Znanost in tehnologija

Poudarki

  • "Prvo pravo brezžično omrežje"
  • S pomočjo DSN-ja so reševali astronavte Apolla 13
Deep Space Network Goldstone
70-metrska antena v puščavi Mojave, Kalifornija. Foto: NASA/JPL-Caltech
       Brez tega omrežja ne bi nikdar zmogli odprav na Merkur in Venero, obiskati asteroidov in kometov, si ogledati osupljivih fotografij z Marsa ali veličastnih podob Saturnovih prstanov od zelo od blizu.       
 Al Bhanji, JPL, Nasa
Apollo 13
Med obletom Lune so astronavti na krovu nesrečnega Apolla 13 posneli tole fotografijo Lune. Njihovo vrnitev nazaj kljub eksploziji na plovilu je omogočil tudi sistem Deep Space Network. Foto: Nasa
Deep Space Network, Canberra
Kompleks v avstralski Canberri. Na Zemlji sta še dva takšna kompleksa, medsebojno pa so oddaljeni 120 stopinj, kar enakomerno pokrije vse smeri. Foto: NASA/JPL-Caltech

Dodaj v

Foto: 50 let globokega vesolja

Okrogla obletnica Deep Space Networka
22. december 2013 ob 06:45,
zadnji poseg: 22. december 2013 ob 07:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bilo je zraven pri prelomnih korakih človeštva na poti v vesolje. Reševalo je življenja astronavtov. Pomagalo pri vstopu v medzvezdni prostor. Mineva 50 let delovanja Nasinega omrežja Deep Space Network.

"To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo," je 20. julija 1969 slavno izrekel astronavt Neil Armstrong, ko se je kot prvi človek potikal po Luni. Človeštvo je bilo v neposrednem prenosu priklenjeno pred TV-zaslone. Sprotno spremljanje ni bilo samoumevno. Kljub razdalji ga je omogočal le nekaj let prej postavljen pionirski sistem.

Dlje, kot človek seže v vesolje, težje se je z njim - ali z napravo, ki jo tja pošilja - pogovarjati. Že same razdalje so velikanske. Na Zemlji nam je samoumevno, da gib bližnjega človeka opazimo takoj. Že Armstrongovo skakljanje po kamnitem mesecu je prišlo z zamikom. Če pa, recimo, gledamo proti Jupitru, že zremo v praktično v zgodovino. Kar prihaja iz smeri našega plinskega velikana, je že skoraj uro in pol staro. Pa je Jupiter sorazmerno blizu.

Ko se znanstveniki Nase "pogovarjajo" s sondo Voyager 1, povratni signal traja skoraj 35 ur. Če bi komunicirali z nam najbližjo zvezdo, bi enostaven dialog trajal najmanj osem let.

Signal se z razdaljo hitro šibi
Težava ni le časovni zamik. Osnovne fizikalne zakonitosti z razdaljo vedno bolj omejujejo jakost signala. Kdor uporablja brezžično memrežje, ima po vsej verjetnosti nekje v bližini brezžični usmerjevalnik. Ko se le za nekaj dodatnih metrov oddalji od naprave, se signal navadno precej poslabša in kmalu popolnoma izgine.

Naj bo to svetlobno ali radijsko valovanje, razdalja ju dodobra načne. Moč signala se zmanjšuje zelo hitro. Stik z Zemljinimi sateliti še ni problematičen. Kar pa prečka oddaljenost naše Lune, navadno pade pod zahtevne komunikacije. Pred 50 leti so v ZDA postavili temelje sistema, ki skrbi, da ima Zemlja učinkovite oči in ušesa tudi po dveh milijonih kilometrov oddaljenosti (uraden standard ITU).

Začetki v hladni vojni in ameriški vojski
Nasin Deep Space Network (omrežje za globoko vesolje) je sistem ogromnih in visoko zmogljivih radijskih anten, ki so sistematično razporejene po planetu. Sprva je bil v rokah ameriške vojske, ki ga je sredi hladne vojne uporabljala za komunikacijo z vojaškimi sateliti. Že leta 1958 je vojska prenosne radijske sprejemnike razporedila po Nigeriji, Singapurju in domači Kaliforniji.

Pet let kasneje, 24. decembra 1963, so omrežje uradno predali ameriški vesoljski agenciji Nasa. V pol stoletja je bilo to omrežje ključno pri prenosu informacij z domala vseh sond, ki so odpotovale do naše Lune in naprej. Z njihovo pomočjo je človeštvo videlo površja oddaljenih planetov, prejelo trdne znanstvene podatke in se čudilo presenetljivim odkritjem (več v spodnji fotogaleriji).

Nasa je v Kaliforniji (ZDA), Canberri (Avstralija) in pri Madridu (Španija) postavila serijo ogromnih in izjemno občutljivih anten, ki po trditvah agencije edine na svetu zagotavljajo neprestano komunikacijo s katero koli (komunikacije zmožno) napravo v vesolju.

Svetloba žarnice v hladilniku
Na zemeljski krogli so postavljene na približno 120 stopinj razlike in tako vsak trenutek pokrivajo vse strani sveta. Biti morajo izjemno natačne. Že pol stoletja se človeštvo pri raziskovanju vesolja spoprijema z veliko težavo: sonde, ki jih pošljemo v vesolje, so navadno radijsko izjemno omejene. Njihovi inženirji imajo veliko omejitev, tako denarnih kot fizičnih, zato so te oddajne radijske naprave navadno omejene na 20 vatov. Kar je, kot je pojasnil vodja projekta Cassini Earl Maize, enakovredno običajni žarnici v hladilniku. Takšen signal je treba zajeti tudi milijarde kilometrov stran.

Na Nasinem institutu JPL (Jet Propulsion Laboratory) so to pojasnili še nekoliko drugače: moč takšnega signala je kar 20-milijardkrat šibkejša od baterije v zapestni uri. Na vsaki od treh lokacij je zato ena velika, 70-metrska antena in niz manjših, ki skupaj ali posamično lovijo šibke šepete. Za njimi je široka organizacija visokotehnološke opreme in ljudi, ki morajo iz zaznanega odstraniti ves šum in napake - ki jih je vedno veliko.

Sistem uporabljajo (ali pa so ga) tudi druge vesoljske agencije, med njimi evropska, ruska, japonska, med zadnjimi pa indijska, ki je nedavno proti Marsu izstrelila lasten orbiter. Dandanes se uporablja za jato 33 robotskih odprav v vesolje, so sporočili iz Nase.

"Brez tega omrežja ne bi nikdar zmogli odprav na Merkur in Venero, obiskati asteroidov in kometov, si ogledati osupljivih fotografij z Marsa ali veličastnih podob Saturnovih prstanov z zelo od blizu," so zatrdili na ameriški agenciji.

Dandanes DSN med drugim skrbi za komunikacijo z vozilom Radovednost (Curiosity) na Marsu, z vesoljskim teleskopom Spitzer, s sonde Cassini sprejema podobe Saturna in njegovih številnih lun.

Ko se sonda Voyager 1, trenutno od Zemlje najbolj oddaljeno delo človeških rok, pomika po medzvezdnem prostoru, njene podatke lovijo tri prej omenjene lokacije (več v galeriji).

Deep Space Network ni namenjen le klepetu z oddaljenimi in osamljenimi računalniki na poti v neznano. Skrbi za logistiko ter natančno usmerjanje vesoljskih plovil v orbite drugih planetov. Izvaja tudi lastne znanstvene meritve. Med drugim z usmerjanjem signala v asteroide sproti preverja njihovo hitrost ter smer, na podlagi teh podatkov pa znanstveniki presojajo, kateri bi nam lahko bil grožnja. In točno kdaj.

Kitajci za petami
Seveda to ni edini sistem na Zemlji, ki omogoča zahtevno komunikacijo daleč v vesolje. Je pa po trditvah Nase edini, ki zmore stalno komunikacijo v vse smeri. Podobne sistem razvijajo še evropska, ruska, indijska in kitajska vesoljska agencija. Še posebej Kitajci so precej ambiciozni: na lastnem ozemlju imajo postavljene številne antene, že čez nekaj let pa naj bi po načrtih njihov sprejemni krožnik stal tudi v Južni Ameriki.

ZDA se bodo tako morale v prihodnosti še precej potruditi, če bodo želele ohraniti primat na tem področju. Za vzdrževanje in nadgradnjo DSN-ja v zadnjih 20 letih namreč niso veliko vlagale, kar se že kaže v zaostanku zmogljivosti.

Ena od možnost je načrt Nase, da komunikacijo z radijskih valov preselijo na optične. Konkretno, namesto široko razpršenega valovanja nameravajo uporabljati usmerjen "top" fotonov v obliki laserja.

V galeriji si lahko ogledate posnetke in dogodke, kjer je bil "zraven" Deep Space Network:

Al. Ma.
Mars
Leta 1965 se je prvič zgodilo, da je človek od blizu fotografiral kakšen drugi planet našega Osončja. Plovilo Mariner 4. se je 15. julija tega leta odpravilo na Mars in po omrežju Deep Space Network nestrpnim znanstvenikom na Zemlji pošiljajo relativno sveže podatke. Zmogljivost računalnikov (pa tudi omrežja) je bila takrat izjemno nizka, zato so prve prave in vizualno sprocesirane fotografije v Marinerjevi ekipi lahko pričakovali šele z nekajurnim zamikom. Ker so bili ob tem prelomnem dogodku tako neučakani, so se odločili natisniti "ničle in enice" - suhe računalniške podatke o svetlosti na določenem pikslu. Rezultat je pričujoča črno-bela podoba, ki je takrat nemudoma zaokrožila po televizijskih postajah. Človek je od blizu uzrl Mars. Foto: NASA/JPL
Luna, Neil Armstrong
Štiri leta pozneje so bile stotine milijonov ljudi pred televizijskimi ekrani. Prek DSN-ja je namreč Nasa julija 1969 prenašala (in z njo televizijske postaje sveta) prve korake človeka po Luni. Na sliki spust Neila Armstronga s plovila. Foto: Nasa
Apollo 13
"Houston, imamo problem!" Na Apollu 13, ki je bil namenjen na Luno, je odjeknila eksplozija. Plovilo je hitro izgubljalo dragoceno energijo in kisik. V skrajnih razmerah so v stiku z zemeljskim poveljstvom stkali načrt, kako "skozi šivankino uho" ob vseh skrajnih omejitvah opraviti oblet okoli Lune ter se vrniti nazaj na Zemljo. Ob skrajnih varčevalnih ukrepih z energijo bi to bilo nemogoče ob uporabi običajne komunikacije. Na Nasi menijo, da brez menjave kanala na močnejši Deep Space Network posadka ne bi doživela vrnitve na Zemljo živa. Foto: Nasa
Merkur
Ćloveštvo je Merkur prvič obiskalo leta 1974. Mariner je ta mrtvi in neaktivni planet fotografiral z razdalje "le" 200.000 kilometrov, zato je tehnika posnetka mozaična. Skupno je Mariner v dveh letih posnel več kot 7.000 fotografij Merkurja. Foto: NASA/JPL-Caltech
Mars
Leta 1976 je prvo vesoljsko plovilo uspešno pristalo na Marsovih trdnih tleh. Imenovalo se je Viking 1. Foto: NASA/JPL-Caltech
Jupiter
Prva odprava, ki je dodobra pofotografirala zunanje planete Osončja, je nosila ime Voyager. Leta 1979 je bil na vrsti Jupiter. Foto: NASA/JPL-Caltech/USGS
Io
V Voyagerjev objektiv se je ujela tudi Jupitrova luna Io. Do takrat so bili znanstveniki prepričani, da je edini planet (ali njegov satelit) v Osončju, ki ima delujoče vulkane, Zemlja. Tale fotografija je ujela izbruh vulkana Loki. Izbruhani material je v modri barvi. Foto: NASA/JPL-Caltech/USGS
Saturn
Le leto pozneje je se Voyager 1 ob budnem ušesu DSN-ja približeval Saturnu. Še med približevanjem (na razdalji 34 milijonov kilometrov) je posnel prvo fotografijo in že takrat mu je uspelo ujeti do tedaj nevidene barvne podrobnosti plinskega velikana. Povsem se mu je približal mesec dni pozneje. Dandanes ima Saturn "lastno" sondo Cassini, ki se planetu posveča do zadnjih podrobnosti in povsem prekaša Voyagerjevo delo. Foto: NASA/JPL-Caltech
Uran
Predzadnji planet Osončja, Uran, je leta 1986 obiskala sonda Voyager 2. Podoba na levi strani je takšna, kot bi jo zaznale človeške oči, na desni pa je svetlobno obdelana, s čimer je dobro viden osrednji oblak, poln smogu-podobnih delcev. Fotografija je posneta z razdalje 18 milijonov kilometrov. Foto: NASA/JPL-Caltech
Neptun
Da so razdalje res ogromne, priča dejstvo, da je Voyager do zadnjega planeta Osončja dospel šele tri leta pozneje. Modri Neptun, zadnja velika straža pred medzvezdnim prostorom, je podobno kot Saturn prizorišče ogromnih viharjev in neviht, o čimer pričajo tudi bele črte v atmosferi. Ko je Voyager 2 posnel zadnjo fotografijo, je uradno končal svoje poslanstvo in se odpravil na pot zunaj Osončja. Je še dejaven in tudi DSN ga še uspeva spremljati. Čeprav, kot je razvidno s sledeče fotografije, z določenimi popravki. Foto: NASA/JPL-Caltech
Deep Space Network
Že malo pred Voyagerjevim obletom Neptuna leta 1989 so v Nasi ugotovili, da tako ne bo šlo naprej. Takrat 64-metrsko anteno so nadgradili na 70 metrov, da bi le uspeli ujeti izjemno šibek signal. Nasploh so vse tri opazovalne lokacije namenoma postavljene v nekoliko hribovito območje v obliki sklede, da bi bile čim bolj zaščitene pred motečimi radijskimi frekvencami domačega planeta in prebivalstva. Od takrat naprej nadgradenj skorajda ni bilo več. Foto: ASA/JPL-Caltech
Sončni sistem
Portret sončnega sistema. Leta 1990 je Deep Space Network prejel oddaljene posnetke šestih planetov: Venere, Zemlje, Jupitra, Saturna, Urana in Neptuna. Posnete so bile tako od daleč (6 milijard kilometrov in pol od Zemlje), da so nekoč ogromni planeti zavzeli le nekaj pikslov. Foto: NASA/JPL-Caltech
Venera
Vroča Venera je prišla na vrsto leta 1991. Njeno ozračje je gosto in vroče, zato jo je plovilo Magellan posnelo z radarsko tehniko. Takšne posnetke so potem združili s podatki, ki jih je predhodno "priskrbelo" plovilo Pioneer Venus Orbiter, rezultat pa je pričujoč potrtret zvezde Danice. Foto: NASA/JPL-Caltech
Mars
Zaklad za geologe: posnetek pokrajine Marsa skozi objektiv vozila Opportunity. Le kmalu po pristanku leta 2004 so bili znanstveniki neučakani z geološkimi raziskavami, ki bi pokazale (ali ne), ali je voda na rdečem planetu; ali pa sledove nekdanjega obstoja te tekočine. Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell
Komet Tempel 1
Komet Tempel 1 je leta 2005 pričakalo neprijetno presenečenje. Nasa je nanj poslala sondo Deep Impact. Del sonde je namenoma usmerila v trk s kometom, drugi je ujel posledice trka, DSN pa je podatke kanaliziral na Zemljo. Ta fotografija je nastala 67 sekund po trku sonde in kometa. Foto: NASA/JPL-Caltech
Mars, Viktorijin krater
Viktorjanski blišč: okoli Marsa kroži Nasin satelit, ki podatke tamkajšnjih talnih vozil posreduje proti Zemlji. Na leta 2009 posneti fotografiji je Viktorijin krater, ki si ga je Opportunity poblizu ogledal med letoma 2006 in 2008. Satelit Mars Reconnaisance Orbiter je nanj dal še drugo perspektivo. Foto: NASA/JPL-Caltech/UA
Mars, Radovednost, Curiosity
"Selfiji" v vesolju? Točno tako. In to robotski. Vozilo Curiosity (Radovednost) je februarja letos posnelo selfie, ki je bil kmalu zatem objavljen na Twitterju. Robotska roka s kamero na fotografiji ni vidna. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Saturn
Eden od le treh obstoječih portretov Zemlje iz zunanjega dela Osončja. Posnela ga je okoli Saturna krožeča sonda Cassini, ki tudi spada v DSN-jev "nabor". Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI
Deep Space Network, Madrid
Skok daleč v preteklost: leta 1970 so DNS-jevo veliko anteno takole gradili pri Madridu v Španiji. Prva španska antena v tem omrežju je bila sicer postavljena že pet let prej. Foto: NASA/JPL-Caltech
Prijavi napako
Komentarji
MuDeL
# 22.12.2013 ob 10:26
seveda, američani niso pristali na luni, rusi jih pa kot njihovi dobri kolegi niso razkrinkali....

kdor to vrjame :)
evropa
# 22.12.2013 ob 09:45
Odličen članek!
M_&_M
# 22.12.2013 ob 09:10
Soncu najbljižji planet ni Venera, ampak Merkur
Gman
# 22.12.2013 ob 11:50
Ramus, pojdi trollat kam drugam.

Pusti znanstvene članke in teme pri miru s tvojimi religioznimi puhlicami.
Tu ni prostora za vero in religije, nikdar in nikoli ne bo.
serpent
# 22.12.2013 ob 22:09
Narobe razumeš Elvir. "Svete" knjige niso noben dokaz o obstoju boga. Ne more "sveta" knjiga dokazovati samo sebe. To je krožna logika - reči boran/bibilija je dokaz za boga ker v njem tako piše je naravnost smešno.

Mako shark ti je zelo lepo povedal - breme dokaza je na tistem ki izjavlja trditev. Jaz osebno ne verjamem v nobenga stvarnika/kreatorja/arihtekta vesolja enostavno zato ker za njegov obstoj ni niti enega samega dokaza. Ne nasprotujem ideji da ne obstaja bog, ampak ni nobenih dokazov ki bi na to vsaj malo namigovali, kaj šele podkrepili.
Moj odgovor je torej enostaven - ne vem če bog obstaja. Dokazov ni in zato vanj ne verjamem.

Kar se pa tiče teh zgodbic iz korana - pa saj vendar ne misliš resno no, s tistim monologom. Samo zato ker neke metafore lahko v zelo zelo širokem smislu v res majhnem deležu nekako povežeš z znansvenimi odkritji to še zdaleč ne potrjuje resničnost neke knjige.

In konec koncev - kaj pa vse ostale stvari v svetih knjigah, ki so povsem v kontradikciji z današnjimi dognanji? A te se nemenoma sleketivno izpusti ven pri primerjanju resničnosti svetih knjig? Ali pa nauki, ki so za danajšnji čas povsem nesprejemljivi in izprijeni, a v svetih knjigah ne samo sprejemljivi, temveč določeni celo izvršeni s strani boga? Dandanes so genocidi, detomori, mizoginizem, posilstva, incesti, homofobija, suženjstvo in tako naprej nekaj kar je moralno povsem nesprejemljivo - a so v praktično vseh treh knjigah abrahamskih religij nekaj normalnega. Žal je tale bog opisan v teh knjigah zelo daleč od dobrega in ljubečega. V bistvu je eden najbolj neprijetnih likov v celotni človeški literaturi.
Tega boga je naredil človek, in ne obratno.

Debata ali pa obstaja arhitekt vesolja pa je nekaj povsem drugega. Zelo zelo dvomim, da bi se kreator vesolja ukvarjal z navodili človeku v katerih pozah in s kom naj seksa, kaj naj je in kaj ne sme, kaj naj oblači, kdo je izbrano ljudstvo, kakšna so pravila suženjstva, da so moški več vredni od žensk, itn...
Skratka pusti s svojo religijo znanstvene teme pri miru in v znanstvenem kotičku debatiraj o znanosti!
S svojimi kolegi pa se če želite dobivajte vsaki dan in 5 ur govorite o tem kako je vaša knjiga ena in edina resnična.
komsomolec
# 22.12.2013 ob 09:28
Prvega človeka so posali v vesolje Slovani in komunisti. Jurij Gagarin :-)
G.Bruno
# 22.12.2013 ob 19:56
Elvir
To so dokazi za ljudi z razumom.
Ker si dovolil, da lahko imamo svoje mnenje, ti lahko povem, da imam o takšnih ljudeh, ki verjamejo takšnim dokazom, svoje mnenje.
dydisi
# 22.12.2013 ob 15:02
As Charlie Duke, an astronaut on the Apollo 16 mission said, “We have been to the Moon nine times. Why would we fake it nine times, if we faked it?" It is a pertinent question and it does seem that if you are going to tell a lie, it is far easier to do it once and then stop, than to keep exaggerating the lie over the course of the next few years.
Sheppard22
# 22.12.2013 ob 13:06
Ramus

Ko bos to dokazal kar trdiš s trdimi ampak s strdimi in fizičnimi dokazi nabijaj kolikor hoces o tem.

Do takrat pa bodi tiho s tvojimi neumnosti pod temimi članki in se prosim ne smeši!
gozdar1
# 22.12.2013 ob 12:55
@komsomolec

Kolikokrat je Že SZ pristala na luni (mislim na človeško posadko)?
janezkranjski122
# 22.12.2013 ob 15:03
Ne vem čemu to prerekanje, ali so bili američani na luni ali ne. Toliko je že bilo povedanega o tem, da mislm, da ste vsi dokončno prepričani v eno lai drugo. In potem še kar naprej eno brezvezno lapanje...

Jah to, da so bili res na luni in to šestkrat, je precej evidentno v stilu da obstoji cela gora dokazov, tudi third party dokazov od drugih narodov in držav, med njimi Indijcev, Kitajcev in seveda Rusov, plus to da so vsi njihovi argumenti na ravni kreacionističnih.

Prav smešno mi je to zanikanje človeških pristankov, ko pa, kot omenjeno, za to obstoji taka gora dokazov (mimogrede, tudi Sovjeti so jih nekaj prejeli - za Lunokhoda 2 so prejeli karte, posnete med Apollom 17, kasneje pa so si Američani in Rusi izmenjali gram zajetih vzorcev lunarne prsti). Se vsi ti bumbarji sploh zavedajo, koliko slikovnega materiala je bilo zajetega med osmimi misijami Apollo? Tukaj govorim o visokoločljivostnih analognih fotkah zelo visoke kvalitete, ki še danes izgledajo čeljust-spuščajoče. In ker se nekoliko spoznam na tehnike v nerealnočasovni računalniški grafiki, lahko rečem le, da bi bilo računalniško izdelati take fotografije še danes skorajda nemogoče, kaj šele v tistih časih.
el CARTEL
# 22.12.2013 ob 12:12
ki je vse to ustvaril in vse postavil na svoje mesto

ja ustvaril je ogromno vesolje, da bi lahko v eni nepomembni njegovi galaksiji, na enem izmed nešteto planetov, postavil človeka, ki bi ga lahko častil v večnost..

logisch
Rasta75
# 22.12.2013 ob 10:46
"ZDA se bodo tako morale v prihodnosti še precej potruditi, če bodo želele ohraniti primat na tem področju."
Ne vem, čemu bi to koristilo. Kot vemo, monopol ni ravno najboljša stvar na katerem koli področju.
makoshark
# 22.12.2013 ob 22:12
Kje so dokazi tega enoroga

Točno tako, se povsem strinjam s tabo. Dokazov enostavno ni!
In povsem enako velja za vse ostale bogove. Tvoji "dokazi" niso dokazi, saj temeljijo na veri.
serpent
# 22.12.2013 ob 22:11
popravek:
1. boran=koran
2. Ne nasprotujem ideji da obstaja bog, ampak ni nobenih dokazov ki bi na to vsaj malo namigovali, kaj šele to podkrepili.
janezkranjski122
# 22.12.2013 ob 21:47
Ja, res bo najbolje da nehamo z razpravo kjer nekdo v znanstveno usmerjenem članku trdi, da je islamska znanost pred tisoč leti odkrila to, kar je danes moderna znanost.
Tako kot lahko tudi nehamo z razpravo podobnih motencev, ki kvasijo takšne in drugačne o božjih stvaritvah, pa tudi takih ki seveda mislijo da je vse zarota.

Žal se preredko tu debata razvije v nekaj, kar je relevantno na temo samega članka.
G.Bruno
# 22.12.2013 ob 18:59
Elvir
ma pa vsak pravico do svojega mnenja
Zato pa ti je makoshark napisal, da so traparije.
gorval
# 22.12.2013 ob 12:02
Še več takšnih člankov !
generusus
# 22.12.2013 ob 11:07
;-)

makoshark
# 22.12.2013 ob 19:21
@Elvir

Interpretacija zapisa geneze - ločitev nebes in zemlje - kot big bang, je pa le malo preveč umetniške svobode. Na tak način se vedno da "vse" dokazati, da je bilo zapisano v "sveti" knjigi. Zato sem zapisal traparije. Kajti če bi bila "vsa" sodobna znanost že v tej stari knjigi, zakaj niso te znanosti razvijali častilci te iste knjige.

Tudi za Luno, da odbija svetlobo, ni kakšna posebna moderna znanost. Samo pogledaš nebo večkrat v mesecu dni, vidiš da ima Luna mene ...

Zakaj recimo ne greš preveriti s kozarcem ali se slane vode in sladke vode res ne mešajo, kot piše menda v "znanstvenem" Koranu?
Howly
# 22.12.2013 ob 17:08
Aljoša Masten <3

Lastnoročno dviguješ kvaliteto MMC, bodi ponosen.
makoshark
# 22.12.2013 ob 15:27
Elvir: "Ne bo vam zal"

Škoda teh 10 minut. Traparije na traparije in pogovor (beri monolog) muslimana z namišljeno osebo, ki ji reče ateist.

Nisem zdržal povsem do konca, gre pa za utemeljevanje, da je Koran poln znanosti in dognanj sodobne tehnologije.
serpent
# 22.12.2013 ob 15:12
Ramus: Vedeli so tako da so pogledali na nočno nebo. Namreč obe ozvezdji tako veliki voz kot orion sta eni izmed najlepše vidnih s prostim očesom.
poop
# 22.12.2013 ob 12:12
navaron
# 23.07.2014 ob 12:20
[thumb]249802[thumb]
navaron
# 23.07.2014 ob 12:19
[thumb]249802[thumb]
navaron
# 23.07.2014 ob 12:16
h
navaron
# 23.07.2014 ob 12:15
navaron
# 23.07.2014 ob 12:10
klk
navaron
# 23.07.2014 ob 12:10
dixyowsky
# 28.12.2013 ob 19:32
glede ameriških izmečkov je že Freddie Mercury pel The Show Must Go On. mogoče so res pristali kaj veš ampak jst pač ne verjamem ker kaj sem se naučil v življenju da v ameriki je pomembno samo show to pomeni da nič večinoma ni resnično.
Kekec99
# 24.12.2013 ob 12:17
Elvir,
Mohamed je ljubil mlade fantke, preberi si malo.
Nighthawk.si
# 23.12.2013 ob 14:48
Ramus: nič nimam prot kristjanom ampak ti si pa že res zatežen in s svojim blebetanjem odganjaš ljudi od Gospoda. Kot kaže te Gospod ne uči uvidevnsoti.
makoshark
# 22.12.2013 ob 21:08
Elvir: "Posebej pa ateisti zelijo vse strokovno dokazat in skusajo dokazati da boga ni samo zato ker ga nevidis."

Ateist ne verjame v boga. Dokaz mora predložiti tisti, ki da trditev o obstoju. Neobstoj nečesa je (praktično) nemogoče dokazati.

Ti dam en primer, da boš razumel. Recimo, da jaz trdim, da obstaja nevidni roza enorog in da je stvarnik vesolja. Ali verjameš v njega?
Če je tvoj odgovor "slučajno" ne. Potem dokaži, da ne obstaja.
Howly
# 22.12.2013 ob 17:12
Kje se podpišem, da dvignejo omenjenemu novinarju plačo? :)
Polymath
# 22.12.2013 ob 14:11
Zelo lep članek ...

Komsomolec ... Američani nikoli niso pristali na luni, rusi pa nikoli niso popravljali ameriških izjav, da so bili na luni ... In rusi imajo še danes to, kar jim je pustil Sovjetska zveza. Edino, kar še ruse drži za Američani, je da imajo vesoljsko "plovilo" ...
dydisi
# 22.12.2013 ob 13:45
Ne vem čemu to prerekanje, ali so bili američani na luni ali ne. Toliko je že bilo povedanega o tem, da mislm, da ste vsi dokončno prepričani v eno lai drugo. In potem še kar naprej eno brezvezno lapanje...
božo1
# 25.12.2013 ob 20:00
Rasta75
"ZDA se bodo tako morale v prihodnosti še precej potruditi, če bodo želele ohraniti primat na tem področju."
tudi na planetu zemlji bi bil kakšen izziv za znanost, ki se bolje počuti daleč od oči.
zda se srečujejo z rekordnimi orkani in tornadi, ki rušijo cela mesta in tudi smrtnih žrtev je bilo nad 500.
Elvir
# 22.12.2013 ob 20:04
Bruno prav imas, vsak clovek ima svobodno voljo in lahko dela kar hoce in ima svoja mnenja.

Mislim da smo kar precej zasli s teme, gospod novinar je napisal lep clanek in ni potrebno da razpravljamo o temi, ki ni primerna temu.

Zelim vam prijetno noc se naprej, lep pozdrav
G.Bruno
# 22.12.2013 ob 18:28
Elvir
Je pa itk v anglescini, tko da nau nben problem :)
Maš prou. Nben bem. Kr nmaju pojma o čm govorjo lohk govrjo zarad menu tud Arabsk.
Elvir
# 22.12.2013 ob 13:12
Predvsem zua ateiste, evo en filmcek, ki bo vzel 10 minut vasega casa. Prevod je sice v srbo-hrvascini, vendar mislim da vas bo vecina razumela.

http://www.youtube.com/watch?v=PimokmcrE
PQ

Ne bo vam zal
myne66
# 23.12.2013 ob 07:24
Van Allen Radiation Belts

pobrskajte malo. verjamem , da imamo tehnologijo za na luno in nazaj človeka poslat. samo , kako bo človek prišel skozi te pasove, ne da bi fasal raka ? ne vem no , američanom pa ne verjamem nič več, sploh od 9/11.
Elvir
# 22.12.2013 ob 13:13
Je pa itk v anglescini, tko da nau nben problem :)
Elvir
# 22.12.2013 ob 21:20
Ker mi je uporabnik makoshark poslal se zasebno sporocilo z njegovim postom bom odgovoril samo se na to.

Moj odgovor je definitivno ne, roza enorog neosbstaja. Torej zakaj? Kje so dokazi tega enoroga, kaj je on poslal ljudstvu, da bi lahko vrjeli vanj. Z druge strani je Bog posiljal svete knjige v katerih dokazuje svoj obstoj in obstoj o nebesih in zemlji in se mnogo mnogo drugih dokazov. Nazadnje je to storil z Muhamedom s.a.v.s., kateremu je objavil Koran, pred tem je poslal objavo Jezusu z Indzilom, pred tem se Mojzesu z Tevratom, prav tako je posiljal objave se mnogi izbrancem kot so Abraham, Noe in seveda ocetu vsega clovestva Ademu a.s.

Ampak res vas prosim da nehamo z razpravo, ker nebomo nikamor prisli, jst bom ostal pri svojem mnenju vi pa pri svojem.

Srecno in lep pozdrav
Ramus
# 22.12.2013 ob 13:25
"Okrogla obletnica Deep Space Networka"

Kaj? A se sprašujete kako je Job poznal veliki voz? Pastirček v puščavi 2300 let pred Kristusom? Malenkost,... Gospod mu je povedal, da zemlja lebdi v vesolju in da obstajajo ozvezdja, kjer je vse polno življenja,... :)
Ramus
# 22.12.2013 ob 12:42
Gledanje skozi teleskop v vesolje, je kot bi prebiral med listi Svetega Pisma,... :)

Job 9.9. "Ustvaril je Veliki voz in Orion, Gostosevce in ozvezdja na jugu. 10 On dela velike reči, ki so nedoumljive, in čudovite, ki jim ni števila.
Elvir
# 22.12.2013 ob 19:38
Pazi, to si narobe dojel. Koran ni napisana zato da bi dokazovala znastvene teorije. Koran in prejsnje svete knjige, ki so bile poslane od Boga niso namenjenu temu.

Glede lunine svetlobe, pravis da ti je jasno. Znanstveniki so mnoga leta mislili, da ima luna svojo svetlobo, pa so sigurno nekajkrat vec studiral to zadevo kot ti in jaz. Tuki se neuopstevajo tvoja alpa moja mnenja, svoje trditve je potrebno potrditi z dokazi.

Je pa notri napisano tuki nekaj primerov, da bi ljudlje razumeli. U Korana je napisano da se slatka in slana voda nemesajo, ker je med njima pregrada, prav tako dva morja ki se ne dotikata. Ce bos pobrskal po netu ali youtubu bos zelo hitro nasel te primere. (http://www.youtube.com/watch?v=whCAnWh9
q7Q).

Koran ti opisuje tudi kako nastane otrok (http://www.youtube.com/watch?v=byzuGgwe
xQg).

To so dokazi za ljudi z razumom.

Lahko je sedaj rect in bit pameten, pa sj to je cisto jasno in nevem kaj. Dejstvo je da je po bitki lahko bit general Poanta vsega tega je, da so teli primeri napisani zato, da bi razumel. Bog ti posilja dokaze in ti pove za kar nekaj stvari zakaj so taksne karsne so in tudi opisuje primere na zemlji.

Posebej pa ateisti zelijo vse strokovno dokazat in skusajo dokazati da boga ni samo zato ker ga nevidis. To je isto kot primer tvoje prapraprapraprapraprapra babice ali dedka, ti jih nikoli nisi videl, vendar pa vrjames v njih, ceperav jih nevidis. Ce ne te sploh nebi bilo tukaj.
Elvir
# 22.12.2013 ob 18:39
makoshark

Ne razumem zakaj traparije, nekaj kar je sodobna znanost uspela dokazati in potrdi pred nekaj 10 let, je blo to ze vse povedan brez kakrsnekoli sodobne tehnologije pred 1400 leti.

Ima pa vsak pravico do svojega mnenja
Ramus
# 22.12.2013 ob 11:39
"Foto: 50 let globokega vesolja"

Vedno ko gledam lepote vesolja se zavem, kako veličasten je Stvarnik, ki je vse to ustvaril in vse postavil na svoje mesto. Na eni strani je pokazal moč in ustvarjalnost, ter nežnost in ljubezen na drugi, ko je postal eden izmed nas :)
komsomolec
# 22.12.2013 ob 09:10
največ znanja o vesolju imajo Rusi (sovjetska zveza) zda niso nikoli pristale na luni.
Kazalo