Kitajski hekerji bi lahko povzročili številne težave Američanom. Foto: EPA
Kitajski hekerji bi lahko povzročili številne težave Američanom. Foto: EPA
Daljnovod
Zaradi vdora bi lahko sledil tudi izpad električnega omrežja. Foto: EPA

Poleg tega naj bi razvili zanesljiv mikroprocesor, ki jih varuje pred nezaželenimi posegi. Poznavalci trdijo, da smo na pragu "kibernetskega oboroževanja", zato se je treba usposobiti za napade in obrambo.

Grozi elektronski Pearl Harbour?
V ZDA, med evropskimi vladami in v Aziji se že dlje časa širi bojazen pred "digitalno vojno" ali terorističnim napadom v virtualnem prostoru. Hekerji bi lahko s pomočjo medmrežja povzročili izpad elektrike, manipulirali zračni promet ali uničili bančni promet. V ZDA svarijo pred nevarnostjo "elektronskega Pearl Harbourja", predvideli pa so tudi različne scenarije (Hirošima 2.0). Generalni sekretar OZN-a Ban Ki Moon pa se je zavzel, da bi kibernetsko orožje uvrstili na spisek orožij za množično uničenje.

Nihče natančno ne ve, kolikšna je morebitna nevarnost. Z ene strani varnostni strokovnjaki rišejo različne morebitne katastrofe – od eksplozij v jedrskih centralah, strmoglavljenje letal, razstrelitve jezov in s tem povezanih žrtev. Na drugi strani je precej skeptikov, ki nesreč sicer ne izključujejo, a se jim zdijo manj verjetne.

Vse več vdorov
Da dim skriva možnost požara, dokazujejo vohunske izkušnje. Leta 2007 so spletni vohuni prodrli do elektronske pošte ameriškega obrambnega ministra, do podatkov podjetja Lockheed Martin, kjer proizvajajo najbolj skrivnostna orožja, in prenesli "terabyte" podatke o novem letalu F-35. Po trditvah Američanov naj bi ruski in kitajski hekerji po medmrežju raziskovali povezave ameriških električnih prenosnih sistemov. Namestili naj bi celo programe, ki bi jih lahko pozneje aktivirali. Britanski in kanadski izvedenci so zasačili elektronske trojanske konje v omrežju veleposlaništev in na sedežu dalajlame.

Čedalje pogosteje se dogajajo kritični vdori v medmrežje: med lanskim vojaškim spopadom Rusije in Gruzije so se vpletli domnevni ruski hekerji in ohromili gruzijske komunikacije. Leto prej so več dni onemogočali spletno komuniciranje v Estoniji kot povračilo za rušenje spomenika iz sovjetskih časov.

Novi rod vojske
V ZDA so vsekakor ustanovili vojaško poveljstvo, ki naj bi usposabljalo "kibernetske vojščake" in načrtovalo digitalno obrambo in po potrebi tudi napade. Ustvarili bodo tudi poskusno omrežje (National Cyber Range), kjer bodo preizkušali različne prijeme (kot nekoč na atolu Bikini v Tihem oceanu jedrsko orožje). Do septembra naj bi morebitni izvajalci že ponudili različne prototipe testnega omrežja.