Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Iphone
Kljub veliki priljubljenosti in večletni prisotnosti Applovih naprav na slovenskem trgu Ios v slovenščini ni na voljo, prav tako pa ni pričakovati, da bodo pri Applu slovensko različico pripravili v bližnji prihodnosti. Foto: EPA

Dodaj v

Na "lastno odgovornost" na voljo slovenski prevod sistema Ios

Neuradni prevod je sicer plačljiv
25. januar 2014 ob 18:40,
zadnji poseg: 25. januar 2014 ob 20:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Skupina navdušencev je objavila prevod Applovega mobilnega operacijskega sistema v slovenščino, gre pa za neuradno različico, ki pri namestitvi zahteva programski poseg v napravo.

Kljub veliki priljubljenosti in večletni prisotnosti Applovih naprav na slovenskem trgu Ios v slovenščini ni na voljo, prav tako pa ni pričakovati, da bodo pri Applu slovensko različico pripravili v bližnji prihodnosti.

Glede uradnega prevoda operacijskega sistema v slovenščino pri Telekomu pravijo, da bodo njihovi uporabniki slovensko različico sistema lahko uporabljali, "ko (in če) ga bo uporabnikom omogočila družba Apple", ki pa se na vprašanje glede slovenskega prevoda ni odzvala.

Uporabo neuradnega prevoda, ki je sicer plačljiv, pa odsvetujejo, saj programski poseg v napravo (jailbreak) pri namestitvi prevoda lahko privede do izgube garancije.

Začetki prevoda segajo v leto 2010
Neuradni prevod, ki je sicer plačljiv, pa pozdravljajo pri podjetju Simobil, ki prav tako kot Telekom prodaja Applove naprave, kljub temu pa opozarjajo, da uporabniki namestitev take vsebine izvajajo na lastno odgovornost.

"Verjamemo, da bo Apple v prihodnjih različicah sistema Ios poskrbel tudi za uradno podporo slovenskega jezika. Časovni okvirji so v njihovi domeni, žal tukaj operaterji nimamo večjega vpliva," so dodali.

Žiga Puconja, eden od avtorjev prevoda, je pojasnil, da začetki prevoda segajo v leto 2010. Glavna motivacija za izdelavo je bila vse večja priljubljenost Applovih naprav na eni strani in pomanjkanje podpore za slovenščino na drugi, je dejal.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
samuelcek
# 26.01.2014 ob 10:52
@PriWas
zgledaš kot nekdo ki ne pozna osnovnih besed v ANG


Ali pa morda kot nekdo, ki spoštuje svoj jezik?
hafiks
# 26.01.2014 ob 08:04
Kje so zdaj vsi tisti uradniki da naredijo galamo da se aparat ne sme prodajati na slo trgu ce n8ma slo jezika.
Ampak nase prodane duse nimajo jajc ko so Americani v igri.
Ko slisijo Amerika vsi gate apustijo do kolen hehehe.
Nighthawk.si
# 26.01.2014 ob 16:09
Prevedli? Kaj so ikone po slovensko narisal? :P
buzzerbeater
# 26.01.2014 ob 14:51
aja...pa oni ki imate ponosno na avtu nalepljeno japko... ni vam pomoči:D nalepite si jo na čelo kekci:)
anny22
# 26.01.2014 ob 13:34
Pozabili ste povedati, da prevod stane 14 € - za vsako napravo!
PriWas
# 25.01.2014 ob 20:40
ah
ta slovenjski prevod
jaz ga ne bi mel vsaj it treh razlogov
- "na lastno odgovornost". Super, pa gre kaj narobe pa si v ...
- Apple je vse tako ponostavil da ti v bistvu sploh ni treba kaj brat
- zgledaš kot nekdo ki ne pozna osnovmih besed v ANG
ZZK-1c
# 26.01.2014 ob 15:17
Sam sem na Applu že od iPhone, menjam ga na vsako drugo generacijo, ki pride ven. Če je bil Apple na začetku res pred ostalimi (in bodimo realni, bil je), je sedaj začel zelo nazadovati z iOS. Na srečo lahko pomanjkljivost blažiš z Jailbreakom (seveda ga ne uporabljam za slo prevod), ampak dejstvo je, da je telefon sposoben marsičesa, ampak omejen zaradi te glupe politike od Appla (ki verjetno ni tako glupa kot se izražam, glede na to, da za nekatere ovce ni druge). Skratka vse to me je prepričalo, da bo skoraj 6 letih preklopim na Android.
buzzerbeater
# 26.01.2014 ob 14:46
in pozabli ste povedat, da je apple podn...isto ios.. kako tudi ne bi bil, ko pa sistem razvija omejeno število ljudi... medtem ko je recimo android brezplačen in ga lahko popravi in izboljša vsakdo..

že če uporabiš malo logike, ti mora biti jasno, kaj ima večji razvojni potencial.. da tega, da moraš v itunesih plačat vsaki drek niti ne omenjamo...medtem ko so aplikacije za androide brezplačne..

pač, apple je za japije in šminkerje... in ti če bi radi imeli slo jezik, naj kar plačajo 15 eur...in se odpovejo garanciji:D

2g in 3g sta bila še super telefona... od tam naprej pa vas samo še nategujejo... samo ker gre po principu če ga ima sosed, ga morem imeti tudi jaz, pač pride tako...:D

pomoje apple počasi nazaduje... tako vrhunskih izdelkov, kot jih je imel 5 let nazaj, verjetno več ne bo nikoli..

zaj pa gremo minusi:D
hardcore
# 26.01.2014 ob 11:40
Bravo novinarju, ki je objavil novico. Res, to sodi med največje tehnološke dosežke na sončni strani Alp!

S sploh zavedate, koliko imamo pri nas sposobnih ljudi, ki vsak dan delajo res težke zadeve, nato pa jim nihče ne posveti novice?

Nimam čisto nič proti fantom in dekletom, ki so prevedli, vendar take novice me spravijo na delovno temepraturo!
Mici92
# 28.01.2014 ob 10:28
Moja Nokia je imela prevod že pred 20 leti...
Za 700-800 eurov bi res lahko pokazali malo spoštovanja in nardili prevod...
Binder Dandet
# 27.01.2014 ob 14:20
"Kljub veliki priljubljenosti in večletni prisotnosti Applovih naprav na slovenskem trgu Ios v slovenščini ni na voljo, prav tako pa ni pričakovati, da bodo pri Applu slovensko različico pripravili v bližnji prihodnosti."

Na slovenskem trgu prodajo manj kot v trgovini na Manhattnu.
PriWas
# 08.02.2014 ob 16:20
@thetilko na tvojem mestu bi se ubil
ZZK-1c
# 26.01.2014 ob 15:18
Hotel sem napisal iPhone 3G v prvem stavku.
thetilko
# 02.02.2014 ob 14:39
Applovca nic ne zmoti! Vecina jih ima neke tezave. Vsaj vecina ki dejansko naprave uporabljajo in jih ne nosijo v petih ovitkih. Laptopi telefoni crkujejo, popravila skoraj nemogoca. Storitve slabe, zemljevidi skoraj neuporabni ios izgleda enako od spocetja. Pardon ne cisto enako ... sedaj ima dropdown in je transparenten. :D Brez iTunes poluporabne naprave ... In se bi lahko nastevali. Edina stvar, ki jo apple steka in ostali ne, je po mojem mnenju velikost naprave. Smo v sluzbi primerjali z WP8 in sam OS se ne mora primerjati! WP8 je moderen, bolj rafiniran in manj pozresen! 100€ vredna Nokia poganja WP8 bolje kot 4S z ios7. Nekdo mora povedati aplovcem, da je DOVOLJENO menjati znamko!
guardy
# 26.01.2014 ob 09:32
Dejatvo je, da bo enak previd zastonj na voljo vsak čas, saj ga prevajajo fantje iz foruma jabuk.si. Tole je pa samo poizkus vlečenja denarja iz naivnih uporabnikov... Tudi nižja cena ta vikent nakazuje na to.
Kazalo