Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 14 glasov Ocenite to novico!
prototip Yutu (Žadasti zajec) - kitajski vesoljski program
Prototip Yutu oz. Žadastega zajca, ki so ga Kitajci poslali na trimesečno misijo na Luno. Foto: Reuters

Dodaj v

Kitajska na Luno poslala prvo raziskovalno vozilo

Preučevanje geološke sestave in iskanje naravnih virov
1. december 2013 ob 19:28,
zadnji poseg: 1. december 2013 ob 20:38
Peking - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Kitajska je z vesoljsko raketo na Luno poslala svoje prvo lunarno vozilo Yutu (Žadasti zajec), ki bo zbiralo vzorce Luninega površja.

Raketo Chang'e 3, ki nosi lunarno vozilo, so v ponedeljek ob 1.30 po krajevnem času izstrelili iz vesoljskega izstrelišča Šičang na jugozahodu države.

Chang'e naj bi pristal na površini Lune sredi decembra in lunarno vozilo odložil v Sinus Iridumu oz. Zalivu mavric. Omenjeni predel Olimpije je bil izbran zaradi sorazmerno ravnega terena. Vozilo bo približno tri mesece preučevalo geološko sestavo Lune in iskalo naravne vire.

Po ameriških in sovjetskih stopinjah
Kitajska bo postala tretja država z lunarnim vozilom, potem ko so to pred pol stoletja storile že ZDA in nekdanja Sovjetska zveza.

Kitajska v zadnjih letih pospešeno razvija svojo vesoljsko industrijo. Junija so trije kitajski astronavti preživeli 15 dni v vesolju, pri čemer so izvedli poskus združitve vesoljskih plovil in eksperimente v vesoljskem laboratoriju, ki predstavlja prvo fazo prihodnje kitajske vesoljske postaje. Kitajska je leta 2003 za Rusijo in ZDA postala tretja država, ki je v vesolje poslala človeka.

T. G.
Prijavi napako
Komentarji
janezkranjski122
# 01.12.2013 ob 20:29
Pa a lahko polasi že nehate za vsako je**** stvar, ki ima veze z vesoljem, pisati nekej v zvezi s pošiljanjem naše vlade tja? Pa a res mislite da je deset tisočtič še vedno smešno?
janezkranjski122
# 01.12.2013 ob 23:49
Na začetku so Američani malo zaspali, potem pa je NASA šele v šestdesetih začela delati s polno paro, ker so bili prepričani, da bodo Rusi prvi gor. Izgradnja Saturna V je bila tako zahtevna, da inženirje še danes glava boli, ampak ker je bilo nujno, je pač bilo opravljeno.

Glede prevoženih kilometrov - Lunokhod 2 jih je 42, Opportunity pa ni daleč zadaj z 37. S tem, da je vožnja po Marsu nekaj drugega kot vožnja po luni - Mars je stotine milijonov kilometrov, luna pa stotine tisočev kilometrov stran. 1000-kratni faktor razlike. Na Mars ne moreš pošiljati komand v realnem času, ker je zamik med signalom in feedbackom okrog pol ure - na uri nekaj sekund, kar pomeni, da lahko. Apollo roverji, ki so skupaj prevozili 90km, posamezen največ 36 km, so vozili zgolj nekaj dni.

Glede tega, da ni bil nobeden gor že 40 let: če imaš malo pojma o tem, ni to prav nič čudno, ampak popolnoma smiselno.
1.) gor so od takrat bili številni pristanki, sicer trdi, poleg še številnejših orbiterjev (in mimogrede, tudi indijska in kitajska sonda sta obe zaznali mesta pristankov), tako da luna ni bila puščena pri miru od takrat.
2.) Apollo program je bil astronomsko drag še za čase, ko je na veliko delovala protisovjetska propaganda in ko je bilo treba Ruse premagati za vsako ceno. Načrtovanih je bilo še več nadaljnjih misij po Apollu 17, pa so jih žal ukinili ravno zaradi cene. Verjetno je brezveze poudariti, da bi danes tak finančni zalogaj bil še precej manj prebavljiv.
3.) Tehnologija je sicer res šla naprej, ampak ne vsa - sama računska moč še ne proizvaja potiska in rakete, sposobne dovesti toliko potiska kot Saturn V preprosto ni, ker je razvoj take zadeve (do zdaj) bil predrag.
4.) Striktno znanstvenih ciljev, ki bi jih opravile nadaljnje človeške posadke, ni toliko več, da bi upravičili ceno. Šest misij, ki so gor preživeli skoraj dva tedna in nazaj prinesli za 300kg kamenja, so prinesli več kot dovolj znanstvenih podatkov. Za ostalo so dovolj orbiterji.
Tako da ni nobene nujne potrebe, razen propagandne, da bi gor pošiljali samo ljudi.
Lluka
# 01.12.2013 ob 19:39
Mi bi lahko bili 4 država... katera bi kot prva država na svetu poslala 91 članko posadko na Luno v raziskovalne namene... brez možnosti povratka.
tristokosmatih
# 01.12.2013 ob 20:50
Kitajska bo postala tretja država z lunarnim vozilom, potem ko so to pred pol stoletja storile že ZDA in nekdanja Sovjetska zveza.

Pomešan vrstni red. Prvo lunarno vozilo na luni je bil sovjetski, daljinsko upravljan Lunokhod 1 (Luna 17). Američani so s svojim roverjem, ki so ga neposredno upravljali astronavti, pristali na luni približno 11 mesecev kasneje (Apollo 15).
makoshark
# 01.12.2013 ob 20:07
In kdo bi bil tisti 1 višek? ;-)
makoshark
# 01.12.2013 ob 20:45
Janez,
imaš povsem prav. Se opravičujem za smetenje, ampak me je res začudilo, kdo naj bi bil enaindevedeseti.

Sicer pa, bravo Kitajska. Konkurenca je dobrodošla, to bo, upam, spodbudilo tudi Ruse in ZDA in še koga (Indija), da se morda bolj napeta vesoljska tekma spet začne.
Rasta75
# 02.12.2013 ob 11:41
Po 37 letih bo to prvi ponoven "mehak" pristanek kakega zemeljskega vozila na Luni. Zadnji je bil leta 1976 ruski (takrat še sovjetski) Luna 24.
janezkranjski122
# 03.12.2013 ob 11:08
Na luni tudi ta trenutek deluje več misij, tudi od nase, s tem da so razen tega kitajskega roverja vsi orbiterji. Orbiterji zato, ker lahko več novih informacij pridobijo s plovilom, ki premapira celotno površino lune kot pa z roverjem, ki raziskuje kamne, če pa je 300kg njih že 40 let na zemlji. Pač je tistih 6 človeških odprav na površju opravilo toliko meritev da en rover tudi z današnjo tehnologijo ne more drugega kot odkrivati tople vode.
DejanD
# 02.12.2013 ob 12:42
Američani so vozil rover ročno, rusi pa daljinsko in pri taki tehnologiji je to dosežek. Že sedaj se v nasi zajeb* kljub zamiku, kak naj vozijo rover, rusi so pa kr lepo razdaljo prevozil.

Preprosto se mi zdi neumno, da forsirajo mednarodno vesoljsko postajo, kak bolj ambiciozen projekt so pa dal v ozadje. Če so takrat prišli na luno z tisto tehnologijo je podobno, kot da bi se enkrat peljal z fiat ala pikijem od lj do kaj ti vem beograda, pol pa bi se z renaultom 19 vozil od ljubljane do zagreba ter si več nebi upal. Res neverjetno se mi sliš, pa čudno ne glede na finančne izgovore nase, ki so resnični, hkrati pa so izgovori.

Zdj bodo pa tko privatne koorporacije osvajale še vesolje, dobro da je vsaj Elton Musk, ki bo več kot Bill Gates. Vsekakor pa mu vlada Zda več kot pomaga. Sicer pa so tehnologije, ki bo nas spravile v mesecu do marsa, sam ne vložijo dovolj v njih, je potrebno prvo ponucat rakete ter bombe, da rok uporabe ne poteče, pol pa nove naredit. To je prioriteta sedaj žal, ognjemete delat pa otroške eksplozije, ki niso otroške saj pobijajo ljudi.
Mimobeznik
# 03.12.2013 ob 13:50
janezkranjski122 - da te dopolnim, ne samo, da so kamne prinašal Američani, tudi USSR jih je nekaj dobila s svojimi misijami Luna.

Luna 16 101 g 1970
Luna 20 55 g 1972
Luna 24 170 g 1976
Nighthawk.si
# 03.12.2013 ob 09:53
janezkranjski: zakaj na luno? mislim, da nekaj sto kil kamnov res ne more povedat vsega o Luni.
in na luno je malo lažje prid kot na Marsu pa nazaj tudi :)
janezkranjski122
# 02.12.2013 ob 18:35
glede na veliko teorij o nepristanku američanov na luni, mi je bilo vedno zelo zanimivo, zakaj američani ne pošljejo vozila tudi na luno, če so že poslali dva na mars??

Kot prvič - na Marsu so delovali štirje nasini roverji - Sojourner, Spirit, Opportunity in Curiosity (zadnje dva sta aktivna) - in ne dva.
Kot drugič, največ kar lahko rover naredi poleg zbiranja podatkov, je, da naredi sample return - prinese vzorce kamnin nazaj na zemljo. Slednje so več kot opravile človeške misije, ki so zbrale toliko kamnin in eksperimentalnih podatkov kot jih ne bi cela armada roverjev, tudi z današnjo tehnologijo. Zakaj bi potemtakem NASA roverje pošiljala še na Luno, če pa ima sposobnost pošiljat jih na Mars, kjer lahko dejansko kaj novega ugotovijo?
DejanD
# 02.12.2013 ob 12:32
Janezkranjski upoštevat moraš, da je to bilo pred 40 leti, da kljub zamiku so z takratnimi kamerami ter tehnologijo rusi vozili plovilo naokol na luni, ki je čeprav ne mars, drugo nebesno telo ter plovilo je moralo uspešno pristat ter delovat ter je vsekakor.
DejanD
# 01.12.2013 ob 22:21
Bravo Kitajci. Sicer pa pa rusi z Lunokhodom prevozili več kot američani na Marsu ali na luni npr., torej imajo rekord še iz 1970.

Sicer mi je pa še vedno "neverjetno" kak so američani spravil skupaj človeški postanek na luni. glede na to, da so jih rusi na začetku prehitel v vesoljski tehnologiji na mnogo področjih, zdi se skoraj neverjetno. Poudarit moram, da ne verjamem v teorije zarote, vendar sedaj že več kot 40 let ni bilo človeške postanka na luni ali drugje, razen vesoljski postaji, tako da vse deluje zelo "čudno".
bob
# 05.12.2013 ob 09:20
Najprej so Rusi pobarvali luno rdeče barve, nato so Američani z belo barvo preko napisali Coca cola, zdaj bodo Kitajci še pripisali Made in China
divjejabolko
# 03.12.2013 ob 21:32
Tista goba (oblak eksplozije kot pri atomski bombi) verjetno ponazarja točko iztrelitve kitajske rakete, ki bo ponesel to razisokovalno vozilo v vesolje oz. na Luno.
janezkranjski122
# 03.12.2013 ob 20:04
mi zna kdo obrazložit kakšen pomen ima atmoski oblak tam nad kaspijskim morjem?

huh, šele zdaj vidim. To je pa sila zanimivo (razen, če niso za poster izbrali neko poljubno sliko iz interneta, kar ne bi bilo prvič)
dachimp
# 03.12.2013 ob 19:50
slika 1

mi zna kdo obrazložit kakšen pomen ima atmoski oblak tam nad kaspijskim morjem?
vombat98
# 02.12.2013 ob 12:35
glede na veliko teorij o nepristanku američanov na luni, mi je bilo vedno zelo zanimivo, zakaj američani ne pošljejo vozila tudi na luno, če so že poslali dva na mars??
Kazalo