Znanost in tehnologija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
Pri vseh velikih iznajdbah človeštva je imela prste vmes vojaška industrija, tudi tokrat ni nič drugače. Foto: EPA

Dodaj v

Internet se seli tudi v prostranstva vesolja

Zemeljski vmesniki ne bodo več potrebni
16. april 2007 ob 14:16
Washington - MMC RTV SLO

Ameriška vojska bo do leta 2009 v vesolje izstrelila satelit z usmerjevalnikom, kar bo začetek medmrežnih komunikacij v vesolju.

Z napravo bodo ameriške enote lahko povsod na Zemlji podatke pošiljale kar prek satelitov in ne bodo več potrebovale zemeljskih postaj.

Projekt IRIS (Internet Router Protocol in Space) naj bi bil po napovedih njegovih razvijalcev po pomenu podoben vojaškemu projektu Arpanet, iz katerega se je nato razvil civilni internet. IRIS bo omogočal prenašanje glasovnih, video- in besedilnih podatkov za potrebe ameriške vojske s pomočjo standardov, razvitih za medmrežje. Posebno opremo za vesoljski usmerjevalnik bo izdelalo podjetje Cisco, medtem ko bodo geostacionarni satelit izdelali v Intelsatu.

Program IRIS je mogoče videti tudi kot napoved razvoja interneta v vesolju, saj bi vesoljski usmerjevalniki omogočali komunikacijo satelitov med sabo prek internetnega protokola IP brez potrebnih vmesnikov na Zemlji. Trenutno namreč medmrežne povezave med celinami potekajo prek podmorskih kablov.

Po začetnih testiranjih bo satelit z usmerjevalnikom na voljo tudi v komercialni uporabi.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo