Prvi posnetek, ki ga je naredil novi teleskop. Meglica, ki obdaja mlade zvezde v naši sosednji galaksiji. Foto: ESO
Prvi posnetek, ki ga je naredil novi teleskop. Meglica, ki obdaja mlade zvezde v naši sosednji galaksiji. Foto: ESO

Teleskop, ki so ga poimenovali Trappist, je postavljen v puščavi Atacama v Čilu, upravljajo pa ga na daljavo, in sicer iz več kot 12.000 kilometrov oddaljene nadzorne sobe v Belgiji. Atacama je namreč idealen kraj za opazovanje neba in vesolja, saj je kar 350 noči v letu jasnih. Suho ozračje poskrbi, da svetloba iz vesolja prodre v atmosfero čim manj popačena in teleskopi lahko naredijo optimalne posnetke.

Zato so tja postavili tudi nov teleskop, s katerim bodo spremljali kamnite planete zunaj našega Osončja, ki so podobni Zemlji in krožijo okoli svojih zvezd. Na takšnih planetih obstaja namreč največja verjetnost, da je razvito ali da se bo razvilo življenje. Prav tako pa bodo z njegovo pomočjo analizirali še vpliv kometov na razvoj življenja na Zemlji.

V prvi posnetek je Trappist (Transiting Planets and PlanetIsmals Small Telescope) ujel meglico Tarantulo, ki jo sestavljajo plini in prah, močna svetloba pa ji daje videz pajka. Zato je tudi dobila tako ime. Od nas je oddaljena 170.000 svetlobnih let.