Sentinel-2B je v orbito ponesla raketa Vega okoli 23. ure po tamkajšnjem času. Foto: EPA
Sentinel-2B je v orbito ponesla raketa Vega okoli 23. ure po tamkajšnjem času. Foto: EPA

Sentinel-2B je v orbito ponesla raketa Vega okoli 23. ure po tamkajšnjem času. Sledilo je skoraj 58 minut negotovosti, pred potrditvijo da se je satelit utiril v orbito in začel napajati, je poročala novinarka Radia Slovenija Erika Štular. "V našem poslu je meja med popolnim uspehom in popolnim porazom tako blizu, da smo vedno zaskrbljeni," je po izstrelitvi dejal Didiere Faivre, vodja Evropskega vesoljskega centra v Francoski Gvajani, kjer izvedejo povprečno eno izstrelitev na mesec.

Generalni direktor Evropske vesoljske agencije Jan Woerner je ob tem dejal, da je ESA s to izstrelitvijo naredila nov korak v programu Copernicus, ki je za zdaj najbolj dovršen sistem za opazovanje Zemlje. Pri agenciji pa že načrtujejo izstrelitev dveh novih satelitov v okviru programa Copernikus. Tako bodo v prihodnjih mesecih v orbito poslali še satelita Sentinel-5P in Sentinel-3B.

Satelita Sentinel-2A in Sentinel-2B bosta potovala po isti orbiti z nasprotnega konca in tako vsakih pet dni s kamerami pokrila celotno površino Zemlje. Posnetki visoke ločljivosti in pogoste ponovitve bodo tako ponudile popolnoma nov pogled na planet. Podatke, ki jih bosta satelita poslala na Zemljo pa bo mogoče uporabljati zlasti pri izboljšanju kmetijstva, nadzorovanju gozdov, prepoznavanju onesnaževanja in spremljanju katastrof.

Program Copernicus je tudi poslovna priložnost, je poudaril direktor Airbus Defenceand Space Eckard Settelmeyer. Sentinel-2B je stal 110 milijonov evrov, ki jih je prispeval konzorcij več kot 40 evropskih podjetij iz 20 različnih držav. Podatke programa Copernicus sicer že uspešno uporabljajo tudi slovenska podjetja.