Znanost in tehnologija
Mark Zuckerberg
Zuckerberg je dejal, da zaradi škandala ne bo nikogar odpustil. Foto: Reuters
Christopher Wylie
Zlorabe je razkril Christopher Wylie. Foto: Reuters

Dodaj v

Facebook: Zlorabljeni so bili podatki 87, ne 50 milijonov uporabnikov

Zuckerberg: Naredil sem napake
5. april 2018 ob 08:20
San Francisco - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Pri Facebooku ocenjujejo, da je podjetje Cambridge Analytica zlorabilo osebne podatke do 87 milijonov njihovih uporabnikov. Žvižgač Christopher Wylie, ki je razkril škandal, je omenjal številko 50 milijonov.

Po podatkih ameriškega podjetja Facebook je bilo največ uporabnikov prizadetih v ZDA, okoli 70,6 milijona. Na drugem mestu so Filipini z 1,2 milijona uporabnikov, v Veliki Britaniji pa bi jih bilo lahko prizadetih do 1,1 milijona. Ustanovitelj in glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je priznal, da je naredil napake in da bi njegovo podjetje moralo storiti več. Še naprej pa je prepričan, da je najprimernejši za vodenje družbenega omrežja z dvema milijardama uporabnikov po vsem svetu.

"Prevzeti moramo odgovornost za uporabo orodij"
Na novinarski konferenci je dejal, da je sprva menil, da so ljudje sami odgovorni za to, kako bodo uporabili možnosti, ki jim jih ponuja družbeno omrežje Facebook. "Če pogledam nazaj, vidim, da ni bilo prav, da sem razmišljal tako. Glede na to, kar vemo danes, razumemo, da moramo na svojo odgovornost gledati širše - da ljudem ne ponudimo zgolj orodij, temveč prevzamemo polno odgovornost za to, kako jih uporabljajo," je dodal Zuckerberg. Dejal je še, da zaradi škandala ne namerava nikogar odpustiti.

Že med Zuckerbergovo novinarsko konferenco se je odzvalo britansko-ameriško podjetje Cambridge Analytica. Tvitnilo je, da je prišlo do podatkov 30 milijonov uporabnikov, ne pa 87 milijonov, ter zatrdilo, da podatki s Facebooka niso bili uporabljeni za kampanjo pred predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016. Ob tem je ponovilo, da je vse podatke že izbrisalo.

Izvršni direktor Facebooka je še povedal, da je notranja revizija v podjetju razkrila novo težavo družbenega omrežja, in sicer so nepridipravi zlorabili možnost, da uporabniki iščejo drug drugega tako, da v Facebookov iskalnik vtipkajo elektronski naslov ali telefonsko številko. Tako so informacije z javnih profilov uporabnikov združili s podatki, ki so jih našli drugje. Facebook je to možnost že onemogočil.

Naslednji teden bo pričal v kongresu
"Upravičeno je pričakovati, da je v zadnjih nekaj letih kdo verjetno prišel do vaših javnih podatkov na ta način, če ste imeli to možnost vključeno,"
je še dejal Zuckerberg, ki bo v povezavi s škandalom 11. aprila pričal v ameriškem kongresu. Zaradi škandala je močno padla tudi vrednost Facebookovih delnic.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 05.04.2018 ob 08:25
1 mio, 50 mio ali 100 mio. Irelevantno. Relevantnega se pa ne omenja. Podjetje Cambridge analytica ni analitično podjetje, ampak se ukvarja s prirejanjem politične krajine. Politično krajinsko podjetje, takorekoč. In rezultate dosegajo na najmanj sporne, verjetno pa tudi ilegalne načine, kar smo izvedeli iz posnetka z vodilnima predstavnikoma. A kdo piše o tem?
eos
# 05.04.2018 ob 08:27
Po mojih podatkih Facebook zlorablja podatke več kot dveh milijard uporabnikov.
AndY1
# 05.04.2018 ob 09:19
In potem so bili rusi krivi za vplivanje na ameriške volitve.
Sebastjan666
# 05.04.2018 ob 09:41
Facebook......Wall street NSA/CIA orodje.....

Pa si poglejmo Zuckerbergove sodelavce:
Sheryl K. Sandberg - COO Facebook - članica Wall street Council on Foreign Relations, v The Walt Disney Company, v vodstvu Women for Women International, v vodstvu Center for Global Development.....članica elitne bratovščine Phi Beta Kappa, Brookings Institute. Njen mentor je bil Larry Summers (član Council on Foreign Relations,
Brookings Institution, član Center for Global Development, član Trilateral Commission, glavni ekonomist World Bank, Bilderberg Group..... Delala s Sammersom na ministrstvu za finance.

In kje je delala pred tem? Na Googleu - še enem podjetju, ki ima vodstvo iz Council on Foreign Relations oz. Wall street CIA/NSA.......
In kot pripadnica wall street liberalne struje je pomagala ustanoviti filantropsko Google.org :)

Pa poglejmo Google oz. Alphabet Inc.
Ruth Porat Chief Financial officer - v direktorskem odboru Council on Foreign Relations, v vodstvu Bretton Woods Committee (več ali manj osebje iz Council on Foreign Relations in Pilgrims Society), delala za Morgan Stanley (bančni del Council on Foreign Relations), v vodstvu Brookings Institution... itd itd

Google oz. Alphabet pa spada pod Council on Foreign Relations korporacije

John L. Hennessy - predsednik Alphabet Inc
Nadomestil Condoleezzo Rice pri Provost iz Stanford University. Riceova je članica Council on Foreign Relations, Phi Beta Kappa Society ...
Henessy je v vodstvu Gordon and Betty Moore Foundation - Gordon Moore je tesno povezan z Conservation International (vodstvo in ustanoviteljji so člani v Council on Foreign Relations, kot je recimo Roger Altman, Peter Selingmann, William B. Harrison, Jr, James D. Wolfensohn ....)

Eric Schmidt - bil izvešni predsednik Goole in Alphabet Inc
član Council on Foreign Relations, bil v vodstvu Carnegie Mellon University, Apple, Princeton University. V vodstvu Institute for Advanced Study, Khan Academy, in The Economist. Bil na zasedanjih Bilderbergov

Jared Cohen - Google
član Council on Foreign Relations (focusing on counter-radicalization), delal z Condoleezza Rice (CFR) in kasneje z Hillary Clinton (CFR). Je bil prejemnik Rhodes Scholarship (Bill Clinton,J. William Fulbright (danes imamo po njemu multi-kulti Fulbrightove štipendije), Dean Rusk, John Templeton, James Woolsey......), član v Hoover Institution....
direndaj
# 05.04.2018 ob 09:35
Se spominjam kako so se nekateri fejstbukovi posmehovali beležnicam severnokorejskih oficirjev, češ poglejte jih kako so zaostali, še vedno uporabljajo papir in svinčnik.
KLIPAN
# 05.04.2018 ob 08:23
Kje so sedaj Rusi in njihovo "vmešavanje v ameriške volitve"???
Zakaj se več čisto nič ne govori o tem?
Čudno, a ne?
MZ
# 05.04.2018 ob 10:04
Če upoštevamo, da je FB zastonj, njegovo delovanje pa zahteva cela mesta serverskih farm, katerih stroški so verjetno kar enaki proračunu kakšne manjše države, morajo stroški nekako biti pokriti - to je jasno vsakomur. Samo žal se danes velika večina zadovolji samo s površno zgodbo in ne gre brskati v detajle...
povzetek
# 05.04.2018 ob 09:06
He, he, toliko o legitimnosti demokratičnih volitev.
Luka Novak
# 05.04.2018 ob 08:56
Facebook: Zlorabljeni so bili podatki 87, ne 50 milijonov uporabnikov

Da se zlorablja podatke je bilo jasno že zdavnaj, temu primerno že nekaj let nisem več aktivni uporabnik (zahvalim se za čestitke ob rojstnem dnevu in kakšno podobno zadevo, prijavim se mogoče 5x letno). Uporabljal sem ga od 2008 in bil tudi navdušen nad vsemi podobnimi novotarijami, sedaj sem obratno v enaki meri vedno bolj pristaš analognega.
2px_orbitala
# 05.04.2018 ob 12:07
Močno si želim, da facebook pade oz. propade. Da ljudje postanejo prava socialna bitja.
el CARTEL
# 05.04.2018 ob 09:18
bolj sporno kot to je verjetno denstvo,d a nudijo podatke vseh uporabnikov obveščevalnim agencijam.

facebook je eno veliko orodje nadzora. zato jih je potrebno načrtno dezinformirat.
s všečkanjem stvari ki se ti gnusijo in podobno. občasno pogooglat "how to make a bomb" in podobno. trollanje vedno pomaga pri totalitarizmu :)
Lluka
# 05.04.2018 ob 08:28
KOmu naj podam prijavo, ker moji podatki niso morali biti zlorabljeni zaradi neprijave na FB?
lordslayer
# 05.04.2018 ob 11:58
če mene vprašaš, vsa ta podjetja ala google, yahoo, facebook itd.. delujejo pod taktirko ameriške vlade ... ko enkrat dosežejo določeno maso uporabnikov, postanejo zanimivi za ameriško vlado, ki jim delovanje pogoji s pregledom nad vsemi podatki
tim sein
# 05.04.2018 ob 11:47
Govorimo samo o zlorabljenih podatkih, ki so prišli v javnost, kajne?
izo
# 05.04.2018 ob 11:37
Zlorabljeni so bili podatki 87, ne 50 milijonov uporabnikov

govori seveda za američane in pogojno britance, kjer bi mogoče lahko padla tožba, za ostale (tista malenkost od kaj vam slabih 2 miljard ljudi) jih itak boli patak, saj ne priznavajo eu sodišč ipd.
če še komu dela spomin, se je en avstrijec lotil fejsbuka na sodišču (in še kako upravičeno) glede zlorabe osebnih podatkov ipd, in je bil že v kali utopljen. glede samih navedb zuckeberga ipd pa se lahko samo smejem.
Sebastjan666
# 05.04.2018 ob 11:11
A si pogledamo še eno googlevo podjetje?
Deep mind - umetna inteligenca
V njem je ali je bila v vodstvu tudi Christiana Figueres - izvršna sekretarka UN Framework Convention on Climate Change, zelo povezana z Wall street elito, kot skoraj vsi vodilni 'klimatologi'.

– razvoj umetne inteligence, vodilno svetovno podjetje (spada pod Google). Deep Mind je nastal v sodelovanju z Founders Fund, ki so ga ustanovili:
Peter Thiel - ustanovitelj Pay Pala, član Bilderberg, v vodstvu Hoover Institution, Human Rights Foundation , American Foundation for Equal Rights, Facebook Inc. PAC, v vodstvu Pacific Research Institute, Phi Beta Kappa,
Ken Howery - Pay Pal, World Economic Forum ( Young Global Leader), U.S. Council on Competitiveness,
Elonom Muskom - Pay Pal, Tesla Motors,OpenAI
Člani vodstva Deep Mind:
James Manyika – je višji partner in predsedujoči v McKinsey Global Institute, s strani Obame je bil postavljen za podpredsednika v Global Development Council v Beli Hiši. Je v odborih Council on Foreign Relations, John D. and Catherine T. MacArthur Foundation, Aspen Institute, XPrize, Oxford Internet Institute, MIT’s Initiative on the Digital Economy, Stanford’s 100 Year Study on AI.
Jeffrey Sachs – bil ali je še v vodstvu. Sachs je direktor Center for Sustainable Development; posebni svetovalec Generalnega Sekretarja UNa za Sustainable Development Goals, Dobitnik Blue Planet Prize (za dosežke na področju znanstvenih raziskav iz področja reševanja globalnih problemov :). New York Times je dejal probably the most important economist in the world. Bil direktor okoljevarstvenega Earth Institute (Columbia University, sustainable development), bil Quetelet Professor of Sustainable Development na University of Columbia, profesor Health Policy and Management na University of Columbia. Posebni svetovalec pri United Nations generalnemu sekretarju Antóniu Guterresu za Sustainable Development Goals. Pred tem pa je bil posebni svetovalec UNa Ban Ki Moonu za Sustainable Development Goals in Millennium Development Goals. Prav tako pa posebni svetovalec UN Kofiju Ananu za Millennium Development Goals. Deluje na International Institute of Applied Systems Analysis v Laxenburgu, v Avstriji. Trenutno pa je direktor Center for Sustainable Development in UN Sustainable Development Solutions Network.
Bil svetovalec na World Bank, svetovalec v Brookings Institution, častni član Center for Global Development Honorary, svetovalec IMFa, bil ali je še v vodstvu Council on Foreign Relations. Sachs je trenutno glavni strateg v Millennium Promise Alliance (financer George Soros - $50 million za Millennium Promise za 33 Millennium Villages) in direktor Millennium Villages Project...... Sachsa najdemo tudi v Aspen Institute,.......

Prof. Edward W. Felten – je Robert E. Kahn Professor of Computer Science and Public Affairs na Princeton University, ustanovni direktor Princeton's Center for Information Technology Policy. V Beli hiši je bil Deputy U.S. Chief Technology Officer...
Prof. Nick Bostrom – profesor na Oxford University, kjer je ustanovni direktor Future of Humanity Institute, vodi pa tudi Strategic Artificial Intelligence Research Center. Je avtor Anthropic Bias, Global Catastrophic Risks, Human Enhancement, Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies.
Deep Mind je partner z Royal Society, direktor Dr Demis Hassabis pa je ustanovil Partnership on AI, notri pa so še predstavniki Amazona, Applea, DeepMinda, Facebooka, Googlea, IBMa, in Microsofta.
Povežite Council on Foreign Relations in pa Royal Institute of International Affairs in dobite.....
anny22
# 05.04.2018 ob 10:30
Kjerkoli je zadeva zastonj, je produkt uporabnik sam. Oziroma nekaj njegovega...žal so ljudje dovolj trapasti, da se ne zavedajo dejstva: "nisem tako bogat, da bi kupoval poceni ali zastonj".
izo
# 05.04.2018 ob 11:54
plus prepoznava obrazne mimike, ocena zdravstvenega stanja, ocena kaj točno gledate na ekranu, ni da ni. kaj mislite, da delajo razvojni it inženirji v takšnih firmah in zakaj so v bistvu te firme zaprta mesta v malem, s svojo policijo, vojsko ipd?
pero5
# 05.04.2018 ob 11:08
@Radoveden
Osebni podatki (podatki, ki se nanašajo na določeno ali določljivo osebo) so občutljiva stvar. Z uporabo FBja se strinjaš, da FB spremlja tvoje podatke in ti glede na to servira reklame oz produkte. Podjetje, ki poseduje osebne podatke, mora poskrbeti za njihovo varnost. Niti pod razno ne smeš teh podatkov posredovati, prodajati ali pustiti, da se do njih dokoplje tretja oseba. V tem primeru je Cambridge Analytica ta tretja oseba, ki je zlorabila osebne podatke milijonov ljudi.

@MZ
Klasična ignoranca. Recimo, da se Mercator, Tuš in Špar odločijo, da bodo podatke, ki jih zbirajo o svojih kupcih, mastno prodali različnim uvoznikom. Ali pa bi jih nekdo ukradel in javno objavil, da bi lahko cela vas vedela koliko alkohola, šunke in poceni pralnega praška si kupil v prejšnjem letu. Ti bi verjetno rekel, da so si uporabniki sami krivi, ker kupujejo v teh trgovinah in za nakup ne uporabljajo izključno gotovine?
audiac
# 05.04.2018 ob 08:49
Po mojih podatkih Facebook zlorablja podatke več kot dveh milijard uporabnikov.

Bravo,eos.Natanko tako.Facebook je tako škrt,da ne bi nekim Cambridge Analytica privoščil minornih 87 miljončkov osebnih podatkov.Lopov se huduje nad tatičem. :))
izo
# 05.04.2018 ob 11:46
kako si naj namreč drugače razlagamo spletne strani in reklame, ki se nam kar same ponujajo na Facebooku in se slučajno ujemajo z našimi skritimi misli.

enostavno: sledenje tvoje zgodovine v brskalniku, zgodovine iskanja v guglu, sledenje lokacije, prisluhi in video beleženje preko mobilnih telefonon, računalnikov (da ne boste milili, windovsi so od verzije 7,8 od 10 pa itak ista zadeva kot android ali ios, torej platforma za sledenje, zakaj mislite, da je bila nadgradnja zastonj?) pametnih tv-jev in vsega, kar je itak 24/7 vklopljeno v sistem, tudi sledenjem med spanjem, ko imate veselo telefone zraven. da ne omenjam vseh vaših zdravstvenih podatkov, bolezni itd itd.
Mirko Tipka
# 05.04.2018 ob 11:30
za vodenje družbenega omrežja z dvema milijardama uporabnikov po vsem svetu.

podatek je zavajujoč.. računov je 2milijarde, uporabnikov pa nekje do 1milijarde
dimitri7
# 05.04.2018 ob 09:34
..oh moj bog...pa saj vsi vemo da so bili kitajski hekerji!...mislim ruski
izo
# 05.04.2018 ob 11:57
Govorimo samo o zlorabljenih podatkih, ki so prišli v javnost, kajne?

tole je samo preusmarjanje pozornosti od pravega problem in skušat jasno vse skupaj zavit v neko politično igrico, kjer bodo spet na koncu rusi krivi vsega, lol.

point, na katerega smo vsi pozabili je, da so osebni podatki pravica, ne tržna komoditeta, ne glede kaj skrijejo v tistih 200 strani drobnega tiska, ki ga moraš potem obkljukat.
Zlobni genij
# 05.04.2018 ob 11:44
Dvoličnost.
Radoveden
# 05.04.2018 ob 11:33
@pero5,

Kako so bili ti podatki zlorabljeni (za kakšno zlo je šlo) in kako so bili dotični posamezniki oškodovani?

Jaz recimo svoje podatke lahko delim tako z SDS kot SMC. Kako bom jaz s tem oškodovan? Ker mi bosta servirali oglase za njih? Pa tako mene oni oškodujejo vsak ljubi dan. Če pa ne zato pa za šampone, avte, zavarovanja, spar, lidl, hofer... Vsi me vsak dan buzerirajo levo in desno. In? Kako sem oškodovan? Zaprem brskalnik, ugasnem TV. Kje je ta famozna škoda?
Radoveden
# 05.04.2018 ob 09:43
Kako so bili ti podatki zlorabljeni in kako so bili dotični posamezniki oškodovani?
mend055
# 06.04.2018 ob 14:47
Nekdo je nekje zapisal (sem danes prebral nekje), da ta g. Sladkorberg zna poskrbeti za svojo zasebnost (na dveh lokacijah je novinar preverjal v njegovih smeteh, če bi se dalo kaj razbrati o njegovi zasebnosti - pa nič! Na obeh lokacijah je bila tudi masa varnostnikov),
BRIGA PA GA ZASEBNOST NJEGOVIH PAR MILIJARD obraznaknjiga odjemalcev!
zeuss-zeng
# 05.04.2018 ob 16:53
Facebook: Zlorabljeni so bili podatki 87, ne 50 milijonov uporabnikov
----------
-ah - nobene škode - tista blebetanja , ki se objavljajo v tem ,,forumu ,. tako ali tako niso vredne počenega groša . Teh 50 ali 70 miljonov čvekačev je tako ali tako blebetalo iste neumnosti , kot jih bi lahko povedel samo eden ....
DrMatilda
# 05.04.2018 ob 12:50
Imam odlično idejo za dober poslovni načrt, če slučajno koga zanima.
Lahko bi naredili globalni telefonski imenik, enostavno združimo vse nacionalne telefonske imenike, jih povežemo z natančnim zemljevidom in bo lahko vsakdo v hipu poiskal vsakogar, kjer koli na planetu.
Res ne razumem zakaj se ni tega že prej kdo spomnil, morda zato, ker nihče ne bi rad prebiral neskončno vrsto imen in naslovov. Obratno je pa bolj zanimivo, pogledaš si satelistki zemljevid nekega kraja, držiš miško nad bajto in ti izpiše ime naslovnika. Zadebva bi bila še bolj priovlačna, če bi bazo podatkov povezali z nacionalnimi zemljiškimi knjigami, bi videli tudi kdo je lastnik posameznih pracel. Vse to so namreč javni podatki.
Ostane nam samo še praktični, fascinantni del projekta, kako narediti naš produkt privlačen za radovedne množice. Mogoče bi lahko vzeli kar tak koncept kot je ta prostor za komentiranje, le da bi vsaka hiša predstavljala potencialno novico, pod katero lahko vsakdo piše kar si pač tisti hip misli. Mogoče bi lahko povezali simulator še s kakšnimi drugimi bazami podatkov, kot so recimo nazivi, javne funkcije ali kar s policijsko kartoteko in sodnim registrom, pa z javnim video nadzorom, ki bi prenašal slike v realnem času, to bi bil tak hec, da bi se zabaval cel svet, lol :)
izo
# 06.04.2018 ob 17:52
https://images.dazeinfo.com/wp-content/uploads/2016/06/Mark-Zuckerberg-Tape-Facebook-Instagram-1-1.jpg
izo
# 06.04.2018 ob 17:51
izo
# 06.04.2018 ob 11:38
Lahko bi naredili globalni telefonski imenik, enostavno združimo vse nacionalne telefonske imenike, jih povežemo z natančnim zemljevidom in bo lahko vsakdo v hipu poiskal vsakogar, kjer koli na planetu.

že obstaja.
Bivši uporabnik
# 05.04.2018 ob 16:21
who cares, pejmo živet v jame =P
camilion
# 05.04.2018 ob 11:39
No no, to pa mislim da je malo mala številka. Kolk se spoznam na zadevo mislim da so vsakodnevno zlorabljeni podatki od čisto vseh uporabnikov. kako si naj namreč drugače razlagamo spletne strani in reklame, ki se nam kar same ponujajo na Facebooku in se slučajno ujemajo z našimi skritimi misli.
Rasta75
# 05.04.2018 ob 11:06
Hja in v stilu zvonenja po toči so na FB totalno zdemolirali Graph API, tudi za podatke, ki nimajo nobene zveze z osebnimi podatki, na primer javni dogodki.
HOR
# 05.04.2018 ob 10:44
Kakšna farsa...!
Podatke so zlorabljali, jih zlorabljajo in jih bodo zlorabljali še naprej...

To je ta svet zahodnih vrednot....
Radoveden
# 05.04.2018 ob 11:37
@pero5,

Ali pa bi jih nekdo ukradel in javno objavil, da bi lahko cela vas vedela koliko alkohola, šunke in poceni pralnega praška si kupil v prejšnjem letu. Ti bi verjetno rekel, da so si uporabniki sami krivi, ker kupujejo v teh trgovinah in za nakup ne uporabljajo izključno gotovine?

Ah... to ni še nič. Kaj pa če kdo ukrade podatke na banki in jih objavi v vasi na oglasni tabli (ker to se dogaja!) in bodo vsi vedeli kak revež ali bogataš si. In kriv bo kdo? Ja tat menda, ane.

In kako je ta kembridž analitika oškodovala te ljudi? Objavila njihove občutjive podatke kje javno? In ko bo enkrat do tega prišlo, kdor bo kriv? Tisti ki je ukradel ali tisti ki je podatke hranil ali tisti ki jih je prostovoljno dal. Povsod iščemo krivce le pri sebi ne.
vrtojb5
# 05.04.2018 ob 08:56
It is time.
Kazalo