Februarja lani je Iran v vesolje izstrelil satelit Navid. Foto: EPA
Februarja lani je Iran v vesolje izstrelil satelit Navid. Foto: EPA

Iranci so do zdaj v vesolje že poslali manjše živali, kot so podgane, želve in črvi, a poskus poslati opico je spodletel. Hamid Fazeli, ki vodi iransko vesoljsko organizacijo, je pojasnil, da bo nov poskus že pred sredino februarja: "Zadnji preizkusi za izstrelitev kapsule so opravljeni."

Dodal je, da bodo izstrelitev izvedli med desetdnevnim obdobjem, ki se bo začelo 31. januarja in ki predstavlja 34. obletnico islamske revolucije leta 1979. Direktor tamkajšnje vesoljske agencije je sicer prepričan, da bo izstrelitev opice pomagala Iranu pri pripravah na izstrelitev človeka proti vesolju, ki je predvideno za leto 2020.

Podobne korake je v svojem vesoljskem programu delala tudi ameriška Nasa, ki je leta 1949 v vesolje izstrelila Alberta II., opico vrste resus, ki se je tako v zgodovino zapisal kot prva opica v vesolju. Sledilo mu jih je še nekaj.

Iran sicer trdi, da je do zdaj uspešno izstrelil tri satelite. Februarja 2009 so v vesolje poslali satelit Omid, junija 2011 satelit Rasad in februarja lani satelit Navid. Vesoljski program zahodnim državam povzroča precej skrbi, saj sumijo, da ga Teheran izvaja, da bi lahko razvijal balistične rakete, na katerih bi bile pritrjene jedrske konice. Iran pa vztrajno zanika, da imajo njegovi jedrski in drugi znanstveni programi kakršne koli vojaške namene.