Biotehnologija čedalje bolj zaznamuje znanost 21. stoletja. Foto: BoBo
Biotehnologija čedalje bolj zaznamuje znanost 21. stoletja. Foto: BoBo

Praizvirne germinalne celice (PGC) so zgodnje spolne celice, iz katerih se pozneje razvijejo jajčeca in spermiji, znanstveniki s Cambridgea, v sodelovanju z izraelskim Weizmannnovim inštitutom, pa so eni redkih, ki jim jih je uspelo razviti iz matičnih celic človeka, poroča Science Daily.

Ko spermij oplodi jajčece, se to začne deliti v celični grozd, imenovan blastocista in ki predstavlja zgodnjo fazo embrija. V tem skupku nekatere celice tvorijo notranjo celično maso, ki se pozneje razvije v fetus, nekatere pa zunanjo celično steno. Ta pozneje postane posteljica. Celice, ki so del notranje mase, se "reprogramirajo" v matične celice, majhen del teh celic pa se preobrazi v praizvirne germinalne celice, ki imajo potencial za razvoj v spolne celice. Te pa v poznejših delih življenja na potomce prenašajo genski material.

"To stopnjo nam je že uspelo doseči pri matičnih celicah miši in podgan, le redkim raziskovalcem pa je uspelo sistematično pridobiti praizvirne germinalne celice iz matičnih celic ljudi. To odkritje je pokazalo, da ugotovitev pri raziskavah na miših in podganah morda ni mogoče neposredno ekstrapolirati na ljudi," je pojasnila prva avtorica študije Naoko Irije.
Skupina je pokazala tudi, da je PGC-je mogoče razviti iz drugih odraslih celic, npr. kožnih, kar bo omogočilo raziskave, ki bodo specifične za posameznega bolnika. Odkritje ima prav tako potencial za boljše razumevaje, kako naša dejanja - kajenje, dieta - vplivajo na naše gene in kako se ti vplivi lahko prenesejo na potomce.