Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 28 glasov Ocenite to novico!
Ocene tveganja za Slovenijo še ni, največja težava pa je, da se te snovi kopičijo v vodi, tudi podtalnici. Foto: BoBo

Dodaj v

Hormonski motilci: izziv današnjega časa

Ocene tveganja za Slovenijo še ni
7. maj 2018 ob 08:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Hormonskim motilcem smo ljudje med drugim izpostavljeni z uživanjem hrane in vode ter z uporabo kozmetike in izdelkov iz plastike. Kemikalije z motenjem hormonskega ravnovesja zmanjšujejo plodnost, povzročajo reprodukcijske motnje in raka.

Največ kemičnih motilcev endokrinega sistema je v plastiki, tudi številni pesticidi imajo tak učinek, motilce najdemo v detergentih, kozmetiki, mazivih za črpalke in zaviralcih gorenja, ki so v vseh elektronskih napravah. Pojavljajo se tako rekoč povsod.

Problematika je pereča, ker gre za trajne snovi, ki se kopičijo zadnjih nekaj deset let, pravi Mihael Toman z Biotehniške fakultete, pri tem pa ne gre za koncentracijo: "Ampak problem akumulacije in nalaganja v vodnih okoljih. Te akumulacije dejansko ne poznamo natančno, ne vemo, kje se dogaja, voda pa je končni sprejemnik vseh teh snovi."

Živimo v morju estrogenov, opozarja samostojni raziskovalec in publicist, Anton Komat: "Najbolj dramatično je to, da imajo transgeneracijsko delovanje, torej delujejo z matere na njen plod, tu so predvsem prizadeti moški potomci. Glavne posledice so motnje hormonskega ravnovesja, za neplodnost pa bi lahko rekli, da se širi kot novodobna kuga."

A evropski biomonitoring ne daje razloga za preplah, meni Lucija Perharič, predsednica slovenskega toksikološkega društva. Izpostavlja primer bisfenola A, ki je v plastičnih predmetih: "Bilo je ugotovljeno, da je ta izpostavljenost približno stokrat manjša, kot je tista, ki bi bila potrebna, da pride do nekega motenja hormonskega ravnovesja."

Ocene tveganja za Slovenijo sicer še ni, biomonitoring pa je pokazal, da je bila izpostavljenost v večini primerov nizka. Evropske pristojne institucije so letos oblikovale enotna merila o tem, kaj sploh so hormonski motilci v pesticidih. V Združenju proizvajalcev, distributerjev in zastopnikov fitofarmacevtskih sredstev ocenjujejo, da se bo posledično sedanji izbor dovoljenih pesticidov v prodaji prepolovil. Sintetičnih hormonskih motilcev iz okolja ne znamo čistiti, treba je preprečiti njihovo nastajanje in ponuditi alternative. Ena takih je ekološko kmetovanje.

Jernejka Drolec, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
PomisliSe1x
# 07.05.2018 ob 08:42
Hormonski motilci: izziv današnjega časa

Ce je vazna le
gospodarska rast,
profit, potrosnistvo,
uzivanje carpe diem,
kaj je cool in kaj ne,
kot nam to dopoveduje popularna kultura, oglasi itd,

potem so to jasne posledice, skupaj z vedno vecjim izpuscanjem CO2, plastike v morje, skratka unicevanja okolja za nas in nase potomce

tisti, ki se tega zavedamo lahko zgolj opazujemo...zveza potrosnikov in drzava naredijo bore malo, saj je navsezadnje lahko ogrozena gospodarska rast.
Podobno kot z davkom na sladkane pijace, da ne bi slucajno prizadeli proizvajalcev...
Tao3
# 07.05.2018 ob 08:55
Kaj so hormonski motilci? Dodatki v hrani in pijači, ki jih prvi del zdravstva dovoljuje firmam zato da lažje dosegajo višje dobičke s podaljševanjem roka uporabe in podobno, drugi del zdravstva pa ima zaradi tega boljši biznis in večji dotok pacientov ... pa se krog interesov lep zaključi.
PomisliSe1x
# 07.05.2018 ob 08:47
prej bodo zakonsko uvedli moznost trajne spremembe spola ze 3 letnih otrok, kot naredili kaj proti razirjenosti hormonskih motilcev
KLIK
podobno: ce se populacija stara in se ne dela vec otrok, se pac uvozi drugo populacijo
ali pa naredi robote...

ker tako se po novem resuje probleme

hitra improvizacija, da se ne bi na borzi slucajno kdo kaj ustrasil, kaj bo jutri, pa ni vazno

(ce se slucajno kdo sprasuje zakaj Fermijev paradoks, tu je odgovor)
trgovcdans
# 07.05.2018 ob 09:47
Sicer pa ne blefirajmo prosim. To je ista zgodba kot z varovanjem okolja.
V teoriji vsi varujemo okolje in oh in sploh, ko je pa treba plačat večji davek oz. se čemu odpovedat, takrat pa kar naenkrat zmanjka volje za spremembe.
Problem je v nas samih. Te "zlobne korporacije, ki nas izkoriščajo in zastrupljajo" obstajajo zgolj zato, ker jih mi potrošniki financiramo. Vsi želimo spremembe, nihče pa ne želi plačat 1€ višje cene za naravno solato, ampak vsi kupujemo tisto poceni iz Lidla.
Nikec3
# 07.05.2018 ob 09:24
Najvecji hormonski motilci so kontracepcijske tablete. Zakaj ne pisete o tem in o njihovih posledicah, ki so zares katastrofalne, ko se prenehajo jemati.

Povej nam kaj več.
Slo_v_k
# 07.05.2018 ob 09:15
Najvecji hormonski motilci so kontracepcijske tablete. Zakaj ne pisete o tem in o njihovih posledicah, ki so zares katastrofalne, ko se prenehajo jemati.
BTZ
# 07.05.2018 ob 10:24
O hormonskih motilcih sem prvič bral sredi 90ih let, torej več kot 20 let nazaj, ko so se v Veliki Britaniji začele pojavljati dvospolne oz brezspolne potočne ribe in to v bližini polj z intenzivnim kmetijstvom. Takrat, torej skoraj 25 let nazaj je Anton Komat napovedal, da bo posledice čutil človek, da bo plodnost pri moških padala... In evo, zgodilo se je točno to, moški vedno manj plodni, ne vedo več katerega spola bi bili... Lucija iz biomonitoringa pa "Ni razloga za preplah". Ja res ne, bodo iste korporacije, ki so nas hormonsko zjebale ponujale kloniranje.
KLIPAN
# 07.05.2018 ob 08:45
Čakam poznavalce, da nam razložijo, da je to vse normalno in naravno.
firtoh
# 07.05.2018 ob 09:49
Neplodnost je predvsem stvar razvitih držav.Težko govorimo o hormonskih motilcih v Afriki,kjer še vode nimajo,kaj šele,da bi uporabljali kozmetiko in čistila.
Tudi alergij in avtoimunskih bolezni je vse več.Nič se ne govori o teflonu,ki se nalaga na kosteh,pa o toksičnih glivah,ki prihajajo iz pomivalnih strojev.....
copcop
# 07.05.2018 ob 09:32
Jaz imam zaenkrat na zalogi kar Zeolit in pa 100% čiste alge gojene v epruvetah.Trenutno ne vidim druge opcije za razstrupitev oz. razbremenitev organizma od teh strupov.

He, he, he, dobro so vas! Najprej vas prepričajo, da ste zaradi prevelike potrošnje, farmacije in fitofarmacevtskih sredstev zastrupljeni, potem pa vam farmacija proda fitofarmacevtske tablete, da se razstrupite.

Čestitam, vi ste idealen potrošnik!
Ramus
# 07.05.2018 ob 11:43
Tukaj iščite razloge za veliki porast vseh vrst alergij, ne pa med cepljenji,...
copcop
# 07.05.2018 ob 09:44
zveza potrosnikov in drzava naredijo bore malo, saj je navsezadnje lahko ogrozena gospodarska rast. Podobno kot z davkom na sladkane pijace, da ne bi slucajno prizadeli proizvajalcev...

Hm, od kdaj pa je z davkom možno ozdraviti neumnost ljudi? Če je kdo tako nor, da uživa v sladkani vodi, mu ni pomoči.
trgovcdans
# 07.05.2018 ob 09:42
Počakajmo še na strokovno mnenje Egidija Kozjeka ;)
gremyus
# 07.05.2018 ob 08:56
Na IVF-u je baje huda čakalna vrsta, kar je hudo žalostno, predvsem pa obremenjujoče za nežnejši spol. Hormonske terapije na IVF niso cigu migu, to so resne zadeve in kdor ne prenaša tega dobro, so lahko tudi posledice v kasnejših letih. To so besede endokrinologa, ne moje. Po novem se pa tipom očitno obetajo dojke. Že veste katero košarico boste imeli ? Vsi najprej A, pristanemo na F. Jaz imam zaenkrat na zalogi kar Zeolit in pa 100% čiste alge gojene v epruvetah. Košaric še ne rabim zaenkrat :P Trenutno ne vidim druge opcije za razstrupitev oz. razbremenitev organizma od teh strupov. Namreč, če greste po špinačo v trgovino, vam kdo garantira da je "čista" ? Zelenje je pravi magnet za nečistoče iz okolja.
democenzus
# 07.05.2018 ob 10:51
kontracepcijske tablete pa drzijo vec kot 24 ur, vendar jih telo izloci z urinom, in na svoji poti do morja, so posledicno ze morske zivali neplodne
firtoh
# 07.05.2018 ob 09:58
Dolenc
To, kar si naštel, so stranski učinki,ki jih ima vsako zdravilo na recept ali brez,prehranski dodatek..itd
Love_tigBitties
# 07.05.2018 ob 19:49
@zigzag Ko slišiš, da ti nekdo prodaja pripravke s katerimi boš očistil telo strupov moraš narediti samo eno stvar. Primi se za žepe, obrni za 180° in teci stran kolikor te noge nesejo:) Naravnost neverjetno kaj vse se dandanes lahko prodaja folku.
Grmada-Pravice
# 07.05.2018 ob 12:22
https://www.symptopro.org/blog/entry/hor
monal-contraception-the-hidden-environmental-pollutant.html
GORILA
# 07.05.2018 ob 09:51
@copcop
Si res kdo želi še več?!

...očitno vsi, ki imajo/imate otroke!
kody
# 07.05.2018 ob 09:45
Kaj naj naredim glede na dejstvo, da sosed “zaliva” vse pridelke z škropivi in to v burji...
Iz trt se pa tak vsak teden cedi dol strup in to 5 m od moje parcele
G.Bruno
# 07.05.2018 ob 15:16
PomisliSe1x
Po novem se pa tipom očitno obetajo dojke. Že veste katero košarico boste imeli ? Vsi najprej A, pristanemo na F. Jaz imam zaenkrat na zalogi kar Zeolit in pa 100% čiste alge gojene v epruvetah.

Mogoče bi bolj pomagalo, če znižaš dozo piva.

Estrogen v pivu
galoper
# 07.05.2018 ob 13:09
Hormonski motilci niso novost. Odkrivanje hormonskih motilcev je novost.
Tumba666
# 07.05.2018 ob 12:37
Oliva
Samo zares nenehno letajo in bogve kaj je vse, saj v ukcmenda ne presajajo organov vsak dan in večkrat...
Ja v UKC presajajo organe večkrat na dan. Ledvica, srce, jetra, .......
Poleg tega pa organe tudi ''odvažajo'' drugam, kjer jih potrebujejo.
In tega (obojega) je veliko.
Nekaj je še reševalnih poletov in to je to.
Sem ležal v UKC točno nasproti pristajalne ploščadi, in sem lahko lepo videl, kaj so pripeljali oz odpeljali.
Ples
# 07.05.2018 ob 12:03
Te božjastne količine plastičnih odpadkov v morju (in drugod), to je res za zjokat se.

Nemogoče, da ne bi imelo nobenega vpliva, ker je vse z vsem povezano. - Le z zdravo pametjo očitno ne.
konj128
# 07.05.2018 ob 11:52
helikopterji letijo "nizko", ker visoko ne morejo, ker je preredek zrak. Dejmo no, hkrati mislite kaki kekci so politiki, pol pa govorite da so ubistvu "zlobni geniji" in nas špricajo s stvarmi da postanemo bolj posluni al neki... cmon
firtoh
# 07.05.2018 ob 10:01
Predvsem pa je vse napisano v navodilih za uporabo,če bi jih prebral,vključno s tveganjem za nastanek raka
Binder Dandet
# 07.05.2018 ob 12:29
"Skupina raziskovalcev, ki jo je vodil Levine, je pregledala več tisoč študij, ki so pod drobnogled vzele število semenčic pri moških iz Evrope, Severne Amerike, Avstralije in Nove Zelandije. Zaradi strogih meril so upoštevali le 185 študij, ki so nastale med letoma 1971 in 2011. Podatki pravijo, da je v tem obdobju število spermijev padlo z 99 milijonov na mililiter semenske tekočine na le 47 milijonov."
https://www.rtvslo.si/zdravje/druzina-nosecnost/moska-plodnost-v-prostem-padu/433166

"They were first approved for contraceptive use in the United States in 1960"

Prevod: "Prvič so bili odobreni za kontracepcijsko uporabo v Združenih državah leta 1960"
https://en.wikipedia.org/wiki/Combined_oral_contraceptive_pill

Povezava se zdi precej očitna. Kontracepcije (niti tablekt niti ostalega) v 3. svetu ne uporabljajo prav pogosto.
oliva
# 07.05.2018 ob 10:53
Dobro da se o tem govori in piše.
Velik problem dandanašnji.
(ravno včeraj sva s prijateljem govorila o tem; sem rekla, da opažam vse več zelo feminilnih mladih moških, nekateri že dejansko z dojkami.... in vse te bolezni.... vse je zastrupljeno...).
In kot je nekdo napisal: kaj če nekdo se matrat, ima svoj vrtek, super zdrav, zraven pa ogromne njivetine ki špricarijo... menda ni vpliv samo do onega milimetra meje ali ograje...
aljaz26
# 07.05.2018 ob 10:12
@Dolenc ja hello to se vedno lahko zgodi, tabletke ali ne. Moji je bilo huje pred tabletkami.
Dolenc
# 07.05.2018 ob 09:54
Najvecji hormonski motilci so kontracepcijske tablete. Zakaj ne pisete o tem in o njihovih posledicah, ki so zares katastrofalne, ko se prenehajo jemati.

Povej nam kaj več.

Nikec3:

Recimo zamujanje menstruacije je prvi problem, ki ga opažava. In to zamujanje ni nekajdnevno, ampak tedensko. Potem nenavadni krči. Da ne omenjam, da lahko v času jemanja pride do strdkov in posledično kapi.
Vongobongo
# 07.05.2018 ob 09:25
Nehimo se slepomisit 300.000 jih je ;p
neptun555
# 08.05.2018 ob 15:30
se spominjam ko je bilo mleko in jogurt v steklu. še zdaj se mi kdaj pocedijo sline, spominjam se reklame za mleko-čez vrečko mleka lahko tudi zapelješ, pa vrečke smo imeli za igro, ko je pihala burja smo šli na hrib in jih spuščali z vetrom in potem iskanje in potem iskanje izgovorov kje smo bili celo popoldne
zigag
# 07.05.2018 ob 17:44
G. Bruno, ok, še en mit torej. Razrešen. Puf, se je spremenil v prah. :D

Kaj pa alge? Je to mit? Jaz itak mislim, da je najboljše jest sezonske zadeve, zdej bodo koprive, greš nekam na neokrnjeno, ja, vem, zdej je že povsod nekaj onesnaženo, a recimo, da se da kje dobit koprive, nedolgo nazaj je bil čemaž aktualen, pa take fore. Najbrž je bolj učinkovito kot vse kar nam prehranski farmacevti skušajo prodati. Ali pač?

:D

Sicer pa itak se bomo sami iztrebil s svojo neumnostjo in ignoranco do okolja.

Kupi več, imej več, pozabi planet, aja, saj na njem vendar moraš živet?!
Altknight
# 07.05.2018 ob 15:29
Torej "gay frogs" uradno niso vec teorija zarote.
Mare_4
# 07.05.2018 ob 14:03
Hormonski motilci tudi v plastiki..

Pri pripravi jedi (razne sklede, plastični jedilni pribor, ipd) bi bilo bolj varno uporabiti keramične posode.
Tudi hrano zamrzujemo v plastičnih posodah, vendar se tu ne daj kaj dosti narediti.
Upajmo, da (bodo) proizvajalci plastike za prehrambene namene to upoštevajo ali bodo upoštevali.
smartass2011
# 07.05.2018 ob 13:40
Rešitev: ne uživajmo več hrane in vode.
oliva
# 07.05.2018 ob 12:11
Itak je pa vse zagadženo, tako da tud če ne škropijo še iz zraka, je že v zemlji, vodi in ozračju dovolj tega.
Tako da večno negirat se ne bo moglo.
democenzus
# 07.05.2018 ob 11:01
glede zleda, nekateri pripisujejo timing z vojaskimi vajami v postojni, kjer sta dva tankerja aviona vzletela iz aviana do postojne in nazaj, ampak pri nas nihce ne kontrolira, kdo kaj zakaj, sploh ne vem ce imajo vojaski avioni carinski pregled recimo iz afganistana opij do kosova, naprej pa ze heroin za po svetu
democenzus
# 07.05.2018 ob 10:46
a nas tudi nalasc spricajo iz letal? po teoriji zarote, je v nacrtu depopulacija
pepieinschlag
# 07.05.2018 ob 08:57
prej bodo zakonsko uvedli moznost trajne spremembe spola ze 3 letnih otrok, kot naredili kaj proti razirjenosti hormonskih motilcev

….ali pa napeli vse moči in uporabili vse znanje ter znatnejši del financ, za učinkovito in resnično zdravljenje raka, kot očitno enega od posledic ...
DXM
# 13.05.2018 ob 21:36
zanimiva kombinacija, moški se feminizirajo od 60ih let, sploh zaradi DDT-ja, opravka imamo z šibko generacijo, to je sedaj stalo jasno. sedaj so ženske jezne, samo poglejte si zmagovalko evrovizije - žali moške, nezadovoljna, osporava moškost. Ne vem, ampak priseljenci niso obremenjeni z tem in zdi se da so trenutno v prednosti kar zadeva možnosti razploda.
anny22
# 08.05.2018 ob 11:02
Naj nekdo odpre temo izpiranja hormonov iz kontracepcijskih sredstev v naravo.....aaaaa, politično nekorektna, bejžmo! Pa zraven še koncentracije antidepresivov, heroina, koke, pomirjeval v pitni vodi, ki tja pridejo iz kanalizacije. Vso to kemije jemlje 80% populacije, da lahko vsaj za silo funkcionirajo.
johann
# 08.05.2018 ob 08:42
MMC nam vedno znova postreže s podatki, kaj vse povzroča raka. Zadnjič LED svetloba ponoči, danes to....
ps11
# 08.05.2018 ob 00:55
V studiu ob 17h so danes gostje prav otrosko obracunavali med sabo. Res, kot da so v vrtcu. Naj se vprasajo malo, sploh ena zenska.
firtoh
# 07.05.2018 ob 21:22
Za čiščenje telesa je dober čaj iz kopriv,vendar se ga ne pije več kot 10 dni.Seveda pa sam čaj ni dovolj.Potrebno je jesti lahko hrano,sezonsko sadje in zelenjavo,belo meso (domač piše),brez maščob,kuhano na pari ali žaru(električni).
copcop
# 07.05.2018 ob 16:22
gremyus
Prišparaj evro, pa pojdi na kepco sladoledeka.

Bolje na dobro kepico sladoleda, kot na tabletko.
G.Bruno
# 07.05.2018 ob 15:21
zigag
@gremyus, lahko kaj več poveš o tem Zeolitu

Na kratko: Zeolite je bullshit
zigag
# 07.05.2018 ob 14:46
@gremyus, lahko kaj več poveš o tem Zeolitu, in pa kje kupuješ 100% alge? (resno vprašanje, mimogrede).
tedy123
# 07.05.2018 ob 14:44
...in na koncu povejo, da je ta motnja 100x prenizka za karkoli !???
... jaz sem že več stokrat zadel na lotu (skoraj)... lol
Binder Dandet
# 07.05.2018 ob 12:54
Prijatelj je živel tam zraven helio ploščadi, ko je bila še na drugi strani ljubljanice, pa je razlagal, da so lahko večkrat dnevno poleti.
Kazalo