V začetku leta 2013 bi sonda morala pristati na Marsovemu satelitu Fobosu. Foto: EPA
V začetku leta 2013 bi sonda morala pristati na Marsovemu satelitu Fobosu. Foto: EPA

Rusi so sondo brez posadke lani neuspešno izstrelili proti Marsovemu satelitu Fobos, po izstrelitvi pa je zašla iz smeri in se ji kljub poskusom znanstvenikov, da jo reprogramirajo, ni uspelo več utiriti. Večina 13,5 tone težke sodne je sicer ob prihodu v našo atmosfero zgorela, od 20 do 30 ostankov sonde, težkih okoli 200 kilogramov, pa naj bi po zadnjih podatkih padla v Tihi ocean.

Polkovnik Valerij Zolotukin je povedal, da so po njihovih izračunih ostanki na Zemljo padli ob 18.45 po srednjeevropskem času.

Danes napovedi, da bo padla v puščavo Gobi
Ruska vesoljska agencija Roskozmos je v zadnjih dneh večkrat spreminjala kraj in čas padca ostankov. Še danes sp napovedovali, da naj bi sonda treščila na odmaknjeno območje kitajskega dela puščave Gobi.

To je bila že peta drugačna napoved lokacije padca ta teden. V sredo je Roskozmos predvideval, da bodo razbitine padle v osrčje Indijskega oceana, nekje med Indijo in Indonezijo. V četrtek je nato vesoljska agencija napovedala, da bodo ostanki padli v Indijski ocean severno od Madagaskarja oz. vzhodno od obal Tanzanije in Kenije. Po petkovi napovedi naj bi treščili v Atlantik ob obali Argentine, po sobotni pa v Pacifiku v višini zahodne obale Čila.

Neslavno propadel poskus dosega Marsa
Prvi poskus Rusije, da sama razišče rdeči planet, je tako neslavno propadel. Fobos-Grunt, na katerem je več kot 120 milijonov evrov vredna merilna naprava, bi morala v okviru spodletele misije v letošnjem letu doseči Mars in Fobos. Na začetku leta 2013 bi sonda morala pristati na Fobosu, na Zemljo pa bi se po prvotnih načrtih vrnila avgusta 2014 in od tam s seboj prinesla vzorce.

Lansko leto za Roskozmos ni bilo srečno
Leto 2011 je bilo težavno za vesoljske ambicije Rusije. Nesreča Fobos-Grunta je namreč Moskvo prizadela le slabe tri mesece po strmoglavljenju plovila brez posadke Progres, zaradi česar je morala Rusija začasno ustaviti polete vesoljskih plovil Sojuz na Mednarodno vesoljsko postajo. V preteklem letu je Rusija izgubila tudi tri navigacijske satelite, napreden vojaški satelit in telekomunikacijski satelit.