Z leti so običajni mobilni telefoni zrasli do te mere, da je meja med njim  in tablifonom postala zabrisana. Danes veljajo za tablifone mobilni telefoni, ki imajo diagonalo zaslona večjo od 5,5 palca. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Z leti so običajni mobilni telefoni zrasli do te mere, da je meja med njim in tablifonom postala zabrisana. Danes veljajo za tablifone mobilni telefoni, ki imajo diagonalo zaslona večjo od 5,5 palca. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Huawei Mate 8
Ohišje telefona je, kot se spodobi za bolj premijski izdelek, izdelano iz brušenega aluminija, ki je na hrbtni strani posebno obdelan, da bi bil odporen na prstne odtise. Telefon je vseeno tako velik, da povsem zapolni roko, tako da je enoročna uporaba kar izziv. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Huawei Mate 8
Huawei v svojih telefonih uporablja čipe lastne izdelave, kar velja tudi za Mate 8, ki ima dva štirijedrna procesorja in grafični procesor Mali T880 MP4. Za povprečnega uporabnika je to več kot dovolj moči za brezskrbno delovanje. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Huawei Mate 8
V tako zmogljiv in tako velik telefon spada tudi zmogljiv fotoaparat, a tu se Mate 8 ne izkaže najbolje. Fotoaparat sicer lahko posname fotografije do ločljivosti 16 MP, a fotografije so nekam mehke, z manj prikazanih podrobnosti, kot bi jih človek sicer pričakoval. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Huawei Mate 8
Mate 8 ima naložen operacijski sistem Android 6.0 s Huaweijevim uporabniškim vmesnikom EmotionUI, ki je oblikovno precej drugačen od standardnega Androidovega uporabniškega vmesnika. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

bil že od začetka mišljen le kot dodatna (nišna) možnost za tiste kupce, ki si želijo velike telefone.

Toda ko je Samsung s svojim modelom Note dosegel zelo dobre prodajne rezultate, so tudi drugi proizvajalci začeli izdelovati in tržiti prenosne telefone z velikimi zasloni. Seveda so sledili tudi malo mlajši izdelovalci, tako da ni nenavadno, da je trenutno enega najboljših na trgu izdelalo kitajsko podjetje Huawei.

Z leti so "običajni" mobilni telefoni zrasli do te mere, da je meja med njim in tablifonom postala zabrisana. Danes veljajo za tablifone telefoni, ki imajo diagonalo zaslona večjo od 5,5 palca. Model Mate 8 ima zaslon IPS-NEO LCD velikosti 6 palcev, toda ločljivost je »le« 1080 x 1920 slikovnih pik, kar je manj od konkurence in manj kot bi človek pričakoval na tako velikem zaslonu v tem cenovnem razredu. Pri Huaweiju opravičujejo manjšo ločljivost s tem, da uporabnik pravzaprav ne vidi razlike v kakovosti slike nad gostoto 300 slikovnih pik na palec, hkrati pa manjša ločljivost pomeni tudi daljše trajanje baterije. So pa zato pri Huaweiju zelo dobro oblikovali telefon, ki je kljub velikemu zaslonu tako rekoč enako velik ali celo malo krajši kot prenosni telefoni z manjšimi zasloni (5,7 ali 5,5 palca).

Ohišje telefona je, kot se spodobi za bolj premijski izdelek, izdelano iz brušenega aluminija, ki je na hrbtni strani posebno obdelan, da bi bil odporen proti prstnim odtisom. Telefon je vseeno tako velik, da popolnoma zapolni roko, tako da je enoročna uporaba kar izziv. Za lažje upravljanje s telefonom so v nastavitvah dodali paket Smart assistance, kjer je kar nekaj možnosti glede razporejanja klasičnih Androidovih tipk ob dnu zaslona, vklopa tako imenovanih lebdečih tipk na zaslonu ali upravljanja telefona z gestami, kar naj bi olajšalo uporabo prenosnega telefona z eno roko.

Tekač na dolge proge
Mate 8 je na voljo v dveh različicah, z 32 GB vgrajenega pomnilnika in 3 GB delovnega pomnilnika in s 64 GB vgrajenega pomnilnika in 4 GB delovnega pomnilnika. Zadnja različica ima tudi podporo za dve kartici SIM. Na testu smo imeli prvo različico. Pomnilnik je pri obeh mogoče razširiti s spominskimi karticami microSD, pri drugi gre spominska kartica na mesto druge kartice SIM.

Huawei v svojih telefonih uporablja čipe lastne izdelave, kar velja tudi za Mate 8, ki ima dva štirijedrna procesorja in grafični procesor Mali T880 MP4. Za povprečnega uporabnika je to več kot dovolj moči za brezskrbno delovanje. Tudi grafično zahtevnejše igrice gladko tečejo. Telefon ima vgrajeno neodstranljivo baterijo zmogljivosti 4000 mAh, ki se izvrstno obnese. Še več, tudi ob zahtevni uporabi zlahka zdrži cel dan in še več. Na testu je ob uporabi, zapisani na koncu članka, baterija zdržala več kot kateri koli telefon na testu do zdaj, 33 ur. Poleg tega pa se baterija že v eni uri napolni do 70 odstotkov zmogljivosti.

Čeprav sta na dnu telefona vidni dve reži za zvočnike, pa ima Mate 8 le en zvočnik, ki oddaja povprečno glasne zvoke. Zato pa je kakovost zvoka/glasbe izjemna. Kakovost glasbe se skoraj ne spremeni niti ob vklopu slušalk, kar je precejšnja redkost pri drugih telefonih. Naložena glasbeni predvajalnik in predvajalnik videoposnetkov sta precej osnovna (ni izenačevalnikov zvoka niti skoraj nobenih nastavitev pri videoposnetkih), toda na spletu je cela vrsta tovrstnih namenskih aplikacij.

V tako zmogljiv in tako velik prenosni telefon spada tudi zmogljiv fotoaparat, a tu se Mate 8 ne izkaže najbolje. Fotoaparat sicer lahko posname fotografije do ločljivosti 16 MP, a fotografije so nekam mehke, z manj prikazanih podrobnosti, kot bi jih človek sicer pričakoval. Prav tako so barve fotografij za odtenek manj poudarjene, včasih, v slabših svetlobnih razmerah tudi blede. Za mobilnik tega cenovnega razreda je nerazumljivo, da kamera zmore posneti le videoposnetke 1080p pri 60 sličicah na sekundo. O 4K videoposnetkih ni ne duha ne sluha, še nekaj, kar je pri konkurenčnih telefonih že standard. Videoposnetki prav tako ne izstopajo iz povprečja.
Mate 8 ima naložen operacijski sistem Android 6.0 s Huaweijevim uporabniškim vmesnikom EmotionUI, ki je oblikovno precej drugačen od standardnega Androidovega uporabniškega vmesnika. Pravzaprav na trenutke spominja celo na iOS.

Sklepne misli
Huawei Mate 8 prav gotovo spada med najboljše mobilne telefone s 6-palčnim zaslonom na trgu. A to niti ni težko, saj je takih modelov zelo malo. Pri nas tako velikih konkurenčnih telefonov skoraj ni, tisti z malo manjšimi zasloni – Samsung Galaxy Note 4 in njegov naslednik Note 5 ali Microsoft Lumia 950 XL ali celo Apple iPhone 6s Plus pa so dražji, imajo boljše fotoaparate, a precej manj vzdržljive baterije. Mate 8 je tako bolj za tiste, ki bi radi imeli zares velik mobilni telefon, ki ga ne bi bilo treba polniti vsak dan.

Uporaba modela Huawei Mate 8 na testu:
1 ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično srednje zahtevne), zajem štiridesetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem 3-minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.
Čas trajanja baterije na testu: 33 ur

Vladimir Milovanović