Pluton v barvah z dveh strani. Foto: Nasa
Pluton v barvah z dveh strani. Foto: Nasa
Pluton
Na levi strani je polobla, s katero se bo ob najbližjem obletu soočal New Horizons, na desni pa nasprotna polobla. Temnejša krogla je Haron. Foto: Nasa

Posnetka prikazujeta vsak svojo stran Plutona in razkrivata nenavadne površinske značilnosti, so sporočili z ameriške vesoljske agencije Nasa.

Okoli ekvatorja tega zadnjega še neobiskanega koščka (nekdanje) planetarne celote Sončnega sistema se nahaja serija enakomernih in izjemno podobnih si lis. Premer vsake znaša okoli 480 kilometrov, površina pa za približno tri Slovenije.

Nenavadna somernost je pritegnila pozornost ekipe za sondo New Horizons, ki je pravkar na poti proti planetoidu in se mu bo najbolj približala 14. julija. Takrat ga bo obletela pri oddaljenosti 12.500 kilometrov in Nasa računa ne le na razrešitev uganke nenavadnih lis, izjemnih razlik v svetlosti in barvi Plutonovega površja. Znanstvenike zanima tudi, zakaj je njegova najbližja luna, Haron, tako zelo različna od svojega para v binarnem planetarnem sistemu.
Medtem znanstvena ekipa pripravlja instrumente za natančen pregled Plutonove atmosfere. Iskala bo morebitne oblake, preučevala njeno debelino in sestave. En znanstveni izid je že na voljo: infrardeči spektrometer je zaznal metan. A za zdaj ni povsem jasno, ali je zares del atmosfere ali je na površju v obliki snega.
Video: Animacija približevanja v črno-belem