Dr. Ivaho Kikuči na novinarski konferenci ob predstavitvi programa. Foto: AP
Dr. Ivaho Kikuči na novinarski konferenci ob predstavitvi programa. Foto: AP

Kot poroča AP, bo Urajasu v treh letih namenil 90 milijonov jenov (760.000 evrov) za financiranje raziskovalnega projekta, ki ga izvaja univerzitetna bolnišnica Džuntendo.

Bolnišnica upa, da bo zamrzovanje jajčec spodbudilo ženske, da zanosijo, ko so na to pripravljene, ne pa da v celoti opustijo željo po otrocih. Povprečni stroški takega postopka so med 500.000 in 600.000 jeni (4.300 in 5.100 evri), po novem programu pa bodo ženske plačale le 20 odstotkov stroškov. V programu lahko sodelujejo vse prebivalke Urajasa, stare od 25 do 34 let.

Kot je povedal dr. Ivaho Kikuči, je to verjetno prvič na svetu, da bi se uporabilo javna sredstva za tovrstno raziskavo. 12 žensk je že na začetni stopnji postopka zamrzovanja jajčec, od tega jih ima približno dve tretjini zdravstvene težave. Delež uspešnih nosečnosti iz zamrznjenih jajčec je sicer nizek - pri ženskah, ki jajčeca zamrznejo pri 25 letih, je ta 30-odstoten, medtem ko pri 34-letnih ženskah pade že na 20 odstotkov.

"Na splošno sta nosečnost in porod osebna zadeva, a ko je prišlo tako daleč, mislim, da je to družbeno vprašanje. V tem primeru se mi zdi javno financiranje pravilna stvar," je povedal župan Urajasa Hideaki Macuzaki.