Skoraj vsi smo ga imeli, zdaj pa sveža različica trka na to nostalgijo. Foto: MMC RTV SLO
Skoraj vsi smo ga imeli, zdaj pa sveža različica trka na to nostalgijo. Foto: MMC RTV SLO
Nokia 3310 (2017)
Nesodoben, a vseeno privlačen telefon. Foto: MMC RTV SLO
Nokia 3310 (2017)
Na njem je seveda naložena tudi klasika - kača. Foto: MMC RTV SLO

Podjetje HMD Global, ki je odkupilo blagovno znamko Nokia, je ravno zaradi prepoznavnosti tega modela na trg poslalo novo različico, ki naj bi igrala na nostalgične strune uporabnikov. In je uspelo. Telefon je seveda obupno nesodoben, a vizualno vseeno privlačen. Oblikovno se navezuje na predhodnika, le da je zdaj bolj barvit (na voljo v štirih barvnih različicah, vključno z modro) in občutno tanjši in lažji. Telefon ima malo večji zaslon, celih 6,096 centimetra (2,4 palca) po diagonali z razločljivostjo 240 x 320 slikovnih točk. Slika je seveda barvna v nasprotju z monokromatsko na starem modelu. Morda se bo komu zdel zaslon majhen, a za namen uporabe tega telefona je več kot dovolj velik. Saj za klicanje in pisanje sporočil ne potrebujete velikih zaslonov.

Po drugi strani pa je zaradi večjega zaslona pod njim manj prostora za tipke. Te so sicer dobro odzivne, a majhne in tistim z večjimi prsti bodo povzročale nemalo preglavic. Mnogi današnji otroci, pa tudi marsikateri odrasli, verjetno sploh ne znajo več uporabljati telefona s tipkami. Točno na sredini pod zaslonom je tako imenovana navigacijska tipka, namenjena premikanju po menijih in potrjevanju izbire. Tudi ta je precej majhna, še posebno rob, s katerim se opravlja premikanje.

Klasični vmesnik
Meni je klasična mreža treh ikonic v vrstici, uporabnik pa lahko izbere osnovne aplikacije, kot so klicanje, sporočila, nastavitve, glasba, galerija, pa tudi spletni brskalnik Opera, ki je prednaložen. Glede na to, da telefon deluje le v omrežjih 2G, je brskanje po spletu težavno, počasno in okorno opravilo, saj večina spletnih strani ni optimiziranih za tako majhne zaslone. Proizvajalec seveda ni pozabil na prav tako legendarno igrico Snake (kača), ki je krajšala urice nas, malo starejših uporabnikov. Tokrat je igrica v barvah, a nekako ne ponuja enakega užitka kot original.

Moderni dodatki so še glasbeni in videopredvajalnik, povezava Bluetooth, FM-radio, priklop microUSB in celo reža za spominske kartice microSD, kar zna priti zelo prav, glede na to, da je vgrajenega spomina le 16 MB. Dodan je še fotoaparat, ki zmore posneti fotografije do velikosti 2 MP. Fotoaparat je tu zaradi lepšega, saj praktično ni uporaben. Je pa uporabna bliskavica, ki se uporablja tudi kot priročna svetilka.

Največja odlika tega telefona je, tako kot pri predhodniku, baterija. Po podatkih izdelovalca naj bi zdržala v stanju mirovanja kar 30 dni. No, na testu smo imeli telefon slab teden in v tem času nam kljub izdatnemu igračkanju s telefonom ni uspelo sprazniti baterije.

Sklepne misli
Nokia 3310 je bil zamišljen izključno kot nostalgičen telefon, ki bo privabil kupce tudi zaradi tega, da bi pogledali druge modele Nokie, ki prav tako prihajajo na trg. In sicer so to modeli Nokia 6, 5 in 3, ki pa so pametni telefoni z operacijskim sistemom Android. 3310 je primeren za manjše otroke ali kot nadomestilo za stacionarni telefon, predvsem zaradi vzdržljive baterije. Je pa res, da za slabih 60 evrov, kolikor bo stal, dobite boljše telefone.