Znanost in tehnologija
(6)
Tudi s kvizom želijo njegovi avtorji mlade pritegniti v inženirske, tehnološke in naravoslovne poklice. Potreba po takih kadrih je namreč v podjetjih izjemna. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Veste, kdo je avtor teorije, na podlagi katere je človek prvič stopil na Luno? Foto: Reuters

Kviz: Koliko veste o dosežkih slovenskih umov?

Širjenje znanja o dosežkih slovenskih umov
8. januar 2018 ob 19:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Odgovor na vprašanji, kdo je razvil teorijo, ki je omogočila, da je človek stopil na Luno, ali kdo je izumitelj razpršilnika za parfum, priprave, ki jo danes uporablja ves svet, je - Slovenec.

Na spletu je zaživel Slovenski kvIZUM, kviz o dosežkih slovenskih znanstvenikov, izumiteljev, inženirjev in podjetij. Snovalci kviza želijo Slovence spodbuditi k spoznanju, da so naši rojaki pripomogli k številnim dosežkom, ki koristijo vsemu svetu.

Voyager, sondo brez posadke, so v vesolje izstrelili septembra 1977. Še vedno deluje in je trenutno od Zemlje najbolj oddaljen objekt, ki je delo človeških rok - tudi rok slovenskega znanstvenika.

"Anton Mavretič je še eden od pomembnih Slovencev, ki jih velja poznati. Sodeloval je z Naso in prispeval razvoju rešitve plasma PLS, s katero merijo sončno plazmo in pomagajo odkrivati meje osončja še dandanes," pojasnjuje Edita Krajnovič, direktorica podjetja Mediade.

In to je tudi odgovor na eno od več kot 50 vprašanj v kvizumu. Njegov namen sicer ni preverjati, ampak širiti znanje o dosežkih slovenskih umov, saj kot pravi pregovor - nihče ni prerok v svoji domovini.

kvIZUM lahko najdete tukaj!


Slovenija potrebuje vedno več inženirjev

Veste, kdo je avtor teorije, na podlagi katere je človek prvič stopil na Luno? Kdo je izumil razpršilo za parfume?

Tudi s kvizom želijo njegovi avtorji mlade pritegniti v inženirske, tehnološke in naravoslovne poklice. Potreba po takih kadrih je namreč v podjetjih izjemna.

"Tehnični razvoj je gonilo razvoja družbe, v Sloveniji pa proizvajamo vedno več in vedno zahtevnejše izdelke, zato potrebujemo vedno več inženirjev," opozarja Aleksander Zalaznik, generalni direktor Danfoss Trate.

Med vprašanji so tudi taka o dosežkih slovenskih podjetij. Ste vedeli, da je v vsakem avtomobilu na svetu vsaj en sestavni del slovenski?

VIDEO
Kvizum, spletni kviz o slovenskih dosežkih
T. H., Sarah Neubauer/TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
dory
# 09.01.2018 ob 09:18
Izraz inženir je zavajajoč, oziroma površen. Obstajajo razni inženirji, ki so nezaposljivi. Pomanjkanje je po strojnih inženirjih, elektroinženirjih.
LjudjeSoOvce
# 09.01.2018 ob 15:30
"Poučen" kviz, ampak odgovori so pa prav smešno očitni.
Guzjebescu
# 17.01.2018 ob 18:38
Najbolje so plačani inženirji človeških duš.
SKEpsiS
# 14.01.2018 ob 09:20
@dory: tisti zaposleni so pa pri nas slabo plačani.
Otman
# 10.01.2018 ob 22:56
5/5, 3 ugibal
Štrumfek
# 09.01.2018 ob 19:01
Nas so na faksu učili, da se znanje usvaja, ne osvaja.
Kazalo