Ko bo indijski observatorij zgrajen, bo eden izmed petih na svetu. Eden takšnih je v rudniku Creighton v Kanadi. Foto: The Sudbury Neutrino Observatory
Ko bo indijski observatorij zgrajen, bo eden izmed petih na svetu. Eden takšnih je v rudniku Creighton v Kanadi. Foto: The Sudbury Neutrino Observatory

Observatorij bodo lahko zgradili v gorovju Bodi West Hills v zvezni državi Tamil Nadu. Gradnja, ki predstavlja enega največjih in najbolj ambicioznih projektov v Indiji, bo stala 270 milijonov dolarjev, observatorij pa bo eden od petih takšnih na svetu. Indiji bi projekt lahko prinesel vodilno vlogo na področju raziskovanja delcev.

V indijskem observatoriju nevtrinov (INO) bo sodelovalo 90 znanstvenikov iz 26 organizacij, prva dela pa naj bi se začela zelo kmalu. Observatorij bodo zgradili pod gorovjem Western Ghats, približno 110 kilometrov južno od mesta Madurai.

Gradnja bo trajala nekaj let
Votlino, v kateri bosta laboratorij in dva kilometra dolg predor, bodo skopali v prihodnjih nekaj letih. Znanstveniki bodo pri svojih raziskavah uporabljali 50-kilotonski elektromagnet. "Nevtrini so majceni, nevtralni osnovni delci, ki jih je vesolje polno. Sonce in druge zvezde ustvarjajo nevtrine pri jedrski fuziji pri procesu razpadanja. Le redko se povežejo z drugimi delci, imajo pa tudi sposobnost prehajanja skozi snov, tudi skozi telesa, kot sta Zemlja in Sonce," je pojasnil vodja INO-ja Činaraj Joseph Jaikumar. "Območje pod goro smo izbrali zato, ker kamnine predstavljajo več kot 1.000 metrov debelo plast, ki bo delovala kot naravni filter, da bodo laboratorij dosegli le nevtrini," je še dodal.

Po pričakovanjih Jaikumarja bodo raziskave v observatoriju pripomogle k razumevanju vesolja in strukture Zemlje, prav tako pa tudi ognjeniške aktivnosti in oblikovanja cunamijev. Sprva je bilo za gradnjo observatorija predvideno drugo mesto, a zaradi protestov domačinov niso dobili dovoljenja za gradnjo.