Kočevski gozd je še precej neokrnjen in zato najprimernejši za pridobivanje abigenola. Foto: BoBo
Kočevski gozd je še precej neokrnjen in zato najprimernejši za pridobivanje abigenola. Foto: BoBo
Zdravilno lubje kočevske bele jelke

Slovenski znanstveniki so ugotovili, da se v lubju kočevske bele jelke skrivajo močni antioksidanti, ki delujejo protivnetno. Iz lubja, ki pri sečnji predstavlja odpadek, za zdaj pridobivajo prehransko dopolnilo, iz njega pa želijo razviti tudi zdravilo, ki bi ščitilo pred številnimi boleznimi. Zdravilno sestavino so poimenovali abigenol, razvijali pa so jo več kot štiri leta in jo na koncu pridobili z lastnim patentiranim postopkom.

"Latinsko je abies alba, kar pomeni bela alba, in morda tudi od tod potem ime bela jelka. Je pa res, da je Kočevje eno izmed področij, kjer je jelka doma v visokih dinarskih gozdovih," je pojasnil vodja območne enote Zavoda za gozdove v Kočevju Bojan Kocjan.
Živali vedo, kaj je zdravo
Lubje kočevskih jelk bodo uporabljali zato, ker je na tem področju narava najbolj neokrnjena. "Narava je tukaj še dokaj ohranjena, brez industrije, in so pričakovali tudi boljše izsledke raziskav," je dodal Kocjan.

"V lubju jelke je daleč največ takih polifenolnih antioksidantov, ki bi bili primerni ali za prehransko dopolnilo ali pa kasneje za zdravilo. Abigenol - to je ta zmes - se zelo dobro obnese pri zmanjševanju nastanka plakov, to je tistih maščobnih madežev, ki se nabirajo na arterijah in seveda tudi v celem žilnem sistemu," pa je pojasnil Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo. S temi antioksidanti bi se lahko zaščitili pred nastankom številnih bolezni, med drugim srčno-žilnih obolenj in sladkorne bolezni.

Zdravilne učinkovine iz prahu bele jelke še klinično preizkušajo, a če se bodo izkazale za učinkovite, bo lahko ta prah pomagal številnim ljudem. Zanimivo pa je, da tudi živali vedo, kaj je zdravo, saj srnjad največkrat ogloda prav lubje belih jelk.

Zdravilno lubje kočevske bele jelke