Znanost in tehnologija
Matevž Lenarčič se je 9. aprila odpravil na 20.000 km dolgo pot nad Azijo. Foto: BoBo
Trasa enomesečne raziskovalne misije Green Light World Flight, ki jo je Matevž Lenarčič preletel z ultralahkim letalom Dynamic WT9. Foto: GreenLight WorldFlight
VIDEO
Lenarčič: Čas je za sprem...
VIDEO
Lenarčič predstavil rezul...

Dodaj v

Lenarčič predstavil rezultate 20.000 km dolge poti čez Azijo

Misija Green Light World Flight
16. maj 2018 ob 10:00,
zadnji poseg: 16. maj 2018 ob 17:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ekipa misije Green Light World Flight namerava podatke, ki jih je v lêtu prek Azije z ultralahkim letalom zbral Matevž Lenarčič, uporabiti tako v znanstvene namene kot za osveščanje javnosti o črnem ogljiku.

Posamezniki bodo lahko pritisnili na politiko in tako dosegli spremembe, ki pa bodo morale seči v temelje našega družbenega sistema.

Lenarčič je meritve opravljal na mesec dni dolgem nizu etap z ultralahkim letalom Dynamic WT9 slovaškega proizvajalca Aerospool nad Bližnjim vzhodom in Azijo. Odpravo je opisal kot uspešno – instrumenti so večinoma pridno zbirali podatke, žal pa jih zaradi zapleta z dovoljenji niso mogli uporabiti na Kitajskem.

Na pridobljeno sliko o stanju ozračja so ob pogojih dovoljenj vplivale tudi vremenske razmere. Nad Arabskim polotokom so na primer izmerili večje koncentracije puščavskega peska, v Rusiji so na meritve pomembno vplivali številni gozdni požari, ki so jih tam tudi pričakovali, je ekipa pojasnila na predstavitvi v Ljubljani.

Med poletom so merili prispevke, ki jih povzročajo tako naravni kot človeški viri, je povedal vodja znanstveno-raziskovalne ekipe Griša Močnik. Eden od poudarkov je veljal črnemu ogljiku, ki ga v zrak izpuščajo promet, individualna kurišča in industrija. Črni ogljik je drugi najpomembnejši povzročitelj segrevanja atmosfere po ogljikovem dioksidu, je izpostavil Močnik.

Misija Green Light World Flight ima sicer dva glavna cilja. Na eni strani bodo zbrane in obdelane podatke predstavili na znanstvenih konferencah, iz njih pa bodo nastale znanstvene publikacije. "To hočemo narediti na kredibilen način, ki bo neodvisen od preizkušenj kolegov znanstvenikov," je poudaril Močnik.

Na drugi strani pa je za celotno ekipo velikega pomena tudi ozaveščanje javnosti. Ta se mora zavedati, da onesnaženje zraka ni problematično le z vidika vpliva na zdravje v kakem mestu ali kraju, pač pa se ti oblaki temnega dima "širijo visoko v atmosfero, kjer absorbirajo sončno svetlobo in segrevajo zrak ter prispevajo k podnebnim spremembam skoraj enako kot ogljikov dioksid", je poudaril Močnik.

Pri ustvarjanju pritiska na odločevalce jim bo v pomoč tudi spletna peticija, s katero pozivajo k ukrepom proti črnemu ogljiku. Peticija je za zdaj zbrala koli 120 podpisov. "Ne živimo v iluziji, da bi jo podpisalo pet milijonov ljudi, saj je navsezadnje problem črnega ogljika povezan z našim načinom življenja. Vsi radi potujemo, vsi se radi imamo fajn, vsi bi radi imeli čim več. Naša družba ni dovolj zrela, da bi rekla: dovolj je. A prej ali slej bo to potrebno," je poudaril Lenarčič.

Odpravo so pozdravili tudi na Institutu Jožef Stefan (IJS), ki je gostil današnji dogodek. "Za naš institut je to nova izkušnja. Seveda veliko delamo na področju ekologije in varstva okolja, ki deluje v raznih mednarodnih misijah, tokrat pa se je pokazal neki novi rezultat na področju črnega ogljika," je poudaril direktor IJS Jadran Lenarčič – mimogrede, z letalcem Lenarčičem nista v sorodu.

"Inštitut in Slovenija se s tem vključujeta v gradnjo zemljevida črnega ogljika na svetu, in to ne pri tleh, ampak na višinah, kjer so te meritve zelo pomembne," je še dodal direktor.

La. Da., B. R.
Prijavi napako
Komentarji
Machete
# 16.05.2018 ob 21:04
Kdaj nas boste nehali maltretirati s tem nadležnim ADOBE FLASH om iz časa potočke zijalke????
treznoglav
# 16.05.2018 ob 17:24
Vse meritve in komentarji o stanju okolja izpuščajo nekaj zelo pomembnega. Nove naprave in stroji so vse bolj čisti,vendar onesnaženje okolja ni nič manjše, ker je strojev in naprav vedno več zaradi naraščanja standarda ob hkratnem porastu števila prebivalcev. Zaradi t i politične korektnosti, bolje rečeno cenzure, se nikjer sploh ne omenja nebrzdana rast prebivalstva v t i tretjem svetu. Častna izjema je Kitajska, drugje poteka tiha in prikrita katastrofa. Posebej v muslimanskih državah načeloma ni nikakršnega omejevanja rojstev, npr v Egiptu se je v 70 letih po drugi svetovni vojni prebivalstvo početverilo, Kairo ima nad 20 milijonov. Tudi v Latinski Ameriki prebivalstvo prehitro narašča. Prava rešitev planeta Zemlja je v omejevanju rasti prebivalstva
krjavelj
# 17.05.2018 ob 04:07
Bravo, preseženi so vsi TOF-ovi rekordi, ko jen "raziskoval" z Tomosovim mopedom
Figeto
# 16.05.2018 ob 19:23
Brezzveze.
HOR
# 16.05.2018 ob 19:46
"... Nad Arabskim polotokom so na primer izmerili večje koncentracije puščavskega peska..."

...
Izgleda, da jim naprava za merjenje dobro dela...
HOR
# 16.05.2018 ob 19:44
"...Posamezniki bodo lahko pritisnili na politiko in tako dosegli spremembe, ki pa bodo morale seči v temelje našega družbenega sistema..."

...
Ja, seveda...
G.Bruno
# 16.05.2018 ob 15:55
Hijena
Kdo to njemu plačuje?
In kdo tebi plačuje, da pljuneš nek bedast komentar?
Če bi te res zanimalo, bi šel pogledat na:
http://www.worldgreenflight.com
in pogledal kdo so partnerji, v prispevku pa vidiš tud sponzorje.
G.Bruno
# 16.05.2018 ob 17:21
mb128
Jep, je že prav neverjetno kaj vse moramo bralci/komentatorji absorbirati celo pod rubriko ZIT na tem portalu!

Saj ti ni treba. Te kdo sili? Še manj pa te kdo sili da napišeš komentar, ki ne pove nič.
kingeston
# 21.05.2018 ob 11:43
pred leti je bil dokumentarec da ravno verjetno ta 'ćrni ogljik' od izpustov, predvsem letal, odbija sončne žarke in prispeva k hlajenju zemlje.

ampak seveda je dandanes vse kar počnemo slabo in izgovor za nove omejtive in davke...
downunder
# 19.05.2018 ob 09:10
Prav želodec se mi obrača, ko berem te vaše članke o tem "narcisoidnem" osebku. A nas res morate posiljevati s tem in polniti njegov EGO!
HOR
# 17.05.2018 ob 13:01
Črni ogljik izvira iz dizelskih motorjev in gorenja lesa ter drugih (industrijskih) virov. V ozračju deluje kot absorbirajoči aerosol - delec, ki absorbira sončne žarke za ogrevanje. (Druge vrste aerosolov odsevajo sončno svetlobo nazaj v vesolje, kar zagotavlja učinek hlajenja.).
Podnebni učinek črnega ogljika je težko količinsko opredeliti, ker ti delci ogrejejo zrak okoli njih, kar vpliva na oblake, še preden začnejo delci segrevati površinp kopno in oceana.

V raziskavi idealne simulacije dodajanja teoretične megatone črnega ogljika enakomerno po vsem svetu na različnih višinah v ozračju so ugotovili, da je dodajanje črnega ogljika v bližini zemlje in površine oceana povzročilo segrevanje površine. Ko se je povečala višina črnega ogljika pa se je segrevanje površine zmanjšalo. Dodajanje črnega ogljika v stratosfero je povzročilo, da se zemlja in oceani ohladijo. Hlajenje se je zgodilo, čeprav je črni ogljik povzročil, da je Zemlja kot celota absorbirala več energije iz sonca. Ko je črni ogljik v ozračju visoko, lahko izgubi svojo energijo v vesolju, medtem ko pomaga pri osenčenju zemlje in oceana.

Črni ogljik nižje v atmosferi je učinkovitejši pri segrevanju površine, čeprav delci črnega ogljika na višjih nadmorskih višinah absorbirajo več sončnega sevanja. Samo analiziranje trenutnih sprememb absorpcije sevanja iz črnega ogljika ne more natančno predvidevati sprememb temperature površin.
Če želimo dosleden okvir za napovedovanje sprememb temperature zraka zaradi črnega ogljika, moramo vključiti hitre odzive atmosfere tudi v pojavih, kot so oblaki.

Črni ogljik je imel tudi različne učinke na padavine. V spodnjih plasteh je povečal padavine in v zgornjih plasteh zmanjšal padavine, kar je posledica sprememb atmosferske stabilnosti.

Pokazalo se je, da ima črni ogljik v bližini zemljine površine največji učinek na globalno segrevanje. Na žalost je to ravno tam, kjer postavljamo večino črnega ogljika, ki ga dodamo v ozračje. Ta črni ogljik pogosto povzroča tudi zdravstvene težave, zato bi manj teh emisij pomagalo tako okolju, kot zdravju ljudi.

Večji viri emisij črnega ogljika v nižje ozračje vključujejo gozdne požare, peči za ogrevanje in emisije cestnega prometa. Letala pa so pomemben vir emisij v zgornjo atmosfero.

Skratka višina prispevka črnega karbona na segrevanje/ohljanje in obnašanje klime znanstveno še ni dokončno raziskana

vir...
mb128
# 16.05.2018 ob 17:19
Mislim saj razumem že kar razumem kritiko češ človek je komaj pristal ti pa takoj navališ z tem in tem in ne vem čem še. Pa še v takšni kabini je bil proti kateri je tuš kabina že prava palača!
Ja ja ti mb128 ti!
No tokrat beremo o nekih absorbacijah in ne vem čemu še.
Jep, je že prav neverjetno kaj vse moramo bralci/komentatorji absorbirati celo pod rubriko ZIT na tem portalu! To je še veliko huje, vsaj po moje, kot že ne vem kakšen C v stanjih in spojinah oz. ne vem čem že! Ti presneti C ti čeprav si osnova za življenje na tem planetu si obenem tudi problem, velik problem! Hja kaj češ, kot pravi en moj prijatelj, življenje ni (samo) potica! Na koncu ima cerkev celo prav. Grešni smo grešni oz. rodili smo se s pomočjo greha, grešno živimo in kot grešniki umremo. Ah ti presneti C ti, ti si kriv za vse!
zapravico
# 17.05.2018 ob 07:48
Več kot pol ljudi ne ve zakaj se je sploh vozil z avionom naokoli
zapravico
# 17.05.2018 ob 07:46
Kdaj bo kaj doniral za naše otroke brez staršev?
mb128
# 16.05.2018 ob 17:32
G.Bruno
Eh daj no ne bodi tako strog no. Saj veš jaz se še na digitalne budilke ne razumem kajšele na tole. Debil kot debil pač!
Me pa presenečaš o razsvetljenec ti, da čutiš takšno potrebo že kar nujo da pokomentiraš ta moj najnovejši debilizem namesto da bi pokomentiral članek! A sem te tako vznemiril, a naj posreduje Primc tudi tukaj?!
Sicer pa saj vem. Ti in makoshark nista samo virtualna ampak celo siamska dvojčka!
Čao in lep dan ti želim oz. carpe diem!
mali_piscek
# 16.05.2018 ob 16:14
Kljub temu, da je letel z ultralahkim letalom, je bil njegov ogljični odtis večji, kot če bi šel peš ali s kolesom.
luckyss
# 16.05.2018 ob 16:45
Stavek.." je najpomembnejši črni ogljik, ki je za CO2 drugi največji povzročitelj segrevanja atmosfere."
je napačen !
Najpomembnejši plin, ki najbolj vpliva na učinek "tople grede" je vodna para...
Vedno gre v tem zaporedju...
-povečanje aktivnosti Sonca..
-povečanje temperatur in vodne pare..
-povišanje koncentracije CO2...

Sicer pa pohvala Lenarčiču za merjenje saj v ozračju, saj je to pomembno predvsem iz zdravstvenih razlogov...manj zaradi posledičnega segrevanja atmosfere, če sploh...
Upam, da mu je ustrezen lobij te polete tudi dobro plačal, ker takšne razdalje za njegov tip letala niso brez tveganja..
Hijena
# 16.05.2018 ob 14:56
Kdo to njemu plačuje?
hepan
# 16.05.2018 ob 17:07
Zeh
Kazalo