Po podatkih kitajskega obrambnega ministrstva so preizkus izvedli sedmega junija, to pa je bil že četrti polet nadzvočnega plovila v 18 mesecih. "Predvideno znanstveno raziskovanje in preizkusi na našem ozemlju so običajni, ti preizkusi pa niso usmerjeni proti kakšni državi ali določenim ciljem," so še sporočili iz Pekinga.

A novica je razburila Washington, sploh zdaj, ko sta se državi zapletli v napetosti zaradi dogajanja v Južnem kitajskem morju, v katerem Peking različne grebene in skale razglaša za dele svojega ozemlja.

V ZDA so izjemno sodobno plovilo imenovali WU-14, strokovnjaki pa menijo, da datum testiranja ni naključen, saj sovpada z obiskom podpredsednika kitajske vojaške komisije Fana Čanglonga v Washingtonu. "Četrti preizkus tega sodobnega plovila bo okrepil Fanovo pogajalsko moč, ko se bo pogovarjal z ameriškimi predstavniki," so zapisali ameriški časopisi in dodali, da je visoko tehnološko strateško orožje sposobno prevažati jedrske ali konvencionalne bojne glave, medtem ko leti do meja vesolja.

Ameriški obrambni sistem lahko prestreže le rakete in bojne konice, ki imajo predvidljivo pot letenja, WU-14 pa lahko manevrira med poletom, tako da ga je izjemno težko izslediti in zadeti, je poročal rt.com.