Dizajnerski virus je bil v laboratorijskih poskusih zelo uspešen. Foto: EPA
Dizajnerski virus je bil v laboratorijskih poskusih zelo uspešen. Foto: EPA

Številni bakteriofagi, zajedavski virusi, okužijo bakterije in se nato množijo na njihov račun. Ta lastnost pa znanstvenikom omogoča, da razvijejo alternativno rešitev antibiotikom, proti katerim številne bakterije postajajo čedalje odpornejše, piše New Scientist. Še pomembnejša pa je njihova lastnost, da bi pustili nedotaknjene neškodljive bakterije.

To pa je po drugi strani tudi eden večjih izzivov, saj pri okužbi ni jasno, katere bakterije vse so navzoče, zato bi bil pri zdravljenju potreben koktajl različnih bakteriofagov. Tu nastanejo še regulatorne ovire, saj bi vsak izmed dizajnerskih virusov moral prestati regulatorne teste.

Zato poskuša Tomothi Lu z ameriškega MIT-a to obiti tako, da je ustvaril zgolj en bakteriofag, ki bi ga lahko nato poljubno spreminjali za boj z bakterijami z mehanizmi, ki bi jih vzeli iz drugih bakteriofagov.

Poskusni "zajček" v laboratoriju je sicer v osnovi ubijal bakterije E. coli, a s spreminjanjem repov, ki predrejo membrano bakterije in jo okužijo, in nato uničil še vsaj 99 odstotkov bakterij iz rodu Yersinia ali Klebsiella.