In fikcija je resničnost postala ... Foto:
In fikcija je resničnost postala ... Foto:

Fiziki z univerz Harvard in MIT v zadnji izdaji revije Nature pišejo, da so ugotovili, kako skupaj povezati fotone, da bi ustvarili novo molekulo, ki se vede skoraj natanko tako kot v svetlobnih mečih, ki jih je vihtel Luke Skywalker.
"Večina lastnosti svetlobe, ki jih poznamo, izvira iz tega, da so fotoni brez mase in med njimi ni interakcije," razlaga profesor fizike s Harvarda Mikhail Lukin. "Mi smo ustvarili poseben tip medija, v katerem fotoni med seboj delujejo tako močno, da se obnašajo tako, kot da bi imeli maso, in se povezujejo skupaj v molekule."
"Primerjava s svetlobnimi meči iz Vojne zvezd ni neustrezna analogija. Ko ti fotoni delujejo med seboj, potiskajo drug ob drugega in se odbijajo med seboj. Fizika tega dogajanja v molekulah je podobna tistemu, kar vidimo v filmih," še pravi Lukin.

Kot poroča Guardian, fiziki žal še niso začeli procesa, s katerim bi to tehnologijo uporabili za sestavo dejanskih svetlobnih mečev. Bo pa morda primeren trenutek za to božič 2015, ko naj bi premiero dočakala nova trilogija Vojne zvezd.