Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Iskanje vodnih delcev v oblaku prahu po eksploziji
  • Z vodo do razlage nastanka vesolja in novih človeških misij
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 41 glasov Ocenite to novico!
Luna
V Nasi so navdušeni nad velikim odkritjem. Foto: EPA

Dodaj v

Izjemno odkritje Nase - na Luni ni tako malo vode

Na zasenčenem delu Lune odkrili led
13. november 2009 ob 19:40
Washington - MMC RTV SLO, Reuters

Nasino "bombardiranje" Lune na začetku oktobra je bil velik uspeh, saj so odkrili večje količine vode.

Ameriška vesoljska agencija je v okviru misije iskanja vode na Luni na njeno površje poslala izstrelek in sondo. Izstrelek je sprožil silovito eksplozijo in posledično velik oblak prahu, v katerega se je nato podala vesoljska sonda z občutljivimi merilnimi instrumenti, ki je zbirala podatke o ledu na površju.

Čeprav je Nasa obljubljala, da bodo podatki o pojavnosti vode znani že eno uro po eksploziji, je bilo treba na izsledke vseeno čakati nekoliko dlje, vendar je bilo vredno. Nasini znanstveniki so namreč zdaj sporočili, da so v prahu našli točno to, kar so iskali - vodo in to celo v večjih količinah.

Na Luni so že odkrili vodo, vendar so v Nasi upali, da bodo našli večja najdišča tega najbolj ključnega elementa za nastanek življenja. In tega so odkrili prav na delu Lune, kamor že več milijard let ni posijalo Sonce. In če je ta voda stara milijarde let, v sebi skriva podatke o nastanku našega sončnega sistema.

Večje količine vode bodo pomenile tudi pomembno vlogo pri morebitnih človeških misijah še dlje v vesolje, ko naj bi Luna predstavljala vmesno postajo za nadaljnja raziskovanja.

V merilni sondi je bil spektrograf, s pomočjo katerega so analizirali svetlobo, ki je prihajala iz oblaka prahu. Z napravo lahko določijo sestavine vseh snovi na podlagi vpliva na valovno dolžino svetlobe.

"Vzneseni smo," je odkritje komentiral Anthony Colaprete iz Nasinega raziskovalnega centra v Kaliforniji.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
andreas
# 13.11.2009 ob 22:21
Očitno nivo intelekta pri nekaterih močno šepa.
" so sploh bili gor?"

Čakam samo še na vprašanje: kako da japonci ne popadajo z Zemlje, če so spodaj?

Kako takšnemu intelektualcu uspe prižgati računalo, pa res ne vem...
SheriffJoeArpaio
# 13.11.2009 ob 21:37
slaytanic

seveda ti je čudno, ko pa ne veš, da je površina lune 37930000 km2... z lunar roverjem, ki se je uporabljal na Apollo 15, 16, 17 so pa lahko raziskali samo območje, ki je največ cca. 5km odaljeno od kraja pristanka

tega pač niste jemali na FDVju...
meteorit
# 13.11.2009 ob 20:03
Vodja ruskega državnega podjetja RKK Energiya Nikolai Sevastyanov je v oviru seminarja o raziskovanju vesolja dejal, da razmišljajo o načrtih za vzpostavitev stalne baze na Luni do leta 2015. Izjava bi naj bila bolj poskus za pridobitev državnih sredstev kot pa predstavitev konkretnega akcijskega načrta. Sredstva bi porabili tako za gradnjo oporišča, kot tudi za razvoj vesoljskih plovil naslednje generacije.
Glavni cilj ruskega podjetja, ki je med drugim proizvajalec vesoljskih plovil Soyuz in Progress, je gradnja lunarnega oporišča, ki bi služil predvsem za rudarjenje oziroma pridobivanje helijevega izotopa helija-3. Helij-3 je lahek neradioaktivni izotop helija in je trenutno najobetavnejši (potencialni) kandidat za gorivo v fuzijskih reakcijah. Zlitje devterija (H-2) in helija-3 predstavlja anevtronsko fuzijsko reakcijo, katere produkt sta neradioaktivni helij-4 in proton, ki ju je relativno enostavno zadržati z magnetnimi polji. Trenutno najbolj raziskovano zlitje devterija in tritija (D-T fuzija) je v tem pogledu veliko slabše, saj iz reakcije (poleg helija-4) namesto protona nastane visokoenergijski nevtron, ki ga je težko zadržati, zaradi česar postanejo okoliške komponente reaktorja precej radioaktivne.
Hkrati to pomeni, da se pri D-T fuziji na ta način sprosti večina energije, ki pa je seveda ni mogoče izkorisiti, medtem ko se protone da zadržati in njihovo energijo učinkovito izkoristiti. Zaenkrat je pridobivanje energije iz fuzije devterija in helija-3 zgolj v hipotetični fazi, saj se jedrski znanstveniki še vedno soočajo z velikimi problemi pri D-T reakciji. Kakorkoli, v luči dejstev, da je helij-3 na Zemlji izredno redek, na Luni pa ga je v izobilju, in da se vedno več vlaga v raziskave jedskega zlitja, ruski načrti niti ne izgledajo tako utopični.
Sevastyanov je tudi napovedal, da bi lahko začeli pridobivati helij-3 okoli leta 2020. Kliper je predlagano vesoljsko plovilo, ki bi služilo kot transportno vozilo helija-3 iz Lune. Poleg tega so predlagali tudi razvoj vesoljskega trajekta Parom, ki bi lahko nosil do 27 ton tovora. Parom bi lahko prišel najdlje do nizke zemeljske orbite (okoli 200 km), zaradi česar bi dejansko predstavljal nekakšen kontejner za ostala plovila (npr. Kliperje), nakar bi vračal večje tovore na Zemljo. Seveda bi zlahka nadomestil tudi vlogo ameriškega Shuttla pri oskrbi in sestavi mednarodne vesoljske postaje.
adhoc
# 14.11.2009 ob 18:53
"... saj so odkrili večje količine vode." Če že objavijo članek o tem, bi bili lahko vsaj malo konkretnejši.

V polju spektrografa, ki je analiziral oblak prahu, pare in večjih delcev, nastal po trku, so odkrili 95 litrov vode. Zdaj bodo skušali z "rekonstrukcijo" na podlagi različnih podatkov ugotoviti skupno količino vode v kraterju. V članku omenjeni Anthony Colaprete je še dejal: "Če bi stali na 20-metrski 'plaži' kraterja, ki smo ga ustvarili s trkom, bi bilo tam vlažnejše kot v nekaterih puščavah na Zemlji."
BioTech
# 14.11.2009 ob 10:12
meteorit in TinyTim
Vse pohvale za odlično čtivo, ki sta ga dodala k temu članku. Prav užival sem ob branju zanimivosti, ki mi niso bile znane.

O nekaterih primitivnih komentarjih pa ni za zgubljat besed. Resnično so vedno znova zgrozim ob ugotovitvi, da pri nas obstaja precej ljudi na intelektualnem nivoju teksaškega kmeta s puško v eni in viskijem v drugi roki, ki je brez polovice zob in pol dneva sedi pred TV in gleda Fox. Človek si včasih kar zaželi, da ti komentarji ne bi bili anonimni, ker potem dvomim, da bi se tako smešili pred celo državo.
utrinek
# 14.11.2009 ob 08:14
Tri dni nazaj so meli pa v Vatikanu "simpozij" o vplivu izvenzemeljskega življenja na krščanstvo... ;)
TinyTim
# 14.11.2009 ob 01:32
Odlično čtivo meteorit, hvala za trud! Mogoče kak link kjer bi se dalo prebrati kaj več, po možnosti kaj strokovnega?

Omenil bi le nekaj - res je, da nevtroni iz DT fuzije povzročijo nezaželeno aktivacijo reaktorskega plašča, vendar bi se dalo te nevtrone tudi koristno uporabit. Npr. z njimi bi lahko - še posebej zaradi njihove visoke in diskretne temperature pribl. 14 MeV transmutacijsko sežigali najbolj problematične izotope, ki nastajajo v fisijskih reaktorjih (kar se, ironično, zgodi v tretji fazi detonacije termonuklearnega orožja, ko hitri nevtroni iz druge faze, torej fuzije, cepijo tamper iz urana 238, ki sicer ni cepljiv s termičnimi nevtroni). Glede na to, da so to v glavnem alfa sevajoči aktinidi, je stvar kar obetavna, saj so to velika in nestabilna jedra, ki se jih da s hitrimi nevtroni z lahkoto fisirat. Uporabit bi se jih dalo tudi v kake druge namene - npr. za proizvodnjo medicinskih izotopov, nekatere od njih namreč prodobivajo tako, da stabilne izotope obsevajo z nevtroni z namenom radiacijskega zajetja nevtrona in transmutacije v kratkoživi beta sevalec. Skratka - nevtroni so draga reč, saj jih lahko dobivamo samo z razpadanjem jeder v reaktorjih ali kakih spallation source-ih, v fuzijskih reaktorjih pa jih dobimo kot by-product, pa še zelo hitri so in za nameček skoraj monokromatski. Protoni na drugi strani so poceni, saj jih lahko prideluješ kar iz vodika brez potrebe po kakih jedrskih reakcijah, pa še ubogljivi so zaradi električnega naboja.
komsomolec
# 13.11.2009 ob 23:08
Je tudi to na Marsu? XD
enMarsowc
# 19.11.2009 ob 13:43
He-3 bo komu koristil, ko bo obstajal fuzijski rektor, ki bo proizvajal energijo. Ne držat sape.
Voda na Luni je pomembna zato, ker če recimo stane vsak kilogram česarkoli kar pripelješ na Luno 100 000 €, je potem tisto, kar je že tam toliko vredno.
Iz vode se 'proizvaja' zrak za dihanje in gorivo za raketne motorje, med drugim.
Če ruski vesoljski program dobi denar, potem je marsikaj mogoče, dvomim pa v 2015, ker ne vem s čem bi pristali, če pozabimo par drugih tehničnih podrobnosti.
BorutMaja
# 15.11.2009 ob 20:05
Še zdaj ne poznam pravega in konkretnega razloga ... po čem sklepate, da sploh niso bili na Luni? Po čem to veste? Po tistih, ki to prenašajo iz ušesa do ušesa ali ste bili priča, kako so vse skup posneli v studiu?
prim00z
# 14.11.2009 ob 09:55
jaz pa grem parcelo kupit, očitno je na luni več pitne vode kot na zemlji, ftw.
erru
# 14.11.2009 ob 02:13
Meteorit

Večkrat sem že slišal o tem. Komaj čakam. Kak konkreten link? Se priporočam.
Afnagunca
# 13.11.2009 ob 23:08
Kakorkoli že, tudi Merkur ima vodo ... oz. led
komsomolec
# 13.11.2009 ob 22:31
Izjemno odkritje na Marsu! LINK
MaliPandit
# 13.11.2009 ob 22:21
srcno upam da nekega dne najdejo se pamet
potamošer
# 13.11.2009 ob 22:44
komso,
kako dobiš toliko svinjarije na kupu? Ali so vam do Potočke zijalke že napravili pot?
Hijena
# 14.11.2009 ob 08:44
Kaj je to Luna?
mandan
# 14.11.2009 ob 08:35
Ne ga srat!

Na luni so bli? Sploh nisem vedel.
Pa to ni res.
Kdaj pa?
A pa na luni je voda? UAAA

Res ni kaj, tako kot se blamira Nasa, pa to je res za posrat. Njihova raziskovanja in ugotovitve nimajo ne repa ne glave.
Slabši so od inštituta JŠ.
9-8
# 13.11.2009 ob 20:48
Res so bili korajžni pohodniki na Luni. Vsakič je bilo škoda tatretjega, ki je vedno samo gledal iz orbite na pristajalce. Amerikajnarji so že takrat šparali in 1/3 pobasali zase.
Je dejal tastar stric, da so meli štiri računalnike zboj in da je eden nadziral ostale tri, ki so izračunal kot za vžig motorjev iz lunine orbite proti zemlji, v 72-ih minutah. To je veljal za apollo 13. Res so bili pravi Partizani, da so si to upali. Tisti čas so pili čisto vodo iz luninega površja. Kar iz jezera. Naslednič pa bodo že delali vrtine za čisto vodo iz najglobjih globin
Kitajčki so čisto majhni in mal vode popijejo
slaytanic
# 13.11.2009 ob 20:21
čudno je to meni , kaj pa ko so gor bili pa se fijakali z lunamobilom takrat se pa to ni dalo raziskati? so sploh bili gor?
kolnkista
# 13.11.2009 ob 20:00
sedaj bodo poročali še o prvih žrtvah nezemljanov zaradi intenzivnega bombardiranja lune. se morjo tut oni nek oskrbovat za izvidniške prelete nad zemljo.
Kazalo