Rdeča skalnata pokrajina v prefekturi Haiši. Foto: Youtube
Rdeča skalnata pokrajina v prefekturi Haiši. Foto: Youtube
Kitajci imajo velike vesoljske ambicije. Foto: EPA

V zadnji etapi astronomsko drage vesoljske dirke je Kitajska namreč razkrila načrte za gradnjo replike Marsa na tibetanski planoti. Projekt bo stal 400 milijonov juanov (51 milijonov evrov). 95.000 kvadratnih kilometrov velika simulacija bo stala v avtonomni tibetanski prefekturi Haiši, nedaleč od najzahodnejšega konca Velikega kitajskega zidu.

Kitajska poročevalska agencija Šinhua lokacijo, znano po osupljivih rdečih skalnih formacijah, opisuje kot "najbolj marsovski kraj na Zemlji".

Tamkajšnji mediji navajajo, da bodo Kitajci odročno puščavsko oporišče uporabljali tako za resne vesoljske raziskave kot tudi za turizem - tu naj bi namreč med drugim postavili tudi luksuzni kamp, t. i. glamping, ki postaja med premožnejšimi Kitajci vse bolj priljubljen. Kot poroča CCTV, naj bi en del visoko ležečega oporišča uporabljali za usposabljanje kitajskih astronavtov, drug del pa bo odprt za turiste, željnih izkusiti življenje na Marsu.

Sanje o selitvi na Mars
"Ljudje sanjajo o selitvi na Mars, zato hočemo obiskovalcem ponuditi luksuzno različico tega, kako bi bilo dejansko živeti v vesolju," je povedal Liu Šjaočun, strokovnjak za raziskave vesolja iz kitajske akademije znanosti, ki je na čelu projekta.

Šinhua navaja, da bodo pustolovščin željni gostje "kampa Mars" nastanjeni v posebnih modulih, ki bodo kar najbolje simulirali življenje v vesolju. Poleg glampinga bo za zunanje obiskovalce zgrajen tudi tematski zabaviščni park, gostje pa se bodo Marsu približali z lebdenjem v breztežnostnih komorah in pohajkovanju po suhem, puščavskem terenu planote.

Kljub odročni lokaciji pa bo kamp vseeno precej gostoljubnejši kot Mars, kjer je atmosfera izredno redka - kisika je namreč le 0,14 odstotka.

Krepitev gospodarstva
Džang Biao, namestnik župana mesta Delinga, ki je lokaciji kitajskega Marsa najbližji, pravi, da bo projekt spodbudil lokalno gospodarstvo in usmeril pozornost v pekinški vesoljski program.

Kitajska se v zadnjih letih pod predsednikom Ši Džinpingom pospešeno skuša uveljaviti kot vesoljska velesila in Peking upa, da bo do leta 2022 imel že polno delujočo vesoljsko postajo, sploh prvo za Kitajsko. Sondo na Mars nameravajo poslati še prej - leta 2019. Kitajska je sicer leta 2013 na Luno poslala prvo vesoljsko vozilo Yutu, s čimer je postala tretja država z lunarnim vozilom, potem ko so to pred pol stoletja storile že ZDA in nekdanja Sovjetska zveza.

Vsi sicer niso tako prepričani, da bo simulacija Marsa kaj dosti pomagala kitajskim vesoljskim ambicijam. iao Veišin iz pekinške univerze je tako za časopis Global Times dejal, da gre bolj za prazno kuliso kot pa za kako revolucionarno oporišče, ki bi bilo sposobno posnemati razmere na rdečem planetu.