Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 30 glasov Ocenite to novico!
Kitajska vesoljska postaja
Takšna bo predvidoma Kitajska vesoljska postaja leta 2022, če bo šlo vse po načrtu. Imela bo 3 module pod pritiskom, v katerih bo lahko delovala posadka, kar je štirikrat manj od mednarodne postaje ISS. Foto: CMSE
       Kitajska vesoljska postaja ne pripada samo Kitajski, temveč tudi preostalemu svetu. Raziskovanje in izkoriščenje vesolja bo potekalo – tako kot nalaga Pogodba o vesolju – v skladu z načelom skupne dediščine človeštva. Vesolje bo postalo kraj izvajanja skupnih interesov, in ne mesto za tekmovanje in konfrontacijo.       
 Ši Džongdžjun, kitajski predstavnik pri ZN-ju na Dunaju
Mednarodna vesoljska postaja
Mednarodna vesoljska postaja bo v orbiti še največ deset let, morda tudi manj. Foto: Nasa

Dodaj v

Kitajska vesoljska postaja bo odprta za vse države Združenih narodov

Postaja sicer še ni postavljena
30. maj 2018 ob 15:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kitajska je napovedala, da bo njena naslednja vesoljska postaja odprta za znanstvene poskuse iz vseh držav Združenih narodov. S tem želi prevzeti vlogo starajočega se ISS-ja.

Urad Združenih narodov za vesoljske zadeve (UNOOSA) in Kitajska agencija za vesoljske polete s posadko (CMSA) sta izdala skupen poziv, naslovljen na vse države članice Organizacije združenih narodov (OZN), naj pripravijo in pošljejo svoje predloge za znanstvene eksperimente na prihodnji Kitajski vesoljski postaji (KVP).

Kitajska te vesoljske postaje še nima, se pa nanjo aktivno pripravlja in naj bi jo dokončala do leta 2022. Z njo namerava prevzeti vlogo obstoječe Mednarodne vesoljske postaje (ISS), ki je že v letih in z nejasno usodo po letu 2025. Azijska velesila namerava s tem okrepiti svoj ambiciozni vesoljski program, ki služi tako utrditvi narodnega ponosa doma kot uveljavljanju kitajskih interesov nad 100 kilometri nadmorske višine. In, kot piše v sporočilu za javnost, "krepitvi mednarodnega sodelovanja na področju poletov v vesolje s posadko in drugih aktivnosti, povezanih z raziskovanjem vesolja".

Na ISS-ju Kitajske ni, med drugim zato, ker ZDA z njo nočejo sodelovati. Če bodo zdaj narodi presedlali na novo postajo, bo kitajska izolacija zmanjšana.

Kitajska je do zdaj v vesolje spravila že dve postaji. Prvi Tiangong (Vesoljska palača) je okoli Zemlje krožil med letoma 2011 in 31. marcem letos, ko je nenadzorovano zgorel v ozračju. Bolj aktualen je Tiangong 2, izstreljen septembra 2016. Obe postaji so že obiskali tajkonavti (kitajski astronavti) in tam bivali za kratek čas. Obe napravi sta enomodularni, torej gre za eno samo sobo v orbiti.

Prva "prava" večmodularna postaja bo omenjeni KVP. Prvi modul bo predvidoma izstreljen leta 2020, do leta 2022 naj bi se mu pridružila še dva.

ISS ima dober ducat modulov in še kup nebivalne infrastrukture, torej gre za precej večjo, zmogljivejšo in naprednejšo postajo.

Kitajska: Vesolje ni kraj za konflikte
"Kitajska se je klubu pomembnih vesoljeplovnih držav pridružila leta 1970 z izstrelitvijo svojega prvega satelita. Njen vesoljski program je zdaj vrhunski, vključno s poleti s posadko, in eden najbolj zaokroženih, tehnološko naprednih na svetu. Tehnični napredek v vesolju prinaša širše koristi vsem nam na Zemlji, saj vesolje poganja tudi trajnostni, socialnogospodarski razvoj. Še posebej zato, ker se na Zemlji spopadamo s številnimi izzivi globalne narave, je pomembno spodbujati mednarodno sodelovanje v vesoljskem sektorju. To je dejavna vesoljska diplomacija," je ob tem izjavila direktorica UNOOSA-ja, Simonetta di Pippo.

"Kitajska vesoljska postaja ne pripada samo Kitajski, temveč tudi preostalemu svetu. Raziskovanje in izkoriščenje vesolja bo potekalo – tako kot nalaga Pogodba o vesolju (1967) v skladu z načelom skupne dediščine človeštva. Vesolje bo postalo kraj izvajanja skupnih interesov, in ne mesto za tekmovanje in konfrontacijo," je povedal Ši Džongdžjun (Shi Zhongjun), kitajski predstavnik pri ZN-u na Dunaju.

ISS ima financiranje zagotovljeno do leta 2025, in če podpore do takrat ne bodo podaljšali, bodo napravo nadzorovano uničili. Zadnji predlog Nasinega proračuna kaže, da želijo postajo po 2025 prepustiti zasebnikom, s čimer bodo prihranili večjo vsoto denarja, ki bi šla za vzdrževanje. Samo ZDA letno za ISS namenijo 3,5 milijarde evrov, drugi mednarodni partnerji milijardo. Ta denar hočejo preusmeriti v gradnjo vesoljske postaje pri Mesecu, vrnitev astronavtov na Luno in popotovanje do Marsa.

Še letos pride Žadasti zajec 4
V letu 2018 namerava azijska država izvesti še misijo Chang'e-4 (Žadasti zajec 4). To je trodelni lunarni projekt, ki bo posadil raziskovalno sondo na oddaljeno stran Meseca, torej tisto, ki jo z Zemlje nikoli ne vidimo. Za to je morala v orbito med Mesecem in Zemljo umestiti komunikacijski satelit, ki bo skrbel za stik, ki ga sicer preprečuje luna sama. To je že storila, 21. maja je uspešno izstrelila Queqiao (Sračji most). Predvidoma novembra sledita še pristajalnik in lunarni rover. Misija spada med najzanimivejše letos.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 30.05.2018 ob 15:58
Aljoša hvala za odličen članek!
boro007
# 30.05.2018 ob 19:36
@bob

Ma klinc pa te postaje, najprej Skylab, pa Mir in ISS zdaj pa Kitajci...združite moči, pa proti Marsu s človeško posadko. To je napredek, pa razvijat avtomatske sonde, ki bi dosegale občutno večje hitrosti. Menim, da so te orbitalne postaje preživeta stvar.


Pošiljanje ljudi na Mars je v tem trenutku čisto kompliciranje (zapravljanje denarja) in nepotrebno tveganje... Roverji lahko postorijo več za manj...

Več različnih vzporednih razvojnih programov je sicer tudi potratno, ampak hkrati pomeni več "drugačnih" pogledov na enak problem, s tem je razvoj manj "ozkogleden"... Sicer kupovanje rabljene tehnike in kopiranje to malo onesnaži...

Orbitalne postaje niso preživeta stvar ker dokler se izvajajo eksperimenti pomeni da še ne vemo vsega kar nam breztežnostni prostor prinese... In nikoli ne bomo vedeli vsega...

Za daljše in večje projekte so postaje v bližnji okolici zemlje ali pa celo na luni nujne, saj dlje želimo doseči in več stvari hočemo vzeti s seboj, večja težava je tako "breme" izstreliti v orbito v "enem kosu"... Se pa strinjam s tabo, da bi morale vesoljske agencije stopiti skupaj, mogoče bo to tudi prvi korak k boljši (bolj enotni) komunikaciji med narodi in s tem k deskalaciji trenutnih napetosti (dve muhi na en mah bi se temu reklo)...

Upam na Starterk prihodnost in ne na Starwars :)
eMZe
# 30.05.2018 ob 19:34
bob
orbitalne postaje nam lahko še precej koristijo -- ne samo pri tešitvi firbca, kar je glavni namen sond, ki potujejo dlje od Zemlje. Jaz sem za oboje.
fritaja
# 31.05.2018 ob 10:03
Na ISS-ju Kitajske ni, med drugim zato, ker ZDA z njo nočejo sodelovati.

Torej lahko sklepamo, da Američanov na KVP ne bo ;)
mb128
# 30.05.2018 ob 22:00
bob
Kako dolgo bi lahko ti v malo večji konzervi sobival z par sotrpini?!
Veš ni vse v tehnologiji. Težave so tudi sociološke in psihološke narave! Slednje so še večje kot tehnološke.
Vongobongo
# 31.05.2018 ob 08:57
mb128

No no , saj ves kaj bi poceli na luni ;) Tok pa vem da si razgledan ;p
Tovarno za izgradnjo pa itak rabis ;) Tudi Orion ima svojo tovarno ;p
Vongobongo
# 31.05.2018 ob 08:05
Bob

" A, če pomislim da smo 1969 s tedanjo tehnologijo prišli na Luno, danes pa se sučemo vse od leta 1972 okoli Zemlje z raznimi orbitalnimi postajami, je to po moje veliko stagniranje v razvoju"

Narobe bob ;p To ni stagniranje , samo usmerili so stvari v postaje namesto v luno ;) tehnologija iz leta 1969 , je zastarela , ljudje delaho drugje , tovarno so podrli. Ce hocemo na luno , moramo startat od zacetka z izgradnjo ;)

Napisi v strica googla ; " why don't we have technology for moon landing" za boljse informacije ;)
Homer.
# 30.05.2018 ob 19:53
@bob
Vse tehnologije za potovanja s človeško posadko na druge planete, je treba razviti in preizkusiti v postajah v orbiti Zemlje.
Poleg tega pa je treba tudi razviti in testirati tehnologije, ki bi minimizirale negativne vplive daljšega bivanja v vesolju.
Temu so pravzaprav namenjene te postaje.

Potovanje na Mars s človeško posadko bo (kadar bo) bolj show kot nuja. Vse podatke o Marsu lahko dobimo hitreje in ceneje s sondami kot s človeško posadko. Da ne govorimo o tveganjih, kijih bo tak izlet prinesel
Kobalt
# 30.05.2018 ob 19:03
Kosovski astronavti izključeni :))
Homer.
# 30.05.2018 ob 18:14
Super!
Monopoli zavirajo napredek....

Občudujem pa "inovativna" kitajska poimenovanja misij
Vongobongo
# 31.05.2018 ob 10:24
fritaja

Razlika med startrekom in starwarsom je velika ;) Pri starwars-u so dejansko modeli diktatorji. Startrek pa je sodelovanje razlicnih ras ;)

Ps ; v Startreku americani neobstajajo ze 600 let ;) V Starwars-ih sploh niso nikoli obstajali ;p
HOR
# 30.05.2018 ob 23:41
30. maja praznuje rojstni dan Aleksej Arhipovič Leonov, ruski vojaški pilot, kozmonavt, generalmajor letalstva in dvojni heroj Sovjetske zveze (rojen 30. maja 1934, vas Listvjanka, Tusilski rajon, Zahodnosibirski kraj, Sovjetska zveza,danes Kemerovska oblast, Rusija).

Leonov je najbolj znan po tem, da je med odpravo Voshod 2 18. marca 1965 opravil prvi sprehod po odprtem vesoljskem prostoru...
klik...
klik...
mb128
# 30.05.2018 ob 19:49
eMZe
Določeni poskusi se lahko naredijo samo v breztežnostnem stanju oz. mikrogravitaciji. Določene stvari se lahko vsaj zaenkrat pridobivajo samo v mikrogravitacijskem okolju.
Zaradi vsega tega bodo vesoljske postaje a la ISS vedno obstajale. Slednja pa naj bi, takšen je plan, prešla po letu 2025 v privatne roke.
mb128
# 30.05.2018 ob 17:51
Eh ja ta politika!
guerrillamail
# 02.06.2018 ob 23:33
@copcop

Upajmo, da bo Trump ustrezno ukrepal in nabil carine na kitajsko vesoljsko postajo.


Ce bi zbirali denar za vsako napisano neumnost na internetu za raziskovanje vesolja bi ze obiskali Proximo Centauri ...
copcop
# 02.06.2018 ob 21:50
Upajmo, da bo Trump ustrezno ukrepal in nabil carine na kitajsko vesoljsko postajo.
mb128
# 02.06.2018 ob 10:27
Komformacija je potrditev po slovensko je preprosto anflicizem. Prav nič verskega ni na tej popačenki.
Glede ostalega pa vpiši v it iskalnik sterilni nevtrino in beri kaj ti bo it iskalnik vrgel ven!
Mimogrede. Prosim!
Kobalt
# 02.06.2018 ob 10:00
@mb128

opletaš z verskim terminom in povezavo, ki stza povrhu vsega še napačna.

Konfirmacija na wikipediji

Povezava se pa nahaja na "quanta" in ne "quarrta" pa-še-nekaj domeni.

Bi pa prosil, če lahko kdo raztolmači članek. Meni ni nič jasno.

Hvala.
mb128
# 02.06.2018 ob 09:44
Breaking news
Čaka se na konformacijo sterilnega nevtrina!
https://quarttamagazine.org/evidence-found-for-a-new-fundamental-particle-20180601/
gozdar1
# 01.06.2018 ob 06:05
Svet brez denarja, meja, kjer imajo vsi iste možnosti..definitivno zveni zelo ameriško(not) sploh ker si je stvar roddenberry izmislil v času ko je bila hladna vojna še kako živa.
Vongobongo
# 31.05.2018 ob 17:32
fritaja

Narobe ;) Lepo bi blo da pozabis to primerjavo , ker je ocitno , da neves veliko o teh dveh izmisljenih svetovih ;)
Vongobongo
# 31.05.2018 ob 09:47
zapravico

Nasi zmanjkuje denarja , ker ga Trump reze stran. In upa da bojo njegovi kolegi prevzeli ta posel ;)

Ps ; letos je namenil vojski tok denarja , kokr ga je NASA dobila v 50letih delovanja ;)
zapravico
# 31.05.2018 ob 09:41
Nasi zmanjkuje denarja,zato bodo projekte prepustili zasebnikom.
bob
# 30.05.2018 ob 22:08
mb128 vidiš to je to, to je razvoj. Kako zdržati, kako narediti hitrejša plovila, kako človeka pripravit na takšno pot, ga dati hibernirat, kako zagotoviti vse potrebno, umetno gravitacijo in podobno. Nimam nič proti robotom vse je OK in zanimivo, a človek je tisti, ki premika meje, res pa da gre zadeva postopno in potreben je čas in denar in velika mera poguma.
bob
# 30.05.2018 ob 19:20
Ma klinc pa te postaje, najprej Skylab, pa Mir in ISS zdaj pa Kitajci...združite moči, pa proti Marsu s človeško posadko. To je napredek, pa razvijat avtomatske sonde, ki bi dosegale občutno večje hitrosti. Menim, da so te orbitalne postaje preživeta stvar.
Bivši uporabnik
# 02.06.2018 ob 16:52
jaz pa mislim, da mi ne izvemo niti procent tistega, kar se dejansko dogaja in raziskuje.
fritaja
# 31.05.2018 ob 10:06
boro007
Upam na Starterk prihodnost in ne na Starwars :)


Kakšna pa je razlika? Tudi v Starterku je odločala nekakšna "Federacija" pod modrim vodstvom Američanov, ki je uničila vse, ki so se jim poskušali postaviti po robu.
mb128
# 31.05.2018 ob 08:15
Vongobongo
Tovarna gor tovarna dol. Kaj pa bi počeli tam?!
Pa tudi cilji so sedaj drugačni kot takrat. Takrat se je šlo predvsem za prestiž! Zda, kolikor berem in gledam, vse usmerjajo v Orion, ki naj bi poletel proti Marsu. Potencialni astronavti že trenirajo.
So pa tu tudi ovire. Sevanje, breztežnostno stanje, sociopsihološki problem pa še kaj bi se našlo.
Kobalt
# 30.05.2018 ob 22:15
@bob

Predlagam, da si preneseš aplikacijo TerraGenesis in tam poskusiš s kolonizacijo Marsa. Jaz sem poleg Marsa uspel poustvariti pogoje za življenje še na Merkurju, trenutno sem pri Luni. Zatem bom naselil še Venero. Edino Zemlja, ki že ima pogoje za življenje, je na robu ekstinkcije in jo bo potrebno reševati. To, potem pa dokupim še ostale planete v našem Osončju, galaksiji in naključne fiktivne planete. Je pa aplikacija tudi zakladnica raznovrstnih tematskih podatkov, tako da jo tudi s tega vidika priporočam.
bob
# 30.05.2018 ob 21:51
Saj tudi na Luno je bil prestiž in za današnji čas nepotrebno, bi lahko z roboti nabrali vzorce in prišli nazaj z njimi. A, če pomislim da smo 1969 s tedanjo tehnologijo prišli na Luno, danes pa se sučemo vse od leta 1972 okoli Zemlje z raznimi orbitalnimi postajami, je to po moje veliko stagniranje v razvoju. To je tako kot, da se igraš športne igrice po raznih konzolah. Obleči športno opremo pa pojdi športat. Pomembno je, da človek pride tudi na Mars in to čim prej. Vem da ni niti približno lahko, je pa uresničljivo v nekem času in sigurno bo to nov velik preskok in mejnik, tako kot 1969 pristanek človeka na Luni.
fritaja
# 31.05.2018 ob 15:13
@Vongobongo
Vem, da tam niso omenjali Američanov, ampak so si vseeno zamislili družbeni sistem, kot so si ga takrat želeli Američani: brez moteče SZ in z UN, katero bi obvladovali oni.
Amur
# 31.05.2018 ob 12:09
Dokler bodo Jenkiji v vesolju bodo tudi konflikti v vesolju...
Kazalo