Znanost in tehnologija
Najverjetneje je šlo za hekerski napad s pomočjo socialnega inženiringa. Foto: Pixabay
Pri kriptoprevarah in krajah gre pogosto za "interni dejavnik", je pojasnil strokovnjak za informacijsko varnost Milan Gabor. Foto: Osebni arhiv Milana Gaborja
       Ena možnost je, da je šlo za interno krajo, saj smo že pri številnih drugih kriptoprevarah ali krajah videli, da gre pogosto za interni dejavnik. Ko vidiš milijone na računu, se zna v človeški psihi marsikaj zgoditi.       
 O internem dejavniku
Z računa okoli pol milijona uporabnikov je bilo ukradenih za okoli 60 milijonov evrov bitcoinov. Foto: Reuters
       Pri socialnem inženiringu je dovolj, da napadeni odpre eno datoteko oziroma obišče okuženo spletno stran in glede na to, da so bili na drugi strani IT-jevci, je moral biti napad zelo dobro pripravljen, saj oni ne poklikajo kar vsega.       
 O napadu s pomočjo socialnega inženiringa
Kriptokovanci so najvarnejši, ko so shranjeni na posebni namenski napravi in nepovezani s spletom. Foto: Reuters
       V offlinu (nepovezano na splet), pametno je imeti tudi varnostno kopijo, ker naprave se lahko tudi pokvarijo, lahko jo izgubimo, a definitivno zunaj računalnika, s katerim brskamo po spletu, saj so tudi vtičniki za brskalnike že bili tako narejeni, da so omogočali krajo iz kriptodenarnic na računalnikih, ali pa škodljiva koda t. i. malware, ki okuži računalnik in poišče kriptodenarnico na njem.       
 O varnem hranjenju kriptokovancev
Na trgu kriptovalut vlada Divji zahod. Foto: Pixabay
V procesu uporabe tovrstnih storitev uporabniki na platformi puščajo svoj denar. Pri tem obstaja minimalni znesek za dvig denarja in običajno fiksna provizija za vsak postopek dviga. Uporabnikom se tako ne mudi z dvigovanjem in ukradene so lahko večje količine denarja. Foto: Pixabay
VIDEO
Iz slovenskega podjetja u...

Dodaj v

Milan Gabor o hekerskem vdoru v NiceHash: Interna kraja kot teorija zarote

Ukradenih je bilo za okoli 60 milijonov evrov bitcoinov.
7. december 2017 ob 16:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Ciljali so na človeka, ki ima popoln dostop, gotovo niso izbrali nekoga, ki skrbi za odnose z javnostjo," je etični heker Milan Gabor za MMC pojasnil, kdo je bil najverjetnejša tarča napada. Interna kraja pa je alternativna teorija zarote, je dejal.

Predstavnik slovenske kriptoborze za rudarjenje kriptovalut NiceHash, ki so mu hekerji uspešno izpraznili kriptodenarnico, je za Reuters sporočil, da je šlo za izjemno profesionalno izveden napad z dodelano metodo socialnega inženiringa, kar bi pomenilo, da je bil izveden podoben napad kot pred časom na borzo za trgovanje s kriptovalutami Bitstamp. "Ko so okradli slovensko borzo Bitstamp, so ciljali na ključne ljudi, ki upravljajo digitalne denarnice oziroma same strežnike, na katerih je spletna borza. Pri NiceHashu so najverjetneje prav tako pohekali računalnik enega izmed upravljavcev, ne pa samo spletno aplikacijo," je za MMC pojasnil etični heker in strokovnjak za spletno varnost Milan Gabor in dodal, da dokler ne bo podjetje NiceHash transparentno pokazalo, kaj se je sploh zgodilo, bo težko reči kaj natančnejšega.

"Pri socialnem inženiringu je dovolj, da napadeni odpre eno datoteko oziroma obišče okuženo spletno stran in glede na to, da so bili na drugi strani IT-jevci, je moral biti napad zelo dobro pripravljen, saj oni ne poklikajo kar vsega," je poudaril in dodal, da je gotovo šlo za zelo sofisticiran napad.

Je bil "pohekan" posameznik ali aplikacija?
Torej so v primeru socialnega inženiringa najverjetneje "pohekali" enega izmed vodilnih pri NiceHashu? "Ciljali so na človeka, ki ima popoln dostop, gotovo niso za tarčo izbrali nekoga, ki skrbi za oddaljeno pomoč uporabnikom, ali človeka, ki skrbi za odnose z javnostjo," je odgovoril in pristavil, da je druga možnost ranljivost v sami aplikaciji, ki so jo hekerji našli in izkoristili. "Zgodi se lahko manjša napaka ali pa spodrsljaj pri razvijalcu, ali pa je tu zgolj slab dan in nehote z novo različico aplikacije odpre varnostno luknjo," je naštel in dodal, da je pri bankah vse natančno varnostno preverjano, "v kriptosvetu pa vse skupaj bolj dinamično poteka, včasih celo brez nadzora".

Alternativno bi nekdo lahko tudi fizično okužil računalnike v podjetju, saj je potreben zgolj USB-ključek in nekaj sekund. Po Gaborjevih besedah ni zanemarljivo dejstvo, da je NiceHash pred kratkim iskal ljudi za strokovno pomoč in tehnično podporo in bi lahko angažirali kakšen "nepreverjen" kader. "Ker so ljudje po mojem mnenju vedno najšibkejši člen, tako je bilo v vseh zadnjih primerih, kot je Bitstamp, je najverjetneje bil okužen računalnik enega izmed upravljavcev," je sklenil.

Interna kraja kot teorija zarote
Pri krajah kriptovalut se vedno na veliko špekulira, da gre za t. i. inside job ali interno krajo in prav to je po Gaborjevih besedah vedno realna opcija. "Ena možnost je, da je šlo za interno krajo, saj smo že pri številnih drugih kriptoprevarah ali krajah videli, da gre pogosto za interni dejavnik. Ko vidiš milijone na računu, se zna v človeški psihi marsikaj zgoditi," je pojasnil.

Dobro narejena interna kraja je "popoln zločin". "Odvisno od tega, kako previdni so storilci in kako dobro je interna kraja narejena. Teorije zarote trenutno zelo aktivno delujejo," je poudaril in dodal, da obnašanja lastnikov in upravljavcev trenutno ne kažejo čiste transparentnosti, prav to pa daje pogon "teorijam". "Če bodo transparentno vse pokazali in razložili, kaj se je zgodilo, bodo kredibilnost dobili nazaj, drugače pa bo ta zgodba za vedno ostala v zraku," je še dejal Gabor.

"Zanimivo je, da sta lastnika NiceHasha Martin Škorjanec in Marko Kobal izbrisala svoja profila na Facebooku," je poudaril Gabor, ki je še dodal, da na družbenih omrežjih kar vrejo odzivi jeznih uporabnikov, ki so izgubili kriptokovance na računu, teorija zarote, da gre za insajdersko krajo, pa je vseprisotna.

Zakaj je bilo toliko denarja v spletni denarnici?
Okoli pol milijona uporabnikov podjetja NiceHash je izgubilo v povprečju dobrih 100 dolarjev, vse skupaj pa je bilo ukradenih 4.700 bitcoinov v vrednosti okoli 60 milijonov evrov. "Če gremo pogledat v pogoje uporabe aplikacije, tam piše, da NiceHash ni odgovoren za nič, s tem se operejo krivde," je pojasnil Gabor.

"Tehnološko se sprašujemo, zakaj so imeli toliko denarja v online kriptodenarnici, saj se vidi, da so dnevno izplačevali zgolj 50 bitcoinov, vprašanje je, zakaj so potem imeli notri več kot štiri tisoč bitcoinov, ki bi morali biti spravljeni v hladni oz. offline denarnici," je Gabor s prstom pokazal na sumljivo dejstvo, ki po njegovih besedah kaže na bodisi nepremišljeno zastavljen sistem delovanja bodisi pa je bilo to narejeno namerno.

Najvarneje je čim prej kriptokovance z računov na spletu prestaviti v denarnico, ki ni povezana v splet, kar je večina uporabnikov NiceHasha tudi počela, kot je razvidno iz povprečno nizkega zneska na računih. "Transakcije stanejo, zato je postavljen minimalen znesek za izplačilo, te minimalne zneske pa izplačujejo enkrat tedensko in zanimivo je, da se je ta hekerski vdor zgodil tik pred izplačilom, zato je bilo še več denarja na računih," je poudaril.

Kako sledljivi so ukradeni bitcoini?
"Lepota tehnologije blockchain je v tem, da so vse transakcije zapisane in sledljive, a obstajajo številni načini, kako sledi zabrisati, obstajajo t. i. mikserji, ki transakcije razbijejo na manjše, tudi na desettisoče transakcij, ki se na koncu spet združijo nazaj v neko denarnico," je opisal, kako tatovi zakrijejo sledljivost in "operejo" ukraden kriptodenar.

Zakaj je storilce pri spletnem kriminalu tako težko odkriti? "Če gre za hitro akcijo, za ad hoc idejo, potem je velika verjetnost, da so storili kakšno napako, če pa je bilo vse skupaj premišljeno in do podrobnosti načrtovano, so najverjetneje tudi načrti, kako bitcoine spraviti drugam, že narejeni," je odgovoril.

Trg kriptovalut kot digitalni Divji zahod
"Letos sem kot svetovalec za spletno varnost sodeloval pri enem izmed slovenskih projektov s kriptovalutami in povem lahko, da je tu prisotnega veliko Divjega zahoda, pa ne samo zaradi norega divjanja in nihanja vrednosti kriptovalut, pač pa tudi zaradi razvijalskega dela glede kod in aplikacij, ki prihajajo," je Gabor opisal digitalni svet kriptokovancev.

Kriptokovanci so najvarnejši v namenskih fizičnih napravah, kot so digitalne kriptodenarnice v obliki USB-ključev, ko te niso priključene v računalnik in splet. "V offlinu (nepovezano na splet), pametno je imeti tudi varnostno kopijo, ker naprave se lahko tudi pokvarijo, lahko jo izgubimo, a definitivno zunaj računalnika, s katerim brskamo po spletu, saj so tudi vtičniki za brskalnike že bili tako narejeni, da so omogočali krajo iz kriptodenarnic na računalnikih, ali pa škodljiva koda t. i. malware, ki okuži računalnik in poišče kriptodenarnico na njem," je o varnem hranjenju kriptovalut povedal etični heker.

Policija preiskuje dogodek
Na policiji so za MMC potrdili, da preiskujejo dogodek: "Policija je včeraj prejela prijavo in obravnava kaznivo dejanje napada na informacijski sistem. Gre za obravnavo suma tatvine, pri kateri se obravnava sum povzročitve večje materialne škode oz. pridobitve protipravne premoženjske koristi."

Pojasnili so še, da se s primerom ukvarjajo za to usposobljeni kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje, in poudarili, da "zaradi obsega in zahtevnosti same preiskave te nove oblike kriminalitete" več podatkov ta trenutek ne morejo posredovati, saj intenzivno preverjanje še poteka.

Rešitev v "vročih" in "hladnih" denarnicah
NiceHash je podjetje s sedežem v Sloveniji, ki se ukvarja z borzo storitev, povezanih z rudarjenjem kriptokovancev. Uporabniki prek omenjene borze v najem za kriptorudarjenje dajejo procesno moč svojega računalnika, v zameno pa na njihove račune kapljajo bitcoini.

V procesu uporabe tovrstnih storitev uporabniki na platformi puščajo svoj denar. Pri tem obstaja minimalni znesek za dvig denarja in običajno fiksna provizija za vsak postopek dviga denarja. Uporabnikom se zato ne mudi, da bi dvignili denar, kar posledično pomeni, da denar ostaja na kriptoborzi. To lahko pomeni krajo večjega zneska, kar se je zgodilo tudi v primeru podjetja NiceHash, pa je sporočil Alexey Malanov iz podjetja Kaspersky lab.

Težava kriptovalut je, da v primeru kraje denarja ne obstaja regulativni organ, ki bi se mu uporabniki lahko pritožili ali bi zavaroval njih in kriptoborzo pred tovrstnim tveganjem. Da bi zmanjšali tveganje, bi morali ponudniki kriptovalutnih storitev na spletu razmejiti depozite na "vroče" in "hladne" denarnice, je še opozoril Malanov.

Gorazd Kosmač
Prijavi napako
Komentarji
nemaramplundre
# 07.12.2017 ob 16:32
Ljudje spravte se delat in ustvarjat realne produkte.
george74
# 07.12.2017 ob 16:48
Prebral pa nimam pojma kaj sem bral ... otrok pa ni doma, da bi mi razložili :)
študent88
# 07.12.2017 ob 16:40
En zmaga, 10.000 jih je nat.... stara fora, novi nategnjenci
johndeer
# 07.12.2017 ob 16:39
Največja spletna igra na srečo odkar obstaja internet.
rubin
# 07.12.2017 ob 16:39
To služi sam za špekulacije in kriminal. Prepovedati in je
enbody
# 07.12.2017 ob 16:49
Oprostite, jaz sem doma s kmetov, pa ne vem kaj pomeni rudarjenje s kriptovalutami. Je pa jasno da rudarji niso nikoli mešetarili, ker so pridno delali v jami.
Lintver
# 07.12.2017 ob 16:49
"Če gremo pogledat v pogoje uporabe aplikacije, tam piše, da NiceHash ni odgovoren za nič, s tem se operejo krivde," je pojasnil Gabor."

To je pa še vedno velika razlika v primerjavi s hranjenjem denarja na banki. V celotni Evropski uniji so vloge vsakega državljana v posamezni banki zavarovane do višine 100.000 evrov.
QUENDI
# 07.12.2017 ob 17:11
......Država se pa trudi z nekimi programi razvoja Zasavja.....regija pa s stoletno tradicijo rudarjanja......
Hladilnik
# 07.12.2017 ob 16:44
Medtem pa BTC na 16.500 $...
Joe Profaci
# 07.12.2017 ob 18:49
škorjanc martin in matjaž, oče in sin, mali je bil obsojen na 5 let (mariposa) he he he
guerrillamail
# 07.12.2017 ob 16:54
@severnik

Etični heker?

Ja. To je oseba, ki ga podjetja najamejo, da ugotovi s hekanjem luknje v varnosti.

Beli ali etični hekerji (White hat hackers)
Beli ali etični hekerji so računalniški strokovnjaki, ki se ukvarjajo s testiranjem varnosti informacijskih sistemov. V sisteme vdirajo zato, da preizkušajo in nadgrajujejo ter predvsem zagotavljajo varnost informacijskih sistemov organizacij. So popolno nasprotje Black hat hekerjev, saj spoštujejo pravila in hekersko etiko.


Ker sledi logicno uprasanje : Kaj pa tisti ki prekrsijo pravila? je odgovor tu

Sivi hekerji (Grey hat hackers)
Sivi hekerji so hekerji in računalniški strokovnjaki, ki občasno prekršijo nekatera pravila in etike ter zakonov ne spoštujejo popolnoma, vendar v sisteme ne vdirajo zlonamerno, kot to počnejo Black hat hekerji. Z vdiranjem se največkrat ukvarjajo zaradi pomoči (ali po naročilu) organizacijam.
praetor
# 07.12.2017 ob 17:23
Zakaj bi plačevali davke in imeli centraliziran denar, če imamo lahko kriptovalute, s katerimi lahko plač.....

Policija, na pomoč, denar so mi ukradli!!

Največja fora je pa to, da ta, ki je spizdil ta keš, na njegovem mestu bi bili vsi ti "oškodovani vlagatelji", zato mu niti ne zamerijo, da jih je oskubil. Narobe svet, grem jst mal športat raje :)
PikiMiki
# 07.12.2017 ob 16:56
@severnik
Obvlada zadevo pa ni kriminalec ;)
paver
# 07.12.2017 ob 18:36
Moji konji so vsi v štali. ni panike.
firtoh
# 07.12.2017 ob 17:52
Jaz nisem bil,ker še mimo ženinega gesla ne morem.
Bivši uporabnik
# 07.12.2017 ob 17:53
Smrdi, smrdi, joj kako smrdi.
g1n3k
# 07.12.2017 ob 19:00
Sem si kupu Audi A4 nov letos z denarjem od BTCja :)
.
No in kaj ko bo konec? Boš še vedno enako nesposoben ustvarit resnično dodano vrednost, spet živel po starem.
DeepBlue
# 07.12.2017 ob 20:16
@ DrKošarke

'Hvala bogu za BTC. hehe. požrite se od fovšije.
Sem si kupu Audi A4 nov letos z denarjem od BTCja :)'

Revež. Ki mu je Audi, povrhu A4, končni domet ...
prva liga
# 07.12.2017 ob 19:38
Zanimivo da te virtualne bitcoine tako radi prikazejo v
materialni obliki kateri najbolj nasprotujejo.
Bitcoine prikazujejo kot zlate kovance
alojzr2
# 07.12.2017 ob 19:35
Socialni inženiring: angažiraš bejbo, ki ti javi njegovo geslo, medtem ko mu slači hlače.
Zjutraj se zbudi brez hlač in brez konjev.

Klasika, stara tisočletja. Ni tukaj nobene visoke tehnologije.
Juhu
# 07.12.2017 ob 19:11
Zmanjkalo je par deset milijonov, pa nekateri še kar komentirajo kako je vse super.
CoreySteel
# 07.12.2017 ob 16:56
To je pa še vedno velika razlika v primerjavi s hranjenjem denarja na banki. V celotni Evropski uniji so vloge vsakega državljana v posamezni banki zavarovane do višine 100.000 evrov.
Kaj ima to veze, saj NiceHash ni (bila) banka?
GUMY
# 08.12.2017 ob 10:31
"Težava kriptovalut je, da v primeru kraje denarja ne obstaja regulativni organ, ki bi se mu uporabniki lahko pritožili ali bi zavaroval njih in kriptoborzo pred tovrstnim tveganjem. "
Zanimivo, ves čas berem, da je je odsotnost regulacije ravno največja prednost kriptovalut. Seveda, dokler ne gre kaj narobe...
lojze001
# 07.12.2017 ob 19:44
kaj je napravil Napoleon, ko so mu ukradli pomembnega konja?
Pes je sel domov.
cenitamsok
# 07.12.2017 ob 19:19
Eni bi vse naredili, da ne bi nič delali, denar bi pa kar šumel v denarnico. Najprej se je treba zbuditi, če želiš uresničiti svoje sanje!
kazam123
# 07.12.2017 ob 18:45
Greš na spletno stran od nicehash-a, spodaj opravičilo we are sorry bla bla, na vrhu se ti pa cel čas v faco reži njihov logo:).
kislec
# 08.12.2017 ob 08:32
je kdo med vami, ki je bil oropan?

jaz že dostikrat - pa me niso hekerji, marveč država...
guerrillamail
# 07.12.2017 ob 19:32
@kosmatinec

Eni bi vse naredili, da ne bi nič delali, denar bi pa kar šumel v denarnico. Najprej se je treba zbuditi, če želiš uresničiti svoje sanje!


Eno tako opcijo so nekateri izkoristili, da so postali politiki. Blebetas neumnosti in vecina casa nc ne delas pa denarnica se ti debeli. In ce si pri koritu pri kaksnem drzavnem projektu potem si spravis denar v davcne oaze za hude case.
fiston
# 07.12.2017 ob 19:16
@Juhu Zmanjkalo je par deset milijonov, pa nekateri še kar komentirajo kako je vse super.

No jaz v bistvu ne vidim nekega velikega problema. Lastnika sta novočečena milijonarja, ki imata skupaj 230 milijonov premoženja, tako da ne vidim problema, da ne bi tem vrnila teh 60 milijonov. No samo to so že stari podatki, tako da verjetno imata sedaj še več.
In v čem je problem da potem tem okradenim vrneta denar ?
No v bistvu ni problema ker sta pametna, pa sta pobirala vsakem tam po 100 evrov, zaradi tega si ne bo nihče z njima mazal rok.
Pa itak ta premoženje sta tudi s tem zaslužila, verjetno veliko večino s pobiranjem ne majhne provizije.
veza
# 07.12.2017 ob 18:17
V nekdanji SZ so bili proti računalnikom, vse je moralo biti napisano in v mapah spravljeno, kaj pa vem, napredek ni vedno nekaj absolutno dobrega.
Juhu
# 07.12.2017 ob 18:06
Najbrž so hekerji ustanovitelji bitcoina, prelahko je bilo vse skupaj.
Murko
# 07.12.2017 ob 18:02
Pričakovano. Še popolni kolaps pričakujemo - v kratkem...
agenda21
# 07.12.2017 ob 20:32
Važno, da ima Ronaldo 5. zlato žogo
fiston
# 07.12.2017 ob 20:11
SamoRes: jaz sem kupoval BTCje po 400EUR na komad. ;) Če ste zamudili ladjo še ne pomeni, da morte bit butthurt :)

No ja, zato še ni rečeno da si pamet, oni je oni loto listek s sedmico še dosti ceneje kupil, pa si je lahko recimo 30 audijev kupil... :)
SamoRes
# 07.12.2017 ob 20:00
DrKošarke
# 07.12.2017 ob 18:55
Hvala bogu za BTC. hehe. požrite se od fovšije.
Sem si kupu Audi A4 nov letos z denarjem od BTCja :)


Kar napiši po resnici: sem šel peš do BTC-ja ker nimam denarja za Audi A4
CoreySteel
# 07.12.2017 ob 19:32
@fiston
Tegale s šerifom nisem štekal :)

Si pa pomoje zamešal lastnika NiceHasha z lastnikoma BitStampa. Tedva sta težka 230mio, NiceHashovca (še) ne.
tocco
# 07.12.2017 ob 18:23
Če prav razumem so bili pri tem napadu oškodovani rudarji, kar pomeni, da so njihove nagrade za rešitev problema z rudarjenjem šle v maloro.
Lintver
# 07.12.2017 ob 17:39
COreySteel, strawman fallacy.:) Čeprav se seveda strinjam da je zemlja okrogla, tvoj primer nima prav nič s temo, o kateri debatirava. Res si ustrelil v prazno.
smbu
# 07.12.2017 ob 17:27
Pa se je zašvico ful
Lintver
# 07.12.2017 ob 17:19
CoreySteel, opisano je, da je podobno kot bančni račun. Kar pomeni, da NiceHash hrani tvoje bitcoine. Kje imaš ti tvojo denarnico, na banki?

Če bi bilo kot fizična denarnica, ki jo imam v žepu, potem jo lahko sam zaščitim in sem sam zanjo odgovoren, v tem primeru pa Nicehash hrani tvoje bitcoine, zato je to bolj podobno bančnemu računu.

Denarnico hranim sam --- če jo izgubim, sem sam kriv
Kriptodenarnico hrani Nicehash - če jo izgubi, ni nihče kriv
GUMY
# 08.12.2017 ob 10:55
"..da bo to šlo v neskončnost ne misli nihče. da je to piramidni sistem, trdijo le cepci."
V bistvu ni navaden piramidni sistem ampak je uspešno zamaskiran z drugačno logiko. Pri klasičnem piramidnem sistemu se količina enot, ki jih je potrebno prodati eksponentno povečuje in zato že po nekaj krogih zmanjka ljudi, ki bi jim zadevo prodal in takrat se zadeva seveda sesuje. Pri bitcoinu pa je vnaprej omejeno število enot in vsak računa, da bo prodal dražje, kot je kupil. Seveda pa ves denar, ki ga nekateri služijo, prihaja samo od novih kupcev. In ker se poleg tega preprodaja nekaj brez notranje vrednosti, je to čisti primer balona, ki bo počil. Bo pa zadeva po moje trajala še precej časa, preden se bo sesula, verjetno dokler ne bodo odrudarjeni zadnji bitcoini. In obstaja velika nevarnost, da bo takrat balon tako velik, da bo pahnil svet v hudo krizo, ko bo počil.
tocco
# 07.12.2017 ob 22:10
Mb128 brez tvojega privat ključa transakcija nemore biti potrjena
Follow Me
# 07.12.2017 ob 20:56
Tu si lahko preberete magistrsko nalogo od Matjaža.
https://dk.um.si/Dokumen
t.php?id=99781
kislec
# 07.12.2017 ob 20:44
Glede na rubriko, kamor ste članek umestili:

- je taka kraja znanost ali tehnologija?
PS Potem bi tudi našega prijatelja Casiraghija morali uvrstiti v to rubriko: voziti 70 na uro v kontro po enosmerni je zagotovo vsaj tehnološki, če ne celo znanstveni dosežek...
zigadr
# 07.12.2017 ob 20:34
Jst jih nimam tak da mi je vseeno
fafaron
# 07.12.2017 ob 19:50
Pa so šli virtualni žetončki pa-pa.
g1n3k
# 07.12.2017 ob 19:02
Če prav razumem so bili pri tem napadu oškodovani rudarji, kar pomeni, da so njihove nagrade za rešitev problema z rudarjenjem šle v maloro
.
Niso šle v maloro, vse nagrade so ostale "izkopane". Samo nekdo drug jih pobral. :)
juventina10
# 07.12.2017 ob 18:52
realen donos denarja na račun je plača,pokojnina,vse ostalo je megla....pravijo , da ko frizerka kupuje delnice, je to znak za alarm,ko neki slovenčki kupujejo in vlagajo v sklade ali bitcoine, je to znak za alarm,zopet se bo kaj sesulo, v tem je primeru oče hekerja pobasal miljončke.zveni znano.
CoreySteel
# 07.12.2017 ob 18:17
@Lintver
Saj vem, da nima nič s tem. Hotel sem samo reči, da če na neki strani piše, da je zadeva "podobna", še ne pomeni, da je v praksi res tako. Blockchain je malo bolj zakompliciran kot pa tistih par stavkov na kriptodenar.si, tudi jaz si ne domišljam, da vse razumem. Seveda bo pa na neki poljudni strani pisalo v čim enostavnejšem jeziku, da bo obiskovalcu čim lažje predstavil zadevo.

Če gremo v tehnikalije, te denarnice niso bile nikoli v lasti uporabnikov, ampak izključno NiceHasha. Uporabnik je imel samo adreso. Nisi delal depozitov, niso hranili Bitcoinov zate, ampak si jih lahko šele pri določeni meji (0,01) prenesel kamor si pač hotel. Kdor še ni dosegel te meje, ni imel kaj. Kdor pa je, pa transakcije ni naredil, je pač storil napako. Potem tega nisi počel s svojim imenom, ampak psevdonimom.

Itak da so se zadev lotili narobe. Ne bi smeli imeti za vsakega uporabnika svoje adrese, ker so bili s tem prisiljeni imeti vse BTC-je v teh denarnicah. Tako kot so se lotili zadev, cold storage sploh niso mogli imeti. Ampak zdaj po bitki je lahko vsak general, prej v pol leta pa ne vem če sem slišal za eno pritožbo glede tega :)
CoreySteel
# 07.12.2017 ob 17:14
@Lintver
To je napisano na splošno in v preprosti obliki, v praksi potekajo stvari drugače. Povsem enako bi lahko pisalo, da je kriptodenarnica podobno kot fizična denarnica, ki jo imaš ti v žepu. Z njo lahko tudi plačuješ, prejemaš in hraniš evre. In če jo izgubiš, ali če ti jo kdo ukrade, ti tudi nihče ne krije izgube.
Kazalo