Prodaja prenosnih telefonov bo imela letos po oceni Gartnerja 4,9-odstotno rast, prodaja tablic pa se bo okrepila za 47 odstotkov, saj predvsem cenejše izvedbe privabljajo vse več novih uporabnikov. Foto: EPA
Prodaja prenosnih telefonov bo imela letos po oceni Gartnerja 4,9-odstotno rast, prodaja tablic pa se bo okrepila za 47 odstotkov, saj predvsem cenejše izvedbe privabljajo vse več novih uporabnikov. Foto: EPA
Huawei Ascend P6
Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei pa je napovedal, da namerava v letu 2014 na svetovni ravni prodati 80 milijonov pametnih prenosnih telefonov. Foto: Reuters

"Trg mobilnih naprav se še naprej spreminja, saj kupci izbirajo različne kombinacije naprav. Prenosni telefoni ostajajo obvezna oprema in njihova prodaja bo še naprej rasla, a malo počasneje," je pojasnil direktor raziskav pri Gartnerju Ranjit Atwal.

Letos bo v rokah uporabnikov po svetu končala dobra milijarda naprav z mobilnim operacijskim sistemom Android, sledile pa bodo naprave z različicami Windows (360 milijonov) in Applovima Ios in Mac OS (344 milijonov).

Na četrtem mestu bodo naprave z operacijskim sistemom Blackberry (15 milijonov), na petem pa naprave z minimalističnim sistemom Chrome OS (slabih pet milijonov).

Prodanih bo največ prenosnih telefonov
Glede na vrsto naprave bo prodanih največ prenosnih telefonov (1,8 milijarde), sledijo osebni računalniki in prenosniki (278 milijonov), tik za njimi pa so tablice (263 milijonov enot).

Prodaja prenosnih telefonov bo imela letos po oceni podjetja Gartner 4,9-odstotno rast. Prodaja tablic se bo medtem okrepila za 47 odstotkov, saj predvsem cenejše izvedbe privabljajo vse več novih uporabnikov.

Prodaja klasičnih osebnih računalnikov in prenosnikov bo še naprej upadala, in sicer letos za dobrih sedem odstotkov. Omenjene naprave po besedah Atwala namreč vse bolj postajajo "domače" naprave, ki si jih deli več članov gospodinjstva, medtem ko tablice, hibridne naprave in manjši prenosniki postajajo bolj "osebni" in uporabnike spremljajo tudi zunaj doma.

Nekoliko slabši rezultati za Samsung
Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics pa je imel v zadnjem četrtletju preteklega leta očitno slabše rezultate. Uradni rezultati bodo objavljeni konec meseca, predhodni podatki pa kažejo, da se je prodaja pametnih prenosnih telefonov višjega razreda v zadnjem četrtletju nekoliko upočasnila, na dobiček pa je vplivala tudi vrednost južnokorejskega vona.

Podjetje v zadnjem lanskem četrtletju pričakuje 5,73 milijarde evrov dobička iz poslovanja, kar je 18,3 odstotka manj kot v tretjem četrtletju in 6,1 odstotka manj kot v enakem obdobju predlani. Gre za prvi padec dobička iz poslovanja na letni ravni po več kot dveh letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poznavalci nižje prihodke pripisujejo vse večji zasičenosti trga pametnih telefonov in možici cenejših naprav.

Huawei stavi na tablifon
Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei pa je napovedal, da namerava v letu 2014 na svetovni ravni prodati 80 milijonov pametnih prenosnih telefonov.

To nameravajo doseči med drugim tudi s povečano dejavnostjo na ameriškem trgu, zato so v Las Vegasu predstavili svoj novi pametni prenosni telefon z večjim zaslonom oziroma t. i. tablifon Ascend 2 Mate, ki bo poskušal konkurirati prenosnim telefonom, kot je Samsungov Galaxy Note.

Tablifon ima po poročanju AFP-ja nameščen operacijski sistem Android, podpira brezžično tehnologijo naslednje generacije LTE in premore 15,5-centimetrski zaslon ter baterijo, ki omogoča dva dni delovanja naprave tudi ob intenzivnejši uporabi, prek kabla pa lahko polni tudi druge mobilne naprave.