Spletni analitiki podjetja StatCounter ugotavljajo, da spletno brskanje z mobilnimi telefoni in tablicami narašča vse od leta 2009, medtem ko se delež spletnega prometa prek osebnih računalnikov vztrajno zmanjšuje. Foto: Reuters
Spletni analitiki podjetja StatCounter ugotavljajo, da spletno brskanje z mobilnimi telefoni in tablicami narašča vse od leta 2009, medtem ko se delež spletnega prometa prek osebnih računalnikov vztrajno zmanjšuje. Foto: Reuters

Spletni analitiki podjetja StatCounter ugotavljajo, da mobilno spletno brskanje narašča vse od leta 2009, medtem ko se delež spletnega prometa prek osebnih računalnikov vztrajno zmanjšuje. Oktobra je spletno brskanje s pametnimi telefoni in tablicami predstavljalo 51,3 odstotka spletnega prometa, z namiznimi osebnimi računalniki pa 48,7 odstotka.

Ti podatki bi morali zbuditi posebej za manjša podjetja, samostojne podjetnike, pa tudi strokovnjake, da preverijo, ali so njihove spletne strani prijazne mobilnim napravam. Mnoge starejše spletne strani namreč niso, opozarja izvršni direktor StatCounterja Aodhan Cullen.

"Mobilna združljivost je vse pomembnejša, ne samo zaradi naraščajočega prometa, ampak tudi zato, ker Google podpira mobilno prijazne spletne strani za svoje mobilne iskalne rezultate," je po poročanju britanskega Guardiana povedal Cullen.

Čeprav so mobilne naprave pri brskanju po spletu prehitele namizne, so zadnje še vedno v ospredju v številnih državah. Tako je v ZDA še vedno 58 odstotkov obiskov na spletnih straneh ustvarjenih z namiznimi osebnimi računalniki, v Veliki Britaniji je bil ta delež oktobra 55,6 odstotka, in 55,1 odstotka v Avstraliji.

Guardian je ob tem predstavil svoje podatke, in sicer, da okoli 40 odstotkov spletnih uporabnikov med tednom do spletnih vsebin dostopa z osebnimi računalniki, delež pa pada proti 30 odstotkom konec tedna. Preostali pa uporabljajo mobilne telefone in tablice oz. njihovo posebno spletno aplikacijo.

V Sloveniji prevladuje mobilni dostop do medijev
Tudi v Sloveniji je po poročanju STA-ja sredi letošnjega leta mobilni dostop do spleta prevladal nad stacionarnim. Podatki slovenske spletne medijske agencije Iprom za junij so pokazali, da je mobilni dostop do slovenskih spletnih medijev prvič doslej prehitel stacionarnega in zavzel 52,48-odstotni delež.

"Mobilno ni le trend - je dokaz temeljite spremembe naše interakcije z internetom. S svojo priročnostjo so pametni telefoni nepogrešljivi spremljevalci uporabnikov in pričakovati je, da bodo na njih opravljali vse več aktivnosti," je pojasnil direktor medijskega načrtovanja v Ipromu Andrej Ivanec.