Večina diagnoz raka na požiralniku in želodcu je postavljenih v poznem stadiju bolezni. Foto: AP
Večina diagnoz raka na požiralniku in želodcu je postavljenih v poznem stadiju bolezni. Foto: AP

Na leto po vsem svetu diagnosticirajo okoli 1,4 milijona primerov raka na požiralniku in želodcu. Večina diagnoz je postavljena v poznem stadiju predvsem zaradi neznačilnih simptomov, ki jih je mogoče pripisati tudi drugim boleznim. Ravno pozna diagnoza je kriva, da je le 15 odstotkov bolnikov s tema dvema vrstama raka še živih pet let po postavitvi diagnoze.

Sheraz Markar z Imperial kolidža v Londonu, kjer so razvili test, je na kongresu povedal, da zdaj za odkritje omenjenih vrst raka uporabljajo endoskopijo, drago in invazivno metodo, ki s seboj prinaša tudi nekaj tveganj. "Test izdihanega zraka bi lahko v prvi vrsti pripomogel k zmanjšanju nepotrebnih endoskopij. Na dolgi rok pa bi pomenil zgodnejšo diagnozo in zdravljenje, posledično pa tudi boljše možnosti preživetja," je po poročanju spletnega portala ScienceDaily povedal Markar.

Test meri raven točno določenih kemikalij
Študija je temeljila na rezultatih predhodnih raziskav, ki so pokazale na razlike v ravneh točno določenih kemikalij (maslena, pentanojske in heksanojske kisline, butanala in dekanala) pri bolnikih, ki so imeli raka na želodcu in požiralniku, v primerjavi z bolniki, ki so imeli zgolj simptome, a raka niso imeli. Nova raziskava je poskusila ugotoviti, če bi lahko to "kemično sled", za katero se je zdelo, da določa vrsto raka, uporabili kot temelj za nov diagnostični test.

V študiji je sodelovalo 335 bolnikov, med njimi je bilo 163 ljudi, ki so jim z endoskopijo diagnosticirali raka na želodcu ali požiralniku, pri preostalih 172 pa je endoskopija rak ovrgla. Vseh 335 vzorcev so analizirali z ionsko masno spektrometrijo, ki omogoča merjenje majhnih količin različnih kemikalij tudi v izdihanem zraku. Test se je izkazal za izredno učinkovitega, saj je kar v 85 odstotkih potrdil diagnozo, postavljeno z endoskopijo.

"Rakave celice se razlikujejo od zdravih, zato tudi proizvajajo različno mešanico kemikalij. Študija nakazuje, da bomo lahko na podlagi razlik v ravni kemikalij v izdihanem zraku ločili bolnike, ki imajo raka na želodcu ali požiralniku od tistih, ki ga nimajo," je povedal Markar in dodal, da bodo v prihodnjih treh letih nadaljevali študijo na večjem vzorcu bolnikov.