Čeprav je občutek mokrote nekaj povsem običajnega, je njegov mehanizem vse prej kot enostaven. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Čeprav je občutek mokrote nekaj povsem običajnega, je njegov mehanizem vse prej kot enostaven. Foto: freedigitalphotos.net


Raziskovalci univerze Loughborough so ugotovili, da je občutek mokrote zaradi odsotnosti ustreznih receptorjev tako bolj neke vrste iluzija, piše portal Science Daily. Možgani pa to iluzijo prikličejo na podlagi preteklih izkušenj, za katere smo se naučili, da so "mokre".
In kako torej vemo, da smo mokri. Predvsem je ta občutek povezan s sposobnostjo zaznavanja nizkih temperatur ter subtilnih občutenj pritiska in teksture. Vodja raziskave Davide Filingeri je tako ugotovil, da se občutek mokrote stopnjuje z upadom temperature, saj so udeleženci raziskave imeli precej manjši občutek mokrote pri toplih ali temperaturno nevtralnih dražljajih.
Prav tako so ugotovili, da so imeli udeleženci manjši občutek pri blokirani dejavnosti A-živca, ki je odgovoren za prenos signalov s kože v možgane, ter da je kosmata koža dojemljivejša za občutek mokrote kot neporaščena koža. Odkritje tako predstavlja nov model, kako možgani procesirajo tovrstne informacije.