Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Američani zazrti v Mars
Luna, naselbina
Eden izmed konceptov, kako pripraviti naselbino na Luni: znotraj kraterja napihljiva kupola, ki naj bi tudi ščitila pred sevanjem. Podoba je računalniško generirana. Foto: Nasa
Luna, naselbina
Druga možnost je habitate prekriti s prstjo. Vsekakor je prihajajoči prvi mož Ese poudaril, da je bilo dovolj študij, kako to izvesti, napočil je čas, da se projekt dejansko izvede. Foto: Nasa
Hajabusa2
Esa je začela svoje nekajletno spremljanje sonde Hajabusa 2. Foto: Akihiro Ikešita
MIR
Rusi poudarjajo svoje izkušnje pri postavljanju vesoljske postaje Mir in napovedujejo samostojno pot tudi v prihodnosti. Foto: EPA

Dodaj v

Esa bi gradila kolonijo na oddaljeni strani Lune

Kaj po ISS-ju?
3. maj 2015 ob 16:31,
zadnji poseg: 3. maj 2015 ob 18:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Johann-Dietrich Wörner, prihajajoči generalni direktor Evropske vesoljske agencije, si bo prizadeval za gradnjo kolonije na oddaljeni strani Meseca kot zamenjavo za Mednarodno vesoljsko postajo.

Wörner, ki je trenutno predsednik izvršnega odbora DLR, Nemškega vesoljskega središča, bo svoj štiriletni mandat nastopil 1. julija letos. Nadomestil bo Jean-Jacquesa Dordaina. Svoje namere in navdušenje nad lunarno naselbino je izrazil na mednarodni konferenci National Space Symposium, ki je potekala sredi prejšnjega meseca.

Poudaril je, da bi bila kolonija stalna - in ne časovno omejena, kot je Mednarodna vesoljska postaja (ISS). Prav to naj bi tudi nadomestila, zato je Wörner pozval k mednarodnemu podvigu. Tako bodo lahko "različni akterji prispevali svoje zmožnosti, pa tudi interese".

Naselbina je zanj stopnica za kakršno koli nadaljnje raziskovanje globlje v sončni sistem, tudi zato, ker bi se ljudje lahko na Mesecu učili učinkovite uporabe lokalno dostopnih surovin. Nadalje bi postaja na odročni strani Lune omogočala kozmološko raziskovanje, saj ni "onesnažena" z radijskimi, televizijskimi in drugimi oddajanji z Zemlje. Tukaj pozicionirani radijski teleskopi bi se soočali z zelo malo šuma.

"V vsakem primeru mora skupnost, ki se ukvarja z vesoljem, zelo hitro opraviti razpravo o tem, kaj bomo počeli po ISS-ju," je izjavil. Načrtovanje na tem področju je zelo dolgoročno in dolgotrajno, konec operacij ISS-ja pa je predviden z letom 2024. Mednarodna skupnost bi morala po Wörnerjevem mnenju sodelovanje nadaljevati in s skupnimi močmi doseči tisto, česar posamezen narod ne more.

Rusija je prek svojega predsednika Vladimirja Putina napovedala, da bo še pred koncem delovanja ISS-ja zgradila lastno vesoljsko postajo. To bi lahko potekalo tudi tako, da bi od ISS-ja ločila "svoj" modul in ga uporabila za nadaljnje dograditve. Napoved je prišla v času napetih odnosov med ZDA in Rusijo, ki se je razširil tudi v vesoljsko sfero.

Američani zazrti v Mars
Nasa se medtem večinoma ukvarja s svojo "potjo na Mars", kar je Wörner označil sicer za "lepo destinacijo"; in lovljenjem asteroidov. Razprave se je udeležil tudi prvi mož Nase Charles Bolden, ki se je pred kratkim vrnil s turneje po posameznih evropskih državah. Tam je iskal podporo in mogoče sodelovanje pri projektu preusmerjanja asteroidov.

"Čeprav je Mars glavni cilj človeštva, ne smemo pozabiti, da je v Osončju še kopica drugih destinacij, na katere bi ljudje morali iti - in tudi bodo," je izjavil po poročanju Space.com.

Dotaknil se je tudi predloga svojega prihodnjega evropskega kolega. Tudi za Naso je Luna zanimiv cilj, ne nazadnje zato, ker bodo dejavnosti agencije v skladu z načrtom med letoma 2020 in 2030 večinoma potekale v bližini Zemljinega naravnega satelita. V njegovi orbiti bo agencija poskušala vzpostaviti infrastrukturo, ki bo omogočala tako mednarodnim partnerjem kot podjetnikom, pa tudi drugim raziskovanja željnim, da se bodo lažje spustili na sivo površje.

Nasa spusta ne bo mogla voditi, je poudaril Bolden, a dodal: "Upam, da mi boste dovolili dodati vsaj enega astronavta v misijo, ki bo šla na površje Lune. V tem ležijo neprecenljive izkušnje."

Lastnina Lune
Vsekakor je svojo različico kolonije na Luni že napovedal magnat Bigelow Aerospace, ki razvija habitate za orbito in površja drugih nebesnih teles. Najmanj tri bivalne module na Mesecu napoveduje z letom 2025. Nasino asistiranje in potek dogodkov bosta tako povedala, kako trdno je mednarodno pravo na tem področju in čigava je Luna.

Spremljati sokola
Esa se je medtem lotila svojega deleža pri japonski odpravi na asteroid, Hajabusa 2. Sonda je z Zemlje vzletela pred meseci in je trenutno na poti proti asteroidu 1999 JU3. Na poti bo komunikacijo z njim zagotavljal evropski sistem anten. Ko bo japonski sokol predvidoma leta 2018 prispel do tarče, pa bo iz svojih nedrij na tla asteroida spustil evropski pristajalnik Mascot, ki ga je razvila prav prej omenjena nemška agencija DLR. Skakljal bo po površju in opravljal meritve na različnih lokacijah.

Kaj pa Slovenija
Slovenija ni članica Ese, temveč sodelujoča članica in kandidatka za pristop. Postopek obsega tri večje korake. Najprej agencija in država podpišeta sporazum o sodelovanju, ki na državo naloži nekaj manjših finančnih obveznosti. Če hoče kandidatka svoje sodelovanje povečati, podpiše sporazum ECS, ki ji omogoči delež v vseh programih agencije - razen v bazičnih tehnoloških raziskavah. Če vse to poteka uspešno, Esa pripravi poseben petletni načrt, ki naj bi omogočil izboljšanje in povečanje zmožnosti države na področju vesolja. Ko se ta izteče, se lahko začnejo pogajanja o morebitnem polnem članstvu ali začetku nove petletke. Z vsakim korakom pa se finančne obveznosti države precej povečajo. Slovenija bo 30. novembra letos končala svojo petletko, nadaljevanje pa bo odvisno predvsem od denarja, saj ima država že tako težave s plačevanjem članarin v mednarodnih organizacijah.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
DrMinistr
# 03.05.2015 ob 16:56
Naselbina je zanj stopnica za kakršno koli nadaljnje raziskovanje globlje v sončni sistem, tudi zato, ker bi se ljudje lahko na Mesecu učili učinkovite uporabe lokalno dostopnih surovin.

Vseakor zelo realno razmišljanje...za razliko od tistih evforij Mars One, ko nekdo popolnoma brez izkušenj na področju vesoljskih tehnologij govori o stalni koloniji na Marsu do leta 2020.
gozdar1
# 03.05.2015 ob 16:46
Če bi ESA samostojno poslala človeka v vesolje do 2025, bo že lep uspeh.
nejc21
# 03.05.2015 ob 16:48
Druga slika me spominja na telebajske.
komentatorka ena
# 03.05.2015 ob 16:58
NE privatizaciji vesolja.
elektrupunk
# 03.05.2015 ob 16:37
Pink Floydi so jo zgradil in uglasbil že v 70ih :) za miljone oboževalcev :p ..
"There is no dark side of the moon really. Matter of fact it's all dark.
serpent
# 03.05.2015 ob 17:18
@Ori: Rusija sploh nima raketoplana. Nekoč je imela Burana, še v času SZ, ki pa nikoli ni v vesolje ponesel ljudi. Bil je skorajda copy paste ameriškega, nosilna raketa p se je imenoval Energia. Za potovanje na Luno z ljudmi pa trenutno nima nihče na svetu primerne rakete. NASA je edina ki trenutno razvija raketo ki bo imela dovolj veliko nosilnost, da bo to omogočala. Tovorne rakete pa imajo tako NASA, ESA kot Rusija, pa tudi nekaj ostalih držav.

Tako, da podobno kot v temi o GSO, tudi tu pišeš neumnosti.
DrMinistr
# 03.05.2015 ob 18:58
In kaj bomo s tem dosegli razen poglobili kraterje v proračunih?

Prav imaš...popolnoma brezvezne investicije. Raje investirajno v vojsko, čimvečji javni sektor, bančne luknje,...
Hilarij71
# 03.05.2015 ob 16:33
...lahko, da bodo tam imeli že sosede, ehehehehe....
Ejnštajn
# 03.05.2015 ob 17:44
@nostromo

Naj uganem, ne znajo pravilno prevesti "far side"?
luxmundi
# 03.05.2015 ob 17:18
Ker bo kolonizacija Lune, Marsa, mogoče celo Jupitrovih lun in še bolj oddaljenih teles nekoč dejstvo, bi morali že sedaj urediti zakonodajo glede lastništva in izkoriščanja nebesnih teles, da se prepreči vojne in vse to sranje, ki ga poznamo na Zemlji.
serpent
# 03.05.2015 ob 22:44
@tihomir: Se splača, ker ko se prvič rešuje/premaguje neko oviro je potrebno izumljat stvari povsem na novo. In iz teh poplnoma novih izumov pridejo potem koristi za celotno človeštvo.

Npr. ena realna zgodba. Ljudje so v preteklosti množično umirali za infekcijami, ki so jih povzročali mikroorganizmi. Lahko bi takrat vso bogastvo ki so ga ljudje imeli, vlagali v oskrbovanje bolnikov. A v tem primeru ne bi nihče financiral prve ljudi ki so izumljali mikroskope. Takrat se seveda še ni vedelo da bodo z mikroskopi odkrili mikroorganizme. A kasneje smo zaradi takih izumov in preusmaerjanje denarja tudi v raziskovanje, zmožni ne samo oskrbovati in negovati bolne ljudi, ampak rešiti tudi milijone življenj.

Očitno si v vsaki teme kjer je govora o znanosti, uperjen proti tej. Čeprav sta moderna medicina in agrikultura rešili več življenje kot so jih vzele vse vojne v zgodovini.

Tule imaš še link do tehnologij, ki jih uporabljamo danes na Zemlji, ki so se razvile kot posledica NASA-inih izumov. Zdaj pa reči še 1x da ni koristno vlagati v raziskovanje vesolja:

http://en.wikipedia.org/wiki/NASA_spin-off_technologies
http://spinoff.nasa.gov/
nostromo
# 03.05.2015 ob 17:38
Če generalni direktor Evropske vesoljske agencije ne bi ločil med temno in oddaljeno strano Lune, bi me resno zaskrbelo, ampak po googlanju originalnih čalnkov sem pomirjen, da so edini, ki nimajo pojma, mmc-jevi prevajalci. Kot ponavadi.
serpent
# 03.05.2015 ob 19:25
@luxmundi: to pa ne bo držalo. Buran ni poletel kar dol iz Anontona 225, ampak ga je v vesolje dvignila, kot sem napisal že prej, raketa Energia. Glavna razlika med Buranom in Space Shuttlom je bila v tem, da so Buranovi motorji bili med vzletom izklopljeni, ker je Energia bila dovolj močna, da ga je sama ponesla v vesolje, medtem ko so ameriški raketi pomagali še motorji iz Space Shuttla. Buran je imel zamišljen tudi koncept izstrelitvegega sedeža (kot vojaška letala). Rusi že dolgo govorijo, da bodo Energio vrnili v obratoanje, ampak zaenkrat ni še bilo ni s tega. Je pa bila Energia ena najmočnejih raket - v nižjo orbito je lahko ponesla 100 ton tovora. Npr. Saturn V (s katerim so šle ZDA na Luno) je zmogla v nižjo orbito dvignit 118 ton.

SpaceShip one je pa mala igračka proti tem velikanom.
G.Bruno
# 03.05.2015 ob 18:06
Katera stran Lune je osvetljena, ko se zgodi Sončev mrk?
Sončev mrk na Luni ali na Zemlji?
tristokosmatih
# 04.05.2015 ob 12:24
Za nejeverne tomaže in tiste, ki mislite, da je bil Buran zgolj slaba kopija Space Shuttla; (bolj nestrpni si oglejte posnetek od 7. minute dalje)
Povezava
Ejnštajn
# 03.05.2015 ob 17:49
Trik question za "Al. Ma." in podobne vseznalce:

Katera stran Lune je osvetljena, ko se zgodi Sončev mrk?
mlamat
# 03.05.2015 ob 17:13
Podpiram.

Izvrsten plac za nastanitev EU komisije, EU poslancev in birokracije.
serpent
# 04.05.2015 ob 13:01
@tihomir: Z vedno večjo akumulacijo znanja in napredkom znanosti ter tehnologije, seveda pridejo tudi tveganja in nevarnosti. Ampak ne moremo samo zaradi tega ustavit in prenehat z znanostjo, enostavno smo izvedeli že preveč da bi zdaj prenehali. Nova odkritja izboljšajo ene stvari in poslabšajo druge, ki jih potem spet odpravljamo z novimi odkritji. In iz tega imamo napredek.

Glede poleta na Luno, pa pišeš ravno obratno od resnice. Ravno obisk Lune je na Zemlji sprožil cel kup okoljevarsvenih projektov, organizacij in ukrepov ter spremenil našo kulturo za vedno. Tu imaš v 5 min povzeto vse kar rabič vedet:
https://www.youtube.com/
watch?v=BFO2usVjfQc


Dejstvo je da kolonizacija Lune lahko prinese podobne učinke kot jih je obisk Lune, sočasno z precej novimi tehnologijami.

In tudi ostale stvari, ki jih pišeš o nekem mizernem stanju na Zemlji. Seveda imamo precej problemov za rešit, a nam gre zaradi znanosti in tehnologije precej bolje kot kadarkoli prej v zgodovini. Govorim seveda za razviti svet: znamo pozdravit in kontrolirat večino bolezni, življenska doba je najdaljša v primerjavi s kadarkoli prej, praktično vsi otroci in matere preživijo rojstvo, hrane (in to zelo kvalitetne) imamo dovolj, tudi streho nad glavo in kvalitetne domove, vojne so zelo redke v primerjavi z nekoč ko je človeštvo bilo praktično skozi v več desetletij trajajočih vojskovanjih, lakote ne poznamo, imamo socilano in zdravstveno varstvo,...

Še dobrih 200 let nazaj so ženske rojevali po skoraj 10x da sta dva ali trije otroci sploh preživeli do odraslosti, bolezni so nas tolkle vsepovprek, ljudje so včeino časa lačni in živeli v slabih razmerah,.. a naj sploh nadaljujem? Ne vem kakšen smisel ima tvoja anti-znansvena agenda.

Seveda drži kot sem že rekel, da nas čakajo ključni izzivi, ampak sigurno jih ne bomo rešili z zanikanjem znanosti, ampak ravno obratno - z znastvenim napredkom na vseh področjih.
G.Bruno
# 03.05.2015 ob 18:37
Ejnštajn
Rahlo zabavno vendar brezpredmetno, ker ima Sončev mrk definicijo :-P
Obstaja pa podoben pojav na Luni ;-)


No, ja. Vse je relativno. Ampak kaj bi to tebi pravil. :)
G.Bruno
# 03.05.2015 ob 17:21
S čim pa bodo poslali opremo v vesolje, če imajo edine operativne raketoplane Rusi?
Rusi so imeli samo en "raketoplan" - Buran -(kopija space shuttla), ki je poletel samo enkrat - leta 1988.
breypameti
# 03.05.2015 ob 18:18
Mislim dokler se ne bi res mednarodno dogovorili,da bi mogli vsi dobički zasebnih podjetij iti v nadalne raziskave.
Kekec99
# 03.05.2015 ob 17:45
Jim še niso povedali da je zasedena?
G.Bruno
# 03.05.2015 ob 17:23
Oprosti serpent, nisem osvežil strani pred oddajo kpmentarja.
jureimacure
# 03.05.2015 ob 16:42
Luka VIP gost.
LjudjeSoOvce
# 05.05.2015 ob 12:20
Lupo: "Zakaj na oddaljeni strani, kjer so direktne zveze z Zemljo nemogoče??!"
...poleg nešteto drugih nerešljivih problemov!


Zato, ker bo kolonija v svoji osnovi ševedno znanstvena osprava in oddaljena stran omogoča nemoteno opazovanje vesolja (brez radijskih in svetlobnih motenj z Zemlje, itd.)
Nemogoče komuniciranje? Samo 1 satelit za preusmeritev signala je potreben in stvar ni noben problem.

Kakšne nerešljive probleme še vidiš? Ob (moji) vnaprejšnji opombi, da nič ni nerešljivo.
ThinkIt
# 04.05.2015 ob 13:14
Drugače pa Janšo bi lahko poslali na luno, da nebi twital bedarij.
gunigugu
# 03.05.2015 ob 20:59
Edini način, da človeštvo kot tako preživi je širitev zunaj meja načega planeta in poselitev ostalih vesoljskih teles. Bližje kot se to telo nahaja našemu planetu večja je verjetnost, da bo taka kolonija dejansko zaživela in da ne bo šlo samo za začasen eksperiment.

Verjetno bo nekaj generacijam za našo nekaj popolnoma samoumevnega, da se za počitnice obišče sorodnike na kakšnem drugem vesoljskem telesu ;-)
omega369
# 03.05.2015 ob 19:08
Ljudje bi življenje na zemlji... Pa lahko samo sanjamo.
Ejnštajn
# 03.05.2015 ob 18:18
@G.Bruno

Rahlo zabavno vendar brezpredmetno, ker ima Sončev mrk definicijo :-P

Obstaja pa podoben pojav na Luni ;-)
mornar1310
# 03.05.2015 ob 18:13
Kjullll SLIŠI SE RES ZANIMIVO. Ideja je genijalna. Če bodo to rez začeli graditi, potem se bo tudi gospodarstvo EUja pobralo iz te "kako naj ga imenujem(gospodarstvo namreč)" - breztežnostne situacije.
G.Bruno
# 05.05.2015 ob 10:54
Willzy
Jaz ti med drugim lahko dobim slike Elvisa na Luni. Boš temu tudi verjel?

Če je to "selfie" - ti in Elvis, je slika sigurno avtentična.
Bivši uporabnik
# 04.05.2015 ob 13:32
A niso tam že nacisti? Laibach Temna stran Lune?
ThinkIt
# 04.05.2015 ob 13:10
No vzadaj so tudi ozemleljski interesi(da nebi vse Zda imela) , ampak mislim, da je to dobra ideja. Raje bi videl zadevo na Marsu, ampak vseeno roko na srce, dovolj je bilo vesoljskih postaj. Čas je za človeško naseldbino na drugem vesoljskem objektu ter seveda podpiram idejo.
DrMinistr
# 03.05.2015 ob 17:03
S čim pa bodo poslali opremo v vesolje, če imajo edine operativne raketoplane Rusi?

Si že odgovoril...Rusom bojo mogli plačat za dostavo.
Kot jaz razumem bi Wörner predvsem rad spodbudil tudi druge, da začnejo razmišljati o skupnem projektu kolonizacije lune. Saj je med vrsticami priznal, da ESA čisto sama tega (vsaj zaenkrat) ni sposobna izpeljat.
Vongobongo
# 04.05.2015 ob 11:38
Enim pa ocitno negre razumevanje velicine tega projekta, se manj pa razumete kaj bo ta projekt prinesel clovestvu ;)

Vecina misli da se znastveniki ne ukvarjajo z problemi na zemlji ali pa premalo. To o vas pove da ne sledite znastvenim dogodkom, se vec da sploh neveste kaj vse smo ze odkrili in na kalsen nacin ;)

tihomir
"Na kakšni osnovi naj bi koloniziranje Lune končno prineslo delujoče rešitve za Zemljo"

Na osnovi novih tehnologij , ki jih bojo mogli razvit za ta projekt ;p
Vongobongo
# 03.05.2015 ob 22:47
Tihomir

Evo sam zate ;)

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Fusion_po
wer
REsnica
# 03.05.2015 ob 21:37
zato je Wörner pozval k mednarodnemu podvigu.

verjetno bo navdušen, če ga pokličejo rusi....
luxmundi
# 03.05.2015 ob 19:12
G.Bruno,

Buran je meni kar zanimiv koncept (prav za ta namen so skonstruirali verzijo največjega transportnega letala Antonov, ki naj bi raketoplan ponesel na neko višino, od kjer bi le ta z lastnimi motorji nadaljeval polet). Na ta način bi se izognili nevarnostim pri same izstrelitvi (večina najhujših nesreč se zgodi prav v tej fazi)

Podoben koncept mislim da je uporabljal raketoplan space ship one, če se prav spomnim ... Sedaj pa gre vse skupaj nazaj na rakete (spaceX, pa tudi načrti ESE, Rusov itd.) Očitno je pri konceptu Burana preveč ovir
omega369
# 03.05.2015 ob 19:09
Druga slika me spominja na telebajske.

Kmalu nove oddaje na BBC! Čez par let ažurno na RTV.
ŠarliBebo
# 03.05.2015 ob 19:02
Kolonija na Luni? Odlična ideja! Tja naj preselijo EU parlament skupaj s komisijo :P
Roky89
# 03.05.2015 ob 18:28
O lubi bog... ljudi... ESA nima z EU nič. Je tako kot Svet Evrope separatna organizacija. #ImateInternet
papasulc
# 06.05.2015 ob 23:32
... jaz pa na temni strani sonca ...
Zuppkko
# 04.05.2015 ob 17:20
Meh.. že v Sloveniji ne dobimo dovolj sonca skozi celo leto, na Luni ga je pa nemogoče na kožo dobit. Ni ga čez tropski gozd.
Jarik
# 04.05.2015 ob 11:40
Jaz bi tud meu kakšno luno.
Lahko tudi lunico....
luxmundi
# 03.05.2015 ob 19:41
@ serpent,

hvala za popravek ;)
blazsef
# 03.05.2015 ob 17:58
http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/174315995
FOAB
# 04.05.2015 ob 14:33
jup, nemci bi radi scenarij iz Iron Sky-a? Tam vzgojili primerno germansko raso, pač.
hizli tren
# 04.05.2015 ob 10:32
kaj imamo od tega običajni zemljani? v bistvu se gre tukaj za iskanje rud in ne za naseljevanje ljudi na drugih planetih.
tristokosmatih
# 04.05.2015 ob 08:15
@serpent

Glavna razlika med Buranom in Space Shuttlom je bila v tem, da so Buranovi motorji bili med vzletom izklopljeni, ker je Energia bila dovolj močna, da ga je sama ponesla v vesolje, medtem ko so ameriški raketi pomagali še motorji iz Space Shuttla.

Blizu, vendar nenatančno. Buran je bilo povsem samostojno plovilo, na katerega so lahko pripneli tudi atmosferske reaktivne motorje. Sem videl posnetek na katem je Buran sam, brez pomoči rakete ali letala vzletel z letališča. S takšno konfiguracijo sicer ni mogel v vesolje, vendar je lahko deloval kot običajno letalo.
Pri Space Shuttlu, pa je vse kar vidiš na lansirni rampi Shuttle. Tisti ogromni oranžni sod na katerega sta pripeta dodatna motorja, je samo rezervar za gorivo za glavni (Shuttlov) motor.
Kazalo