Za zdaj pri Nasi govorijo zgolj o
Za zdaj pri Nasi govorijo zgolj o "vesoljskem izstrelitvenem sistemu" (SLS). Po načrtih bi sprva lahko v vesolje izstrelili od 70 do 100 ton tovora, pozneje pa bi to morda lahko nadgradili na 130 ton. (EPA) Foto:

Sistem naj bi sicer prvič zagnali šele leta 2017, stal pa naj bi 35 milijard dolarjev, so napovedali v Washingtonu.

Kot je pojasnil prvi mož Nase Charles Bolden, bodo nove nosilne rakete najmočnejše po raketi Saturn V, ki je ponesla ameriške astronavte na Luno. "Predsednik Barack Obama nas je izzval, naj bomo pogumni in imamo velike zamisli in to je natanko to, kar delamo pri Nasi," je dejal Bolden, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi sistem naj bi zapolnil praznino po upokojitvi ameriških raketoplanov julija letos. "Jaz sem ponosen, da sem letel na Space Shuttlu, prihodnji raziskovalci pa zdaj lahko sanjajo, da bodo nekega dne hodili po Marsu," je še dejal Bolden.

Za zdaj pri Nasi govorijo zgolj o "vesoljskem izstrelitvenem sistemu" (SLS), ki naj bi bil sposoben ponesti velike količine tovora v vesolje, ne le v orbito okoli Zemlje, ampak tudi dlje, morebiti celo na Mars. Po načrtih bi sprva lahko v vesolje izstrelili od 70 do 100 ton tovora, pozneje pa bi to morda lahko nadgradili na 130 ton. Raketa naj bi bila sposobna nositi tudi novo kapsulo za polete s človeško posadko, imenovano "večnamensko vozilo Orion", ki ga pri Nasi že razvijajo.

Nekdanji direktor inštituta za vesoljsko politiko na Univerzi Georgea Washingtona John Logsdon je sicer za AFP pojasnil, da sistem še vedno močno temelji na tehnologiji raketoplanov. Tako na primer prva stopnja nove nosilne rakete temelji na Shuttlovem kriogenskem motorju, ki ga poganja mešanica zelo ohlajenega vodika in kisika.

Nasa sicer napoveduje, da naj bi bil nov sistem za izstrelitev pripravljen leta 2017, prve polete s človeško posadko pa naj bi začeli izvajati leta 2021. Lahko pa bi sistem leta 2025 uporabili za misijo na asteroid. Kdaj naj bi bil na vrsti polet človeka na Mars, je še preveč oddaljeno v prihodnosti. Zagotovo pa se to ne bo zgodilo pred letom 2030, napoveduje AFP.