši javnosti je dobra volja vodilnih. Glavna je uporaba v geodeziji, gradbeništvu, letalstvu, seizmiki in sorodnih vedah, ter seveda geostrateški nameni.
Mislim, da njih ne gane, če nova generacija Samsung telefonov ne bo imela čipov za uporabo tovrstnih sistemov. A vseeno, kdor bo želel konkurirati na Evropskem trgu bo s to tehnologijo zagotovo imel prednost. Tako kot je Sony Ericsson že pred leti nudil podporo za ruski Glonas. Večini je bilo vseeno, a za določene stroke je pomenilo da smo z navadnim "smartphoneom" dosegli centimetrsko natančnost z razmeroma majhnim številom ponovitev meritev. Pač naprava je znala uporabljati GPS in Glonas sočasno, torej je ves čas na obzorju na voljo večje število "vidnih" satelitov kar omogoča natančnejše lociranje.
pinko_palinko
# 15.12.2016 ob 10:29
Na splošno se govori o GPS čeprav že nekaj let telefoni uporabljajo tudi ruski GLONASS. Trenutno št. satelitov GPS: 32, GLONASS: 24. Nekatere naprave (Javad) že podpirajo tudi Galileo. Sicer za navadnega uporabnika dodatni Galileo sateliti ne pomenijo bistvene razlike.
gesan
# 15.12.2016 ob 09:38
A že?
To pa je bila svetlobna hitrost.

Zdaj naj uredijo normalne poštne usluge, ki bodo za celo EU veljale enako in ne kot zdaj, ko imamo več kot očitno 3 ali štiri razrede pomembnosti in tisti najbolj pomembni plačujejo nekajkrat manj ali pa celo nič v nasprotju z "manj" pomembnimi.
johann
# 15.12.2016 ob 08:51
Storitev je sicer brezplačno dostopna po vsem svetu, na voljo pa bo le pametnim telefonom in navigacijskim napravam z mikročipi, združljivimi s sistemom Galileo.

Torej bo treba kupiti novo napravo? Problem bomo verjetno tudi tisti, ki imamo navigacijsko napravo vgrajeno v avtomobilu.
xerces8
# 15.12.2016 ob 14:07
PS: Slovenske avtoceste so stale tudi nekje 5 milijard EUR, tako da kdor jamra o ceni projekta, pač nima pojma (kot ponavadi pri številkah, ki presegajo 1000 EUR).
Knight Kant
# 15.12.2016 ob 14:02
Binder Dandet --- 15.12.2016 ob 13:44
Edini, ki ti lahko omeji google, je EU. Poglej Rusijo, poglej Kitajsko. Google je zadnji v vrsti, ki mu je v interesu, da imaš omejen dostop do njega.
-------------

Mišljen je bil seveda "odklop" in ne odklop, bodisi individualni, ali kolektivni. Poanta je, da pač ni dobro, da prepustiš določeno vrsto tehnologije eni sam velesili, še manj eni sami multinacionalki, četudi je uporaba tehnologije navidez zastonj, zaradi česar si se pripravljen odpovedati kakršnemukoli vplivu na njen način uporabe ali smer razvoja, ter se zadovoljiti s ponudbo brez možnosti izbire. Glede slednjega je (tudi) v EU žal katastrofalno stanje, ki je pretirano naklonjen lobiranju svetovnih monopolov in oligopolov.

So pa monopoli seveda garancija, da ne prihaja do podvajanja vlaganj v razvoj.
oziris.va
# 15.12.2016 ob 12:46
Hik
# 15.12.2016 ob 09:15

oziris

mojcd ima prav. GALILEO bo pri globalnih proizvajalcih pametnih telefonov in navigacijskih naprav upoštevan približno toliko, kot je JPEG-2000 upoštevan pri proizvajalcih digitalnih fotoaparatov.


Bomo videli ... kdo si je upal pred leti napovedat, da bo velika firma kot je npr. Nokia, skraj propadla, da o npr. BlackBerryju sploh ne govorim?

Podjetja rabijo evropski trg, drugače lahko zaprejo štacuno.
AM
# 15.12.2016 ob 10:03
Upam, da bodo res zagotavljali takšno natančnost in da sistem resnično zaživel.

Kar se pa telefonov tiče. EU lahko sprejme, da morajo vsi mobilni telefoni, ki se prodajajo v EU, od recimo 1.1.2018, v primeru, da imajo satelitsko pozicioniranje, le-to podprto vsaj z Galileom. (lahko pa poleg Galilea tudi s kakšnim drugim sistemom).

Trg EU je tako velik, da si nobena firma ne bo privoščila izpada dohodka.
izo
# 15.12.2016 ob 19:48
Kot da so nam Američani kdaj odrekli dostop ...

misliš, da je zastonj, in da ni omejen, plus seveda nadzorovan, če nucamo hardware njihove vojske??
jim še kako paše, da smo podrejeni in verjetno so tudi sami posredno bremzali razvoj projekta.
elGoyc
# 15.12.2016 ob 17:29
Ne da bi bil kak hud paranoik, ampak imeti na ravni EU lastne (delno tudi obrambne) zmogljivoti, ko je ta navigaciski sistem je ravno tako pomembno za suverenost, kot nadzor nad lastnim teritorijem.
EU ni nemočna, ker bi bila revna, ampak je nemočna, ker prvič ni enotna pri pomembnih stvareh (ne govorim o standardu za ukrivljenost banan) in drugič se v vojaškem smislu naslanja na NATO oz. ZDA.
EU ima večji potencial, kot ZDA, ker je če ne drugega večja, in Rusija ter Kitajska skupaj, ker je bogatejša, ampak bojim se, da bomo vedno nekomu lizali pete, samo zato, ker se ne znamo postaviti na lastne noge.

In potem berem komentarje, kako je ta projekt nesmiselen, ker imamo ameriški GPS. In za kaj bi lahko namenili ta denar? Vsak prebivalec bi imel nekaj, govorim na pamet, deset evrov več, ali bi financirali še kakšno birokratsko tvorbo b Bruslju in kaj bi na to porekla zgodovina, da skupek nekoč tako močnih držav de facto postaja protektorat ZDA.
Knight Kant
# 15.12.2016 ob 13:31
aaa --- 15.12.2016 ob 12:28

Ne vem, kaj se ti je zdelo tako ponižujočega. Uporabil sem zgolj nekaj slikovtih primerjav, s katerimi sem skušal argumentirati svojo poanto.

Galileo je en redkih skupnih infrastrukturnih projektov EU. Prvotno predvideni stroški precej presegajo prvotno predvidene in trenutno skupne končne stroške ocenjujejo na cca 5 milijard EUR. Mi se sedaj pogovarjamo o razširitvi nekaj kilometrov železniške proge z drugim tirom in za to predvidevamo 1,2 milijardah EUR. Pri tem ima Luka Koper že železniško povezavo z Evropo, poleg tega je Evropa dobro povezana s severnim Jadranom tudi preko pristanišč Rijeke in Trst, ki imata vse potrebne kapacitete.

Američani imajo dovolj jedrskega orožja, da z njim večkrat uničijo celoten svet. Izgleda, da se jim vlaganje v to orožje izplača. Bodo pa najbrž to orožje pričeli uporabljati kje drugje, kot na svojem ozemlju. Morda se ti zdi slaba uteha, ampak za našo varnost je bolje, da ima zaradi vzpostavitve ravnotežja še enkrat toliko takšnega orožja tudi Rusija (Iran ali Bruselj).
Canis.Lupus
# 15.12.2016 ob 13:26
aaa
# 15.12.2016 ob 12:28
Prijavi neprimerno vsebino @Knight Kant
Res ne vem zakaj je potreben tak ton razprave. Govorimo o vražje dragi infrastrukturi ji je s tehničnega vidika dovolj ena za cel svet. In ta že stoji. Ne stroški izdelave in ne operativni stroški niso vezani na število uporabnikov. Če gre amerom v nos, da uporabljamo njihov sistem, se je vseeno veliko ceneje zmenit za najem storitev, kot pa postavljat paralelno infrastrukturo. Zgodovisnko gledano se bomo pa tako ali tako evropejci prej med sabo zravsali, kot pa z ameri. In na te stvari nisem dobil odgovora. Dobil pa sem mnogo ponižujočih očitkov. Hvala;)


Najem storitev se da preklicat.
Knight Kant
# 15.12.2016 ob 12:02
aaa --- 15.12.2016 ob 11:36
Samsung je vložil miljarde za odkrivanje tople vode, čeprav je pred tem že Apple vse opravil.
Ta primerjava ni ravno na mestu. Samsung s to toplo vodo mastno služi. Pri Galileju dvomim, da bo tako;)

---------

In Američani so bedaki, ki z GPS sistemom iz čistega altruizma skrbijo za javno dobro celega sveta, mi pa lahko brez pomislekov računamo, da bodo to počeli tudi v prihodnje?
Hudomuh
# 15.12.2016 ob 11:10
A kdo ve, kam moram obrnt krožnik, da bo lovilo ta kanal? A lovi oba eurošporta?
gregori
# 15.12.2016 ob 10:08
IN VENDAR SE VRTI
čeprav je moral dati življenje za te besede
GupeM
# 15.12.2016 ob 09:50
Zemljecide v avtu posodobiš na pooblaščenem servisu. Seveda za protiplačilo.

Ali pa pri kolegu v garaži. Za kakšen pir dva. :)


Res je. Boš to redno delal? Ko se je odprla Škofjeloška obvoznica, sem primerjal zemljevide med sabo. Google Maps je bil prvi, ki jo je dodal, in to izredno hitro. Vsi ostali zemljevidi je še dolgo niso imeli. Več mesecev. Tile zemljevidi v avtomobilih pa so sploh razred zase. Se posodabljajo še počasneje kot ostali.
mb128
# 15.12.2016 ob 09:20
Vprašanje.
Moj mobi lahko sprejema Galileo. Tako vsaj piše.
Kje je obcija da ga lahko izberem?!
čezplotnik
# 15.12.2016 ob 13:55
Ne vem, če se zavedate, vendar Evropa v svetu tehnologije počasi prehiteva dolga desetletja nesporno kraljico - ZDA. Evropejci smo tudi spoznali, da ZDA niso več obljubljena dežela, da je življenje v Evropi lepše. Beg možganov iz Evrope v ZDA je zdaj minimalen. Evropski trg je hkrati večji, večje je število ljudi, boljše socialno varstvo. Najslabše za evropsko znanost bi bil razpad EUja...
Binder Dandet
# 15.12.2016 ob 13:44
"malo težje pa bi bilo, če nam kdo izklopi Google. Kitajci imajo svoj Baidu, Rusi Yandex, Evropi pa je pod čast odkrivat toplo vodo."

Edini, ki ti lahko omeji google, je EU. Poglej Rusijo, poglej Kitajsko. Google je zadnji v vrsti, ki mu je v interesu, da imaš omejen dostop do njega.
mb128
# 15.12.2016 ob 10:32
Canis.Lupus
Prav nič se nisem vsajal, samo neumno se mi zdi da nimaš možnosti izbire. Mogoče pa bo to možno pri napravah naslednje generacije.
tuintam
# 15.12.2016 ob 10:11
ESA čestitam. Vsaj kdo je še, ki drži svoje obljube. Očitno rakete ne padejo ravno vse z neba. Da negotovo drvimo skozi vesolje, je vse bolj splošno jasno. Brez veze bi pa bilo, če bi nas bilo zato, ker se tega vse bolj zavedamo, sedaj bolj strah ...
mb128
# 15.12.2016 ob 09:39
aaa
Ne vem, tako sem prebral parkrat. Američani bi lahko zakodirali signal ne samo v primeru vojne ampak tudi kot obliko gospodarskega pritiska.
Canis.Lupus
A mobi sam izbere?! Kaj pa v primeru če Zda zakodirajo gps signal?! Signal gps še vedno dobiš ampak si z njim ne moreš čisto nič pomagati zato bi morala obstajati obcija izbire!
mojcd
# 15.12.2016 ob 09:02
ps11

zbudi se, imaš digitalni radio DAB+
Geriboy
# 16.12.2016 ob 07:38
@sstanislavv
Izjemno natančnost je običajno težko doseči zaradi veči faktorjev, ki povzročajo napake.
Najlažji način kako odpraviti vsaj del napak je to, da pozicijo določamo s pomočjo čimvečjega števila satelitov. Torej pri GPS sistemu smo lahko srečni če se nam na vidnem obzorju pojavi še četrti satelit. Če uporabljamo sisteme GPS, Glonas in Galileo, potem lahko v teoriji naenkrat uporabimo celo precej več kot 10 satelitov.
Drugi faktorji napak pa so pogojeni z raznimi šumi ki izhajajo iz vesolja in atmosfere. Te pa odstranjujemo tako, da uporabljamo 2 GPS sprejemnika. Prvi je stacionarni, na 100% znani lokaciji, ki nam dejansko meri napake. Drugi pa je pač naš terenski sprejemnik, katerega meritve naknadno kalibriramo s pomočjo podatkov prvega sprejemnika.

Zavedajmo se tudi, da ima GPS sistem namerno vgrajen šum, ki zniža natančnost na 100-200 metrov. Le ta šum je na veseljo civilnih uporabnikov od začetka tisočletja izklopljen za vse.

Še ta opomba. Napaka enega centimetra je v geodeziji lahko ogromna. Pogosto gre za meritve premikov (monitoring plazov, spremljanje tektonskih premikov za potrebe izdelav potresnih ogroženosti, itd). In ti premiki so pogosto na milimetrski ravni v letnem ali celo več desetletnem časovnem razponu. :)

LP
xerces8
# 15.12.2016 ob 14:06
Spisek telefonov, ki podpirajo Galileo: klik
kilgore trout
# 15.12.2016 ob 12:26
Mene na primer bolj muči vprašanje, zakaj ni podobnih prizadevanj odkrivanje tople vode na drugih področjih. Če mi danes kdo izklopi GPS ali resno moti njegovo delovanje, jaz za enkrat še znam preživeti, malo težje pa bi bilo, če nam kdo izklopi Google. Kitajci imajo svoj Baidu, Rusi Yandex, Evropi pa je pod čast odkrivat toplo vodo.

https://www.unbubble.eu/
GupeM
# 15.12.2016 ob 09:24
Še enkrat vsem pametnjakovičem - na voljo bo PAMETNIM TELEFONOM. Torej nam uporabnikom NI NA VOLJO! A mislite, da bo apple ali Samsung šel sedaj spreminjati proizvodnjo? Še posebej ne ameriški proizvajalci naprav.

Vse skupaj pomeni re-design naprav in posledično večja cena. z drugimi besedami sistem NI NA VOLJO DANES uporabnikom!

Od kje tebi ta informacija? Nekateri novejši telefoni ŽE podpirajo Galileo. Nekateri čipi v telefonih tudi imajo podporo, ki pa je izključena. S posodobitvijo t.i. firmwarea, pa se lahko tudi to omogoči. Vprašanje je, če bodo posodobitve firmwarea na voljo, je pa teoretično mogoče. Tako da ne vem od kje tebi spreminjanje proizvodnje, če vse to že obstaja...

Druga stvar so navigacijske naprave v avtomobilih. Sicer nisem najbolj na tekočem, ampak po lastnih izkušnjah se mi zdi, da navigacije v avtomobilih zaostajajo za mobilnimi kakšnih 3-5 let. Sploh zemljevidi so zastareli in nenatančni (Renaultova navigacija mi kaže neprevozno/zaprto cesto, ki je v resnici asfaltirana lokalna cesta in se po njej vsak dan vozim). Ne vem pa, kako napredno strojno opremo uporabljajo, vendar predvidevam, da tudi tam zaostajajo.
Geriboy
# 17.12.2016 ob 10:16
Šum v striktnem mislu danes ni vklopljenega. A še vedno ga lahko vključijo kadarkoli - predvsem v primeru pomembnejših vojaških operacij s čimer nasprotniku s civilnimi ali kodiranimi napravami onemogočijo navigacijo. Glavna razlika med GPS sprejemniki za civilno in vojaško uporabo, pa je še vedno v frekvenci delovanja. Civilna frekvenca je drastično manj natančna.
izo
# 16.12.2016 ob 12:36
šum pa je še vedno, le v manjši obliki, brez skrbi.
izo
# 16.12.2016 ob 12:35
Zavedajmo se tudi, da ima GPS sistem namerno vgrajen šum, ki zniža natančnost na 100-200 metrov. Le ta šum je na veseljo civilnih uporabnikov od začetka tisočletja izklopljen za vse.

beri, od uporabe lasersko vodenih projektilov in dronov..
izo
# 15.12.2016 ob 20:11
pa čist tako, seveda so tudi kavbojci porinili kanado zraven v eso, da bodo lahko tam delali štalo..
izo
# 15.12.2016 ob 19:57
PS: Slovenske avtoceste so stale tudi nekje 5 milijard EUR, tako da kdor jamra o ceni projekta, pač nima pojma (kot ponavadi pri številkah, ki presegajo 1000 EUR).

realno vsaj še enkrat tolk..
Kazalo