Poveljnik misije Fjodor Jurčikin z olimpijsko baklo v rokah ob vrnitvi na Zemljo. Foto: EPA
Poveljnik misije Fjodor Jurčikin z olimpijsko baklo v rokah ob vrnitvi na Zemljo. Foto: EPA

Sojuz se je z mednarodne vesoljske postaje po treh urah in pol pristajanja s padalom uspešno vrnil v vesoljsko izstrelišče Bajkonur v Kazahstanu. Olimpijska bakla je z vesoljskim plovilom Sojuz in s tremi astronavti, Rusom Mihailom Tjurinom, Američanom Rickom Mastracchom in Japoncem Koičijem Vakato, od tam v vesolje poletela v četrtek.

V soboto sta z baklo vesoljski sprehod opravila ruska kozmonavta Oleg Kotov in Sergej Rjazanski, ki sta na mednarodni vesoljski postaji že nekaj mesecev. Nazaj na Zemljo so se z njo vrnili ruski kozmonavt Fjodor Jurčikin, njegova ameriška kolegica Karen Nyberg in italijanski kolega Luca Parmitano. Med celotno misijo je bila bakla zaradi varnostnih razlogov ugašena. To ni prvi "izlet" olimpijske bakle v vesolje, saj so jo tja odnesli tudi leta 1996 in 2000.

Baklo so pred odhodom v vesolje okrasili z zaščitnimi barvami olimpijskih iger in z napisom Soči 2014. Prav s to baklo pa bodo 7. februarja prihodnje leto na slovesnosti ob odprtju v Sočiju olimpijski ogenj tudi prižgali.