Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Umetna maternica
Napredek pri umetnih maternicah je omejen na živali, v prihodnosti pa bodo to morda običajni prizori po porodnišnicah, le s človeškimi plodovi. Foto: Children's Hospital of Philadelphia

Napoved je podal predsednik Ameriškega društva za reproduktivno medicino Richard Paulson na letnem srečanju društva, s katerega poroča britanski časopis Independent. Napredek na tem področju je tako skokovit, da bodo moški lahko noseči tako rekoč jutri.

Nobenega anatomskega razloga ni, da moškim ne bi uspešno vsadili tega organa, je zatrdil in napovedal, da si bodo tega posega najbrž želeli transseksualni.

Medicina je namreč že dolgo sposobna presajati maternice in je to velikokrat izvedla.

Prvo presaditev so opravili leta 2011 v Turčiji, a s številnimi zapleti. Dva odmevna primera zadnjih let sta iz Švedske: tam so leta 2012 opravili prvo presaditev maternice z matere na hčerko. Dve leti pozneje pa se je zgodil prvi porod, ki ga je opravila ženska s presajeno maternico; do zdaj jih je bilo skupno osem.
Paulson je poudaril, da podvig ne bi bil preprost. Znanstveniki bi bili pri tem soočeni z nekaj tršimi orehi, a nobenega večjega ni, ki bi lahko podvig vrgel v sfero neizvedljivega, meni. Moški z maternico bi nato lahko postal noseč z umetno oploditvijo, rodil pa bi lahko izključno s carskim rezom.

Med nosečnostjo bi tudi moral prejemati izdatne količine hormonov, da bi moško telo lahko posnemalo procese, ki se takrat dogajajo v ženskem. Paulson je pri tem optimističen.

Ostaja tudi težava tujega tkiva, ki ga telo lahko zavrne - tako kot druge presajene organe. Noseči s presajeno maternico bi morda moral prejemati zdravila, ki zavirajo imunski odziv organizma. Vprašanje je, kakšen bi bil epigenetski odziv takšnega telesa.
Iz naštetih in drugih razlogov ni jasno, kako nosečnost s presajeno maternico vpliva na potomca. Ta odgovor bo lahko podal le čas oziroma znanstveno spremljanje potomcev skozi njihovo celotno življenje. Ker postopka ni opravil še nihče, ostaja realna možnost, da je nosečnost v moškem telesu za plod škodljiva.
V bližnji prihodnosti se bodo lahko otroci morda "donosili" tudi zunaj človeških teles - v umetnih maternicah. Za zdaj so te plastične naprave omejene na poskuse z živalmi.