V okviru omenjene svetovne raziskave so izvedli še anketo med 15.000 uporabniki osebnih računalnikov v 33 državah. 57 odstotkov jih je priznalo, da so že kdaj uporabili piratsko programsko opremo. Foto: BoBo
V okviru omenjene svetovne raziskave so izvedli še anketo med 15.000 uporabniki osebnih računalnikov v 33 državah. 57 odstotkov jih je priznalo, da so že kdaj uporabili piratsko programsko opremo. Foto: BoBo

To pomeni, da stopnja že od leta 2008, ko je znašala 47 odstotkov, ostaja na praktično enaki ravni. Leta 2009 je bila 46 odstotkov, nato znova 47 odstotkov in lani 46 odstotkov, je razvidno iz podatkov Svetovne raziskave piratstva programske opreme 2011.

"Potrebujemo ustrezno zakonodajo"
Tržna vrednost ukradene programske opreme v Sloveniji je bila lani 51 milijonov dolarjev, leto prej 47 milijonov dolarjev, v letu 2009 pa 39 milijonov dolarjev.

"To pomeni, da bo treba v osveščanje o tveganjih glede uporabe nelegalnih različic vložiti še precej truda," je ob predstavitvi izsledkov raziskave dejal pravni svetovalec BSA-ja v Sloveniji Rok Koren. Opozoril je tudi na dejstvo, da potrebujemo ustrezno zakonodajo oz. njeno učinkovito izvajanje.

Svetovna tržna vrednost 63,46 milijarde dolarjev
Na svetovni ravni je stopnja piratstva lani znašala 42 odstotkov, enako kot leto prej, tržna vrednost ukradene programske opreme pa se je povzpela s predlanskih 58,75 milijarde dolarjev na 63,46 milijarde dolarjev.

Največji delež skupne vrednosti ukradene programske opreme imajo ZDA - vrednost piratske programske opreme za osebne računalnike je v tej državi lani znašala 9,77 milijarde dolarjev.

Po drugi strani pa so v ZDA lani prodali za 41,66 milijarde dolarjev legalne programske opreme in zaznali le 19-odstotno stopnjo piratstva.

Na Kitajskem stopnja piratstva 77-odstotna
Drugačna je slika pri drugouvrščeni Kitajski - tržna vrednost ukradene programske opreme v tej državi je bila lani 8,9 milijarde dolarjev, vrednost legalno prodane opreme pa le 2,66 milijarde dolarjev. Stopnja piratstva na Kitajskem je bila 77-odstotna.

To je že deveta letna študija o svetovni stopnji piratstva programske opreme, ki jo je izvedla organizacija BSA v sodelovanju s podjetjema IDC in Ipsos Public Affairs, dvema neodvisnima raziskovalnima družbama.

Celotna BSA-jeva Svetovna raziskava piratstva programske opreme 2011, vključno s podatki za Slovenijo, je na voljo na spletni strani www.bsa.org/globalstudy.

BSA je združenje skoraj 100 svetovnih podjetij
Raziskava temelji na metodologiji zbiranja 182 različnih podatkov in presojanja trendov na področju osebnih računalnikov in programske opreme v 116 državah sveta.

Letošnja raziskava je vključevala tudi anketiranje 15.000 uporabnikov računalnikov v 33 državah, ki skupno predstavljajo 82 odstotkov svetovnega trga osebnih računalnikov.

Business Software Alliance (BSA) je združenje skoraj 100 svetovnih podjetij, ki razvijajo programske rešitve. Z različnimi sredstvi in akcijami podjetja končne uporabnike seznanja s spoštovanjem avtorskih pravic in intelektualne lastnine ter poskuša preprečiti uporabo nelegalne programske opreme.