Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Od blizu videti jedro planeta
  • NEOCam, iskalec Zemlji nevarnih objektov, dobil še eno priložnost
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 47 glasov Ocenite to novico!
Psyche
Jedro planeta, oskubeno zunanjih plasti? To naj bi bil veliki, skoraj povsem železni asteroid 16 Psiha. Podoba je računalniško ustvarjena. Foto: SwRI and SSL/Peter Rubin
       16 Psiha je edini tovrsten predmet v Osončju in edini način, da človeštvo kadar koli v zgodovini pride do planetarnega jedra. O naši notranjosti se bomo učili tako, da gremo tja ven.       
 Lindy Elkins-Tanton, vodja misije Psyche
Lucy
Koncept misije Lucy, namenjene Jupitrovim trojancem. To naj bi bili asteroidi, a ni nujno. Podoba je računalniško ustvarjena. Foto: SwRI and SSL/Peter Rubin
Asteroid
Primerek iz asteroidnega pasu, Itokawa, je leden in kamnit. Foto: wikipedija
Zemljin trojanski asteroid
Tudi Zemlja ima svojega trojanca. To je 300 metrov velik 2010 TK7, ki se nam najbolj približa na 24 milijonov kilometrov. Na tej fotografiji teleskopa WISE je obkrožen z zeleno. Foto: Nasa
VERITAS
Tokrat izvisela misija VERITAS, sonda, ki bi merila topografijo in sestavo površja Venere. Naloga ni lahka, ker je planet obkrožen z gosto in vročo atmosfero. Foto: NASA/JPL-Caltech
DAVINCI
Uresničena ne bo niti misija DAVINCI, namenjena enourni meritvi Venerine strupene, kisle atmosfere. Foto: JPL, NASA
NEOCam
Vesoljski teleskop NEOCam, namenjen iskanju Zemlji bližnjih (potencialno nevarnih) teles, je dobil še eno priložnost. Nasa bo razvoj financirala še dodatno leto. Foto: NASA/JPL-Caltech

Dodaj v

Edinstveni svet iz kovine bo dobil človeškega obiskovalca

Novi Nasini misiji: Lucy in Psyche
14. januar 2017 ob 14:43,
zadnji poseg: 14. januar 2017 ob 19:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nasa je razglasila začetek dveh novih misij, namenjenih preučevanju nastanka Osončja. Ena bo obiskala edinstveno, 230-kilometrsko kepo iz kovine, druga pa trojanske asteroide.

Po obletu Plutona se je album (znanih) planetov Osončja izpopolnil, odprlo pa se je vprašanje: kaj zdaj? Kaj je še ostalo za pionirsko raziskovanje, za prve oblete, za prve fotografije nebesnih teles, ki jih od blizu še nikoli nismo videli? Izkaže se, da veliko. Od ledenih teles Kuiperjevega pasu, megalomanskih asteroidov med Marsom in Jupitrom, pa do trojancev ... neraziskanih teles ostaja na tisoče.

"Spočeti" dve novi misiji
Prav temu področju se bosta posvečali dve sveži misiji. Nasa je v okviru starega programa Discovery odobrila financiranje in razvoj dveh povsem novih vesoljskih sond, poimenovanih Lucy in Psyche. Kandidatov je bilo sicer pet, med njimi tudi misija za planet Venera. "To je ves smisel programa. Iti tja, kamor ni šel še nihče, in izvajati prelomne znanstvene raziskave," je komentiral Thomas Zurbichen, Nasin administrator za znanost.

V nekaj letih naj bi se podali v pas asteroidov in med trojance. Zakaj? "Misiji sta namenjeni odpiranju oken v preteklost, v najzgodnejše obdobje našega sistema - le 10 milijonov let po rojstvu Sonca," piše v Nasinem sporočilu za javnost.

Lucy med Jupitrove trojance
Brkljanju po zgodovini primerno je poimenovana misija Lucy. Naziv je dobila po 3,18 milijona let starih ostankih človečnjakinje Lucy (le kot zanimivost, ta pa po pesmi ansambla The Beatles - Lucy in the Sky With Diamonds). Robotsko sondo bodo izstrelili predvidoma oktobra 2021, imela pa bo več tarč. Že leta 2025 bo dosegla prvo, asteroid v glavnem pasu, jo preučila in nadaljevala pot proti trojancem. To so najverjetneje asteroidi, le druge sorte.

Asteroidi so v Sončnem sistemu razporejeni v tri velike skupine. Ena oblikuje velik obroč med Marsom in Jupitrom, to je že omenjeni glavni asteroidni pas. Nekaj izmed njih je človeštvo že obiskalo, denimo največja izmed njih - kar pritlikava planeta - Vesto ter Cerero. Na enem smo tudi že pristali, in sicer Jaxa s sondo Hajabusa.

Grški in trojanski tabor
Drugi dve skupini, prav tako številčni, pa sta odvisni od Jupitra oziroma ujeti v njegovo silno težnost. To so trojanci - vsi nosijo ime po likih iz starogrške trojanske vojne. Ena gruča kroži nekoliko pred Jupitrom, to je grški tabor (in nosi imena junakov starogrške strani v vojni), druga gruča za Jupitrom pa dobiva imena po trojanski strani. Vse potujejo po orbiti plinastega velikana in Sonce obkrožijo enkrat na 12 let.

Arheološki ostanki Osončja
Asteroidi so arheološki ostanki Osončja še iz časov njegovega nastanka. So planetoidi, torej planetom podobna, a od njih neprimerno manjša nebesna telesa. Nastali so v protoplanetarnem disku, kjer se je material počasi lepil skupaj od drobnih zrnc vse do masivnih protoplanetov. Asteroidi in kometi so tisti material, ki se mu ni uspelo združiti v kaj večjega in je ostal zamrznjen v času več kot štiri milijarde let.

Trojanski asteroidi naj bi bili še bolj pristen praostanek. Na njih naj bi našli sledi še starejšega obdobja, trdijo pri Nasi, nastali pa naj bi še precej dlje po orbiti Jupitra. "To je edinstvena priložnost. Trojanci so ostanki prvinske snovi, iz katere so nastali zunanji planeti Osončja. V sebi skrivajo pomembne koščke informacij, s pomočjo katerih poskušamo počasi dešifrirati zgodovino Sončnega sistema. Lucy bo - tako kot istoimenski človeški fosil - najbrž prinesel revolucijo v razumevanju naših korenin," je zatrdil Harold F. Levison, vodja projekta Lucy.

Obstaja sicer možnost, da trojanski asteroidi sploh niso - asteroidi. Med njimi je morda veliko kometov ali celo ujetih objektov Kuiperjevega pasu.

Po stopinjah velikih
Sonda bo gradila na dosežkih že znane misije New Horizons za Pluton in po Kuiperjevem pasu. Nosila bo namreč izboljšane različice instrumentov RALPH ter LORRI; pa tudi nekaj ključnih članov bo delovalo tako na Novih obzorjih kot Lucy. Nekaj prekrivanja je tudi z misijo OSIRIS-REx, nedavno izstreljeno in namenjeno po vzorce asteroida Bennu. Skupen je instrument OTES, ki meri oddano toplotno energijo, ter spet nekaj članov "posadke".

Lucy bo predvidoma obiskala in premerila kar šest trojanskih asteroidov med letoma 2027 in 2033.

Trojanci sicer niso le pri Jupitru. Skoraj vsak planet jih ima, tudi Zemlja enega. A ker jih je daleč velika večina pri Jupitru, izraz kar enačimo s tamkajšnjima gručama.

Edinstvena, kovinska Psiha
Druga misija, Psyche, je namenjenega do edinstvenega, do zdaj nikoli obiskanega asteroida 16 Psiha. To je 230 kilometrov velika kepa kovine - velika večina preostalih asteroidov je prevladujoče kamnitih, ledenih. Nahaja se v asteroidnem pasu, poimenovana pa je po grški mitološki ženski Psihi.

16 Psiha naj bi bila sestavljena iz železa in niklja. Obstaja možnost, da je objekt razkrito jedro nesojenega planeta. Tudi jedro Zemlje je namreč večinoma sestavljeno iz železa (pa še nekaj drugih elementov). Tako bi 16 Psiha lahko bila sredica protoplaneta v velikosti Marsa, oropana plašča skozi številne trke z drugimi nebesnimi telesi milijarde let nazaj.

Od blizu videti jedro planeta
Če to drži, bo misija Psyche pomagala znanstvenikom razumeti, kako so planeti in planetoidi skozi zgodovino izvedli razločitev v plasti - vključno z jedrom, plaščem in skorjo, so napovedali pri Nasi. "Tudi to je edinstvena priložnost, saj bomo raziskovali svet, ki je sestavljen skoraj povsem iz kovine - in ne kamna ali ledu. 16 Psiha je edini tovrsten predmet v Osončju in edini način, da človeštvo kadar koli v zgodovini pride do planetarnega jedra. O naši notranjosti se bomo učili tako, da gremo tja ven," je zatrdila vodja misije Lindy Elkins-Tanton.

Sonda Psyche naj bi bila izstreljena leta 2023, do cilja pa naj bi prispela sedem let pozneje. V vmesnem času bo obletela Zemljo (2025) in jo izkoristila za gravitacijsko pračo, s tem pospešila; v letu 2025 pa opravila še oblet Marsa.

Izvisele misije
V tokratnem paketu programa Discovery je bilo kar 27 predlogov misij, od katerih jih je Nasa lani izbrala pet za nadaljnji razvoj. Dva sta odobrena, kaj pa preostali trije izviseli? Kot kaže, bo Venera "zamudila" človeška obiska. DAVINCI bi raziskoval atmosfero tega peklenskega planeta skozi enourni spust. Malo pred trkom s tlemi bi priskrbel tudi prve fotografije širših Venerinih pokrajin (stari ruski pristajalnik Venera 13 je leta 1982 posnel le nekaj metrov okolice). Delovanje na tleh za DAVINCI ni bilo predvideno.

Drugi nesojeni projekt je sonda VERITAS, ki bi krožila okoli Venere in preučevala površje - topografijo ter sestavo.

Človeštvo ima sicer pri Veneri le eno sondo, japonski Akacuki.

Tretji projekt je dobil še eno manjšo priložnost. To je vesoljski teleskop NEOCam. Po načrtu bi preučeval okolico Zemlje, iščoč bližnja nebesna telesa, predvsem še neznane, potencialno nevarne asteroide. Ti niso šala. Pred tednom dni so denimo odkrili asteroid, ki bo švignil skozi prostor med Zemljo in Mesecem. Odkrili so ga šele dva dni pred tem zdaj že izvršenim dejstvom. Nasa bo razvoj NEOCama financirala še eno, dodatno leto.

Za program Discovery je značilna omejitev stroškov posamezne misije na največ 500 milijonov dolarjev (brez rakete in poizstrelitvenih dejavnosti). Dejaven je od leta 1992 in je dal precej znanih imen vesoljskega raziskovanja, npr. nabiralca kozmičnega prahu Stardust, Merkurjevo sondo MESSENGER, iskalca zunajosončnih planetov Kepler itd.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
KovacevaKobila
# 14.01.2017 ob 15:12
"To je ves smisel programa. Iti tja, kamor ni šel še nihče, in izvajati prelomne znanstvene raziskave," je komentiral Thomas Zurbichen, Nasin administrator za znanost.

Ko si vesel, da živiš v teh časih in ponosen, da si del človeštva. Hudičevo redek občutek pri branju dnevnih novic.

Čim več takih člankov, prosim.
BojanD
# 14.01.2017 ob 16:13
@Ramus, v tvojem članku piše, da so med Lucyinimi kostmi našli en delček pavijanove kosti. To je pa kar velika razlika glede na to, kar si trdil sam. Nič ne bo s kreacionizmom.
geni7us
# 14.01.2017 ob 17:49
Glede tega, da je zemlja ploščata ni ploščata. Naredil sem vremenski balon ta je imel kamero in posnel zemljo iz 27km. Moj projekt... http://projekt-tractus.blogspot.si/
Poglejte si! Sicer pa so bili cilji dobiti podatke... high altitude balloon
nacho
# 14.01.2017 ob 16:49
@fotr1 : nisem včlanjen v društvu, ki še vedno meni, da je Zemlja ravna plošča.

V znanosti je preveč ljudi, da bi lahko samo ena Nasa diktirala, kaj je res in kaj ne. Vsak, ki ima doma teleskop lahko vsaj malo dobi občutka kakšno je vesolje.

To, da pa v tej rubriki diktirajo smernice ravnoploščniki je pa bizarno, če ne celo perverzno!
Skippy
# 14.01.2017 ob 15:38
@svyatoslav
še dobro, da si ti takšen strokovnjak ...
KovacevaKobila
# 14.01.2017 ob 15:26
To pa se rajši ne zgledujte po tej zablodi,... "Lucy" ni bila nič drugega kot pavijan. Tako da nič od revolucije.

Heh. Ko zavrneš 'revolucijo' na podlago članka iz Daily Maila ... ki ga niti nisi prebral.

Gre za eno samo pavijanovo kost, ki se je nekako znašla med Lucyjinimi ostanki.
KovacevaKobila
# 14.01.2017 ob 16:45
In zdej naj vrjamemo vsemu temu? kako lahko sploh resno komentiraš take članke? Nasa je največji nateg in poraba davkoplačevalskega denarja v zgodovini.

No, če vi tako pravite, bo že držalo.

Je pa malce hecno, da se ljudem, ki ne dvomijo v brezmadežna spočetja, posmrtna vstajenja in ženske, narejene iz moškega rebra, zdi raziskovanje vesolja povsem skregano z zdravo pametjo.

Pa še par besed o 'največji porabi davkoplačevalskega denarja': svet je leta 2015 porabil 1,6 bilijona dolarjev za vojsko. Ameriški davkoplačevalci so prispevali kar 37% tega zneska. Če sesteješ ostalih sedem največjih proračunov za vojsko, dobiš znesek, ki je še zmeraj manjši od ameriških izdatkov za vojsko. Za vsak dolar, ki ga Kitajska, država z drugim največjim proračunom za vojsko, porabi za oboroževanje, ZDA porabijo kar 2,77 dolarja.

Spomnite me: kaj ima povprečen Američan od teh stroškov?

https://www.nationalpriorities.org/campa
igns/us-military-spending-vs-world/
mb128
# 14.01.2017 ob 18:06
Za vse zagovornike ploščate Zemlje bi imel eno vprašanje.
Kako to, da nobenemu človeku še ni uspelo priti do zemljinega roba?!
Ejnštajn
# 14.01.2017 ob 15:52
Včeraj je nad Slovenijo letel zmaj iz zlata in platine z diamantnimi očmi, ki je sral sneg in led.

Saj pišemo pravljice v komentarjih pod to rubriko, kajne?
geni7us
# 14.01.2017 ob 18:05
svyatoslav

Za tvoje mnenje ti še enkrat pošiljam tale link. prosim poglej si ga. Projekt sem naredil sam
http://projekt-tractus.blogspot.si/
G.Bruno
# 14.01.2017 ob 16:56
Ramus
Bilo je ustvarjeno,...

Tvoj stavek, pri drugi temi:
Aha,... spet smo pri "believed". Dokazi?
KovacevaKobila
# 14.01.2017 ob 18:56
ker je sicer kot pravim, za veliki pok potrebno veliko, veliko, veliko vere,...

Velik pok je teorija, zato ne potrebujete vere. Nihče ne trdi, da je to 100% resnica. In nihče vas ne bo zažgal na grmadi, če ne verjamete.

Znanost na podlagi dolgoletnega študija različnih področij, opazovanja naravnega sveta, poizkusov in dedukcije postavlja teorije, ki jih nadaljnja opažanja, dognanja in raziskovanja bodisi potrdijo ali ovržejo. Znanstvene teorije morajo prestati ogromno rigoroznih pretresanj in dokazovanj, da se jih sprejme kot znanstveno dejstvo. Znanstvenih del je praktično nešteto; obseg znanj, s katerimi se mora človek oborožit za znanstveno delo, je ogromen. Na podlagi znanstvenih ugotovitev se raziskuje druge planete, preleti največje oceane v nekaj urah, komunicira z ljudmi na drugem koncu planeta in zdravi najhujše bolezni.

Na drugi strani pa imate religijo, ki prodaja skupek 'absolutnih resnic', v katere se ne dvomi. Celotno 'znanje' bazira na eni sami knjigi, ki jo je 2000 let nazaj napisala skupina bližnjevzhodnih mistikov. O moči vere in molitve pa dovolj zgovorno priča dejstvo, da bolni ali poškodovani verniki precej raje poiščejo pomoč v bolnišnici, kot v cerkvi.

P. S. geni7us, super projekt!
Vongobongo
# 14.01.2017 ob 16:59
To hvala za odlicen clanek ;) Vsi ki pa verjamejo v ploscato zemljo bojo cez 20 let potihnili , saj bo tehnologija tako dalec , da bojo vsi njihovi kvazi dokazi odplavali po vodi ;) komi cakam ;)
geni7us
# 15.01.2017 ob 15:45
papanister, kovacevakobila in drugi...
Hvala za pohvale pri projektu je bilo kar nekaj truda vloženega...
papanister
# 15.01.2017 ob 11:32
@geni7us

Čestitke za uspešno opravljen projekt!

Tudi vsem ostalim predlagam, da tako kot David (geni7us) zadeve preverijo in preizkusijo sami ter pri tem predvsem uporabijo razum.

# 14.01.2017 ob 17:42
Še vedno je potrebne manj vere za razlago, da vse izvira iz neke preproste, neskončno majhne in razmeroma enostavne "snovi", kot pa pred vse to postaviti nekaj tako kompleksnega, kot bi naj bil vsemogočni, vsevedni, vseobsegajoči bog. Poleg tega bog ne more biti RAZLAGA, ker namesto razlage ponudi samo še večjo uganko :)
nacho
# 14.01.2017 ob 15:41
Včasih preberem komentarje pri drugih novicah pa kdo kaj pametnega napiše. Edino v tej rubriki še nisem zasledil koga, da bi kdo več kot z 8 letko komentiral.
Ejnštajn
# 15.01.2017 ob 16:35
naj tisti, ki je to rekel tudi dokaže, da Bog ne obstaja

Nekaj podobnega kot tista vaša srednjeveška: če bo splavala je čarovnica in jo bomo zažgali, če utone je bila nedolžna.
Primipir
# 14.01.2017 ob 19:21
Misija Lucy je dobila ime po človečnjakinji Lucy, ta je dobila ime po pesmi Beatlov, pesem Beatlov pa je dobila ime po... LSD-ju (Lucy in the Sky with Diamonds) ;) Mavrično pravljično :D
DrMinistr
# 14.01.2017 ob 17:58
ker je sicer kot pravim, za veliki pok potrebno veliko, veliko, veliko vere,...

No ja, zagovornik govorečih kač bo pa že vedel, kaj je to vera
papanister
# 15.01.2017 ob 11:26
@Ramus

Kredibilnost osebe, ki vzroke za smrti novorojenčkov ali majhnih otrok najde v "odločitvi" ljudi, da storijo greh (in hkrati trdi, da je glede na pretekle grehe ljudi kazen zaslužena), osebe, ki citira prevode prevodov izmišljenih zgodb iz srednjega veka in na podlagi njih podaja svoje argumente, osebe, ki stremi h apokalipsi in propadu človeštva v želji po ponovni vrnitvi pravljičnega junaka v katerega verjame, je popolnoma nična!
GozdniJoža
# 14.01.2017 ob 15:13
Asteroid iz Trojan?
Vongobongo
# 15.01.2017 ob 12:57
Ramus

Matematika je tista , ki je podala idejo da je vse nastalo iz nic. Ce se z tem nestrinjas, pokazi izracune da temu ni tako.
KovacevaKobila
# 15.01.2017 ob 10:34
Zanimiva je ta človeška aroganca, pravijo, da vedo več od Boga, ne morejo pa ponuditi niti enega dokaza, da ne obstaja.

Heh. Glede na velikost neraziskanega vesolja je praktično nemogoče z gotovostjo trditi, da zobna vila ne obstaja. Kar je, če sledimo vaši logiki, neovrgljiv dokaz, da zobna vila obstaja.

Breme dokazovanja je na tistemu, ki postavlja fantastične trditve. Kot je rekel Marcello Truzzi: An extraordinary claim requires extraordinary proof. 'Aroganca' pa je agresivno vsiljevanje neke fantastične 'resnice' brez enega samega dokaza, ki bi vašo trditev podprl.
Vongobongo
# 14.01.2017 ob 18:27
Ramus

" ker je sicer kot pravim, za veliki pok potrebno veliko, veliko, veliko vere,..."

Bolj vec je bilo matematike na nivoju , ki je normalni ljudje nerazumemo in mocno dvomim da imas doktorat iz matematike ;)
mb128
# 16.01.2017 ob 13:02
aaa
Glej znanost je skeptična že kar na a priori osnovi zato tudi evolvira. Vera tega nima.
Znanstveniki nonstop razpravljajo o neštetih, tudi fundamentalnih stvareh. Vera tega ne počne. Za vse ima že kar a priori pripravljen odgovor takšna je božja volja. Vsaka dodatna vprašanja so tukaj ne samo odveč so celo nezaželjena!
Ergo, to je fundamentalna razlika med vero in znanostjo. Odgovorov na tvoje vprašanje, vsaj ekzaktnih, ti znanost vsaj zaenkrat ne more dati ker ji je še marsikaj kar bi moralo biti v formuli, ki bi ti dala definitiven odgovor na tvoje vprašanje neznanka v tem trenutku.
Meni osebno je že kar fascinantno kako "nekateri" nastopajo proti "nekomu" z miljon in enim dokazom a on ima na vse to le en odgovor, ki se mu reče dogma. Le čemu to Sizifovo delo?!
Mislim debatiramo lahko, vsaj po moje, če izhajamo iz iste osnove, istih osnov. Tukaj pa tega ni. Za nameček pa "nekdo" "množici" očita da je arogantna?! Mislim, sprenevedanje par exelance, klasična psihološka manipulacija, ki ji jaz pravim duševna hipoteka. Intenca je tukaj več kot očitna. Trmoglaviti če že ne kar terorizirati tako dolgo dokler množica ne bo popustila, se pokorila Njegovi volji katere glasnik je nam, na tem portalu, vsem dobro znan krščanski Mohamed! Ampak tudi ta krščanski Mohamed dela eno fundamentalno napako, ki je lahko celo naglavni greh. Vsak človek mora boga, pardon Boga najti sam on pa ga že kar vsiljuje, zganja zaradi tega že pravi psihoteror vsaj na tem portalu!
Ceshoot
# 16.01.2017 ob 11:58
Ramus, znanosti se je potrebno naučiti in jo tudi razumeti, vera tukaj nima česa iskati. Saj si online, ne bodi len in poguglaj "big bang model" in si preberi, da se ta prvenstveno sploh ne ukvarja s trenutkom "stvarjenja", ampak s procesi, ki so temu sledili in da nikoli ni in nikoli ne bo izhajal iz hipoteze, da je vesolje nastalo iz nič. Po zakonu o ohranitvi energije le te namreč ne moreš ne ustvariti in ne uničiti, lahko jo samo spremeniš iz ene vrste v drugo. Zakaj misliš, da si sposoben razumeti Hawkinga po tem enem stavku, če nisi prebral nobene njegove knjige? On s tem ni hotel reči tega, kar ti misliš. Fora je v tem, da ravno koncept božjega stvarjenja krši zakon o ohranitvi energije. Ti si tukaj edini, ki verjameš, da lahko nekaj dobiš iz nič, ker pač temu konceptu verjameš. Ostalim pa se pač to zdi absurdno.
Roky89
# 16.01.2017 ob 03:24
@ Ramus

Ja, VEMO. Pika. Verniki pa "vete," v resnici pa samo VERUJETE. :)
Vongobongo
# 14.01.2017 ob 18:17
svyatoslav

Eric dubay a n, clovek brez sole , ki verjame v vse zarote in iz vas sluzi ogromno denarja, po domace povedano sarlatan. Sramota da se verjame temu cloveku. Se vse kar je povedal , je bilo ze dokazano zavrzeno. Najboljs je , ker nobeden od flatearth zagovornikov neve pojasnit Coriolis effect ;)
Bivši uporabnik
# 16.01.2017 ob 13:41
@vongobongo

Prazna množica je element v množici praznih množic, torej tudi nič obstaja in ni nič.
mb128
# 14.01.2017 ob 19:35
Mimogrede, danes se je zgodilo tudi tole
http://go.newsfusion.com/science-news/item/4654299
mb128
# 14.01.2017 ob 19:14
Še eno vprašanje.
Iz česa je nastal, kako je nastal bog, pardon Bog?!
DrMinistr
# 14.01.2017 ob 17:57
T.S. Eliot je nekoč zapisal :

Čez 20 let bo pa nek drug zagovornik ploščate zemlje in govorečih kač dejal "Ramus je nekoč zapisal..."
Roky89
# 15.01.2017 ob 06:35
@Ramus

matematike na nivoju , ki je normalni ljudje nerazumemo

Ah, ti torej tudi veruješ,...


Tu ni treba verjeti. VEMO, da imajo znanstveniki prav, saj vlečejo svoje ugotovitve o vesolju iz opazovanja vesolja in teorije pa vzdržijo malo morje preizkusov in primerjav. Če ne jih pa spremenijo in prilagodijo, da se bolje skladajo z realnostjo. Če to ne gre ali pa če so se pojavile kakšne popolnoma nove ugotovitve, pa prejšnje z veseljem zavržejo in se vržejo v izgradnjo našega kolektivnega znanja.
Eni pa poznate eno ali dve knjigi in filozufirate okoli njih 100 na uro in odkrivate toplo vodo kjer je sploh nikoli ni bilo. Biblija je zbirka zgodbic za lahko noč, ki so si jo nagruntali, da bi smiselno obesedili neke vrednote. Nato so si jo pa kleriki prisvojili in kar rekli, da je to "ena in edina resnica." Ni. Ni nikoli bila. In tudi nikoli ne bo.
Bivši uporabnik
# 14.01.2017 ob 20:35
@RudeCorona

Na Marsu je že sedaj dovolj železa in ostalih kovin. Magnetnega polja ni ker se tekoče jedro Marsa ne giblje tako, da bi omogočalo efekt katerega posledica je magnetno polje.
RudeCorona
# 14.01.2017 ob 20:38
@RogergR

Posledice trka in tega ne bi mogle spremeniti? Vsaj za mojo pravljico?
kon
# 14.01.2017 ob 16:45
"... predvsem še neznane, potencialno nevarne asteroide. Ti niso šala. hahaha ja res niso šala :)
mb128
# 14.01.2017 ob 16:13
Jep bo res zanimivo če bodo za tisto kepo iz Fe in Ni še kje ugotovili, da ji je "velika sreča" preprečila, da bi postala "tisto nekaj". Prav tako bo zanimivo če bodo ugotovili, da pri tem nima "velika sreča" nobenih "prstov" vmes.
Zanimivo je tudi glede Teje. Nekateri znanstveniki so mnenja, da slednja ni (so)odgovorna za nastanek našega naravnega satelita. Bo prav zanimivo če se bo ta njihova teza potrdila.
eMZe
# 15.01.2017 ob 18:42
Nisem zasledil, da je izrecno pojasnjeno, kaj so trojanci. So nebesna telesa, ki na prve tri decimalke krožijo po isti tirnici kot kak planet, zato ga vedno ali zasledujejo ali prehitevajo. Srečajo pa (upamo) nikoli.
RudeCorona
# 14.01.2017 ob 20:22
Ker vidim, da je danes dan za pravljice, bi še jaz eno dodal ...sam začetek rabim ... če bi 16 Psiha treščila v Mars ... bi bilo potem na njem dovolj železa za magnetno polje?
mb128
# 14.01.2017 ob 17:47
Jep kako je to lepo! Najprej na sceno stopijo kreacionisti in ne vem še kaki isti in pošpukajo vse kar je plod znanost, za kar se znanost trudi da bi dognala. Nakar na sceno stopijo (kvazi) zagovorniki znanosti. Pa še sobota je. De javu?!
Skratka še en vikend več, še eno kresanje mnenj več. Le zakaj je temu tako, le zakaj mora biti tako?!
Mimogrede. Pri svojem prvem komentarju sem dobil -. Me zelo zanima čemu. No junak a se boš le prikazal in obrazložil tisti -, ki si mi ga dal?! Le pogumno, saj ne grizem!
Ramus
# 15.01.2017 ob 12:06
"VEMO, da imajo znanstveniki prav, saj vlečejo svoje ugotovitve o vesolju iz opazovanja vesolja in teorije pa vzdržijo malo morje preizkusov in primerjav"

Vemo? Kako vemo, da je vesolje nastalo spontano iz ničesar samo od sebe samo zato, ker obstaja gravitacija? Kako to vemo? Katero morje preizkusov je to potrdilo?
Ramus
# 15.01.2017 ob 01:26
matematike na nivoju , ki je normalni ljudje nerazumemo

Ah, ti torej tudi veruješ,...
luckyss
# 15.01.2017 ob 06:27
Prepotrebni vmesni člen "Lucy" so vneto sestavljali iz koščkov kosti najdenih več sto metrov narazen..To je skoraj že na enakem nivoju kot verovanje v boga ali pa nekakšen Big Bang..
No v bistvu pa sploh ni najbolj pomembno katera opica je prva hodila po dveh nogah.
Bolj zanimiv je nenaden razvoj sodobnega človeka, celo za vernike evolucije je to "sanjski" preskok..
Ampak "bog ne daj" da bi podvomili v znanost iz osnovne šole...ovčice ;))
aaa
# 16.01.2017 ob 12:31
Matematika je tista , ki je podala idejo da je vse nastalo iz nic.

Saj je vredu, da imamo neke teorije, do katerih smo sami prišli. Ampak znanost bi lahko bila vseeno malo bolj skeprična oz manj naduta okoli vsega tega. Če se recimo vprašam ali je znanost na podlagi opazovanja vremena danes in jutri, sposobna izračunati kakšno natančno (ampak res natančno) je bilo vreme na neki točki na zemlji npr. pred enim mesecem. Rekel bi da je to pravi mačji kašelj s primerjavo izračuna stanja pred 13 miljardami let;)
Ramus
# 15.01.2017 ob 01:31
Nihče ne trdi, da je to 100% resnica.

Kaj pa vem, delujejo kar prepričani, če pravijo, da Bog ni bil potreben za nastanek vesolja,... Zanimiva je ta človeška aroganca, pravijo, da vedo več od Boga, ne morejo pa ponuditi niti enega dokaza, da ne obstaja.
Gepard007
# 15.01.2017 ob 09:51
Financirajo neke kvazi misije. A jim zmanjkuje idej? Po drugi strani pa okoli nas švigajo asteroidi in lahko samo čakamo kdaj nas kateri zadene obrambe pa nobene...
Ramus
# 15.01.2017 ob 12:09
"Breme dokazovanja je na tistemu, ki postavlja fantastične trditve"

Hej, nisem jaz rekel, da Bog ni bil potreben za obstoj vesolja,... torej naj tisti, ki je to rekel tudi dokaže, da Bog ne obstaja, saj se namreč Bog razodeva kot ravno to - Stvarnik vesolja. Breme dokazovanja je torej na Stephanu Hawkingu
aktivist
# 14.01.2017 ob 19:14
Brezveze. Ta denar bi raje investirali v razvoj nerodovitnih predelov na zemlji ali pa za obvladovanje vremena. Od tega ne bo nobene koristi.
Bivši uporabnik
# 14.01.2017 ob 16:28
V bistvu iščejo denar v obliki dragocenih rud. Kapitalistična potegavščina, plačujejo pa vsi. Še raziskovanje temu težko rečem, znanost niti slučajno.
Kazalo