Od namiznih računalnikov k prenosnikom, tablicam in naposled prenosnim telefonom. Kaj sledi? Foto: BoBo
Od namiznih računalnikov k prenosnikom, tablicam in naposled prenosnim telefonom. Kaj sledi? Foto: BoBo

To se je zgodilo julija in avgusta. Med poletnimi dopusti se je dostop do spleta z računalnikov spet povečal, vendar ne več na prejšnjo raven, kaže raziskava MOSS-a.

Število uporabnikov, ki do spleta dostopajo z mobilnimi napravami, je decembra za dostopom z osebnimi računalniki zaostajalo le še za 0,7 odstotne točke, so sporočili iz Slovenske oglaševalske zbornice, naročnice raziskave.

Od januarja 2017 do decembra 2018 se je spletna populacija povečala za štiri odstotke, čeprav je dostop prek osebnega računalnika v istem obdobju upadel za deset odstotkov. Rast je zdaj posledica rasti uporabe pametnih telefonov, saj se je dostop do spleta s prenosnih telefonov povečal za 21 odstotkov. Glede na trend, ki se nakazuje, bo dostop s prenosnih telefonov kmalu prevzel prvo mesto, menijo v zbornici.

Med spletnimi mesti, vključenimi v raziskavo, je decembra lani najvišjo obiskanost imelo spletno mesto 24ur.com, sledili so mu siol.net, rtvslo.si, zurnal24.si in slovenskenovice.si. Število mesečnih uporabnikov je decembra v primerjavi z novembrom sicer upadlo za 1,7 odstotka, je pa naraslo število dnevnih uporabnikov (+2,7 odstotka).

Od 79 odstotkov mesečnih uporabnikov v starosti od 10 do 75 let, vključenih v decembrsko raziskavo, jih samo 0,36 odstotka dostopa do spleta mesečno ali redkeje. Večina uporabnikov (92 odstotkov) do spleta dostopa dnevno.