Deček je bil oplojen s poskusno metodo IVF-ja. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Jež
Deček je bil oplojen s poskusno metodo IVF-ja. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Jež

Zdravega fantka, ki ima "izboljšan" dedni zapis, je rodila 32-letna mati, ki je imela štiri neuspešne IVF-je. Predsednik Inštituta za življenje v Atenah, zdravnik Panagiotis Psathas, je ob tem dejal: "Neizpodbitna pravica vsake ženske je, da postane mati otroka z lastnim dednim zapisom."

Omenjena eksperimentalna metoda umetne oploditve (IVF) je z etičnega vidika za nekatere sporna, saj opozarjajo na razliko med neplodnostjo in okvarjenim dednim zapisom.

Mitohondriji se prenašajo z matere na otroka

Za zdaj sicer še testna metoda naj bi pomagala predvsem tistim družinam, ki imajo genetsko okvaro mitohondrijev ‒ ti se prenašajo z matere na otroka.

Mitohondrij je dedni zapis v celici, ki je v splošnem odgovoren za pretvorbo hranil snovi v energijo za celico. Struktura celice poleg mitohondrijev sestoji še iz celičnega jedra (v katerem je zapis DNK-ja) in citoplazme (tekočine, v katero so potopljeni organeli, razen celičnega jedra).

Kot poroča BBC, so zdravniki uporabili jajčece matere otroka z okvaro mitohondrijev, semenčece očeta in še eno jajčece darovalke, ki nima okvare mitohondrijev. Pri spojitvi dednega zapisa (DNK) matere z mitohondriji darovalke zdravniki upajo, da so preprečili okvaro.

Poleg tega pa raziskovalci domnevajo, da bi lahko imeli mitohondriji pomembno vlogo tudi pri uspešni zanositvi, a je to za zdaj še na stopnji raziskave, piše BBC.

V Španiji čaka na postopek 24 žensk

Tehnologijo oploditve za z dednim zapisom treh darovalcev so razvili leta 2018 zdravniki v Združenem kraljestvi v Newcastlu. Posebna komisija je postopek do zdaj odobrila v dveh primerih. Skupina grških zdravnikov zdaj sodeluje s kolegi v Španiji, kjer na testni poskus oploditve osmih zarodkov čaka 24 žensk.

"Skrbi me vidik, da zares ni dokazljivega razloga, da pacientki odstranimo dedni zapis iz njenih jajčec in jih prenesemo v jajčece darovalke. Posledice tega postopka še niso znane, pa čeprav naj bi postopek pomagal pri odpravljanju okvar mitohondrijev ... Pacientke bi namreč lahko spočele otroka tudi z uveljavljenim postopkom IVF-ja," pa zaskrbljeno meni profesor z univerze Oxford in klinike The fertility Partnership Tim Cild.