Zaslon z diagonalo 13,97 cm prikazuje le posnetke v ločljivosti 720x1280 pikslov. Foto: MMC RTV SLO
Zaslon z diagonalo 13,97 cm prikazuje le posnetke v ločljivosti 720x1280 pikslov. Foto: MMC RTV SLO
mobilni telefon, Samsung Galaxy J7
Samsung Galaxy J7 odlikuje zelo vzdržljiva baterija. Foto: MMC RTV SLO
mobilni telefon, Samsung Galaxy J7
Proizvajalec je pri določenih delih seveda moral nekje privarčevati. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana
Posneti zmore fotografije do velikosti 13 MP, vendar je kakovost fotografij zgolj povprečna. Foto: MMC RTV SLO

Samsung je pred kakšnim letom začel ločevati svoje mobilne telefone v cenovne razrede. Najprej so tu najdražji, ki so ponavadi deležni vseh najnovejših dodatkov, izboljšav ter najboljših materialov. To je tako imenovana serija Galaxy S. Za tiste, ki jim ni do tako dragih mobilnih telefonov, bi pa vseeno želeli imeti razmeroma zmogljiv telefon v kakovostnem ohišju, so pripravili serijo Galaxy A, kjer so telefoni malo manj zmogljivi kot tisti iz serije S, vseeno pa za precej nižjo ceno nudijo približek izkušnje najboljših telefonov. Na koncu so tu še telefoni iz serije Galaxy J, ki so še cenejši, vendar pa imajo le tu in tam kakšno boljšo lastnost.

Model Galaxy J7 (2016) je največji iz te serije in je naslednik modela Galaxy J7 izpred enega leta. Zanimivo je, da bistvenih sprememb novi telefon ni doživel, a te, ki so bile izvedene, so precej izboljšale uporabniško izkušnjo. Oblikovno so telefon približali modelom iz serije Galaxy A, vključno z izborom barv ohišja. Le-to je na videz kovinsko, ob podrobnejšem ogledu pa se izkaže, da je zadnja stranica pravzaprav plastična, le površina je obdelana tako, da je videti kot kovina. Zadnja stranica je tudi odstranljiva, kar bo marsikaterega uporabnika razveselilo, saj je zaradi tega možno zamenjati baterijo, poleg katere se nahajata reži za kartico microSIM in spominske kartice microSD. Baterija je v primerjavi s predhodnikom še malo zmogljivejša in je na testu navdušila z dolgoživostjo. Ob uporabi, opisani na koncu testa, je baterija zdržala približno 35 ur. Baterija se najbolje obnese pri predvajanju videoposnetkov, malo slabše pri igranju grafično zahtevnih iger ali brskanju po spletu.

Zaslon tega telefona je razmeroma velik, 13,97 cm (5,5 palcev) po diagonali in uporablja tehnologijo Super AMOLED, toda prikaže sliko razločljivosti "le" 720 x 1280 slikovnih točk. Slika je tako na trenutke (predvsem pri ogledu videoposnetkov) malce neostra, toda barve so tipično žive. Druga manjša nevšečnost je manko senzorja okoliške svetlobe, zaradi česar telefon ne uravnava sam osvetljenosti zaslona. Je pa možno nastaviti osvetljenost na maksimalno vrednost, imenovano Outdoor mode, ki omogoča razmeroma dobro vidljivost slike na zaslonu tudi ob močnem soncu. Nad zaslonom je na eni strani zvočnika leča sprednje kamere, nekoliko nenavadno pa se na drugi strani nahaja majhna bliskavica LED.

Vsakodnevni sopotnik
Za ta cenovni razred je povsem razumljivo, da so morali pri proizvajalcu malo privarčevati pri nekaterih vgrajenih komponentah. To vsekakor velja za čip Exynos, ki ima osemjedrni procesor hitrosti 1,6 GHz. V primerjavi s konkurenco malo zaostaja, a to je pri običajni uporabi težko zaznavno, saj je uporabniški vmesnik lepo odziven. Le pri grafično zahtevnih igrah in aplikacijah je opazno počasnejše delovanje in občasno zatikanje. Na mobilni telefon je naložena novejša različica operacijskega sistema Android 6.0.1, prek katere teče znani Samsungov uporabniški vmesnik TouchWiz. Ta kombinacija je pravzaprav enaka kot pri dražjih modelih in prav tako ponuja številne nastavitve in prilagoditve.

Samsung je poleg lastnih aplikacij in Googlovega paketa dodal še paket Microsoftovih aplikacij (Office, Skype, OneDrive). Večina Samsungovih in Microsoftovih aplikacij pravzaprav ni naloženih na telefon, gre le za bližnjice do spletnih potralov, od koder je možno te aplikacije sneti. Je pa lepo, da ima uporabnik to možnost. V osnovi na telefonu ni predvajalnika videoposnetkov, za predvajanje glasbe je na voljo le Google Music. Toda prek portala Galaxy Essentials je možno naložiti Samsungova predvajalnika, ki čisto spodobno opravita svoje delo. Glasbeni predvajalnik ima nekaj nastavitev zvoka (poudarjanje visokih, nizkih tonov, celo zelo preprost izenačevalnik), predvajalnik videoposnetkov pa podporo za podnapise.

Zvok iz vgrajenih zvočnikov je povprečno močan, čeprav razmeroma jasen. Kakovost zvoka se malo poslabša ob uporabi slušalk, kar pa je tako ali tako običajno. Ljubitelji radia boste navdušeni nad vgraditvijo radijskega sprejemnika, ki je pri dražjih mobilnih telefonih kar nekam izginil.

Povprečen fotoaparat
Še eno področje, kjer so pri Samsungu malo privarčevali, je fotoaparat. Posneti zmore fotografije do velikosti 13 MP, vendar je kakovost fotografij zgolj povprečna. Malo boljše so tiste fotografije, ki so posnete ob dovoljšnji svetlobi, pa še tu je potrebno vklopiti način HDR. Ob slabših svetlobnih pogojih kakovost fotografij občutno pade. Kamera lahko zajame videoposnetke do razločljivosti 1080p. Posnetki so sicer polni barv, tudi številnost podrobnosti je zadovoljiva, le nenehno samodejno ostrenje močno okrne tekočost posnetkov. Galaxy J7 ima vgrajen še sekundarni fotoaparat, s katerim je moč zajeti sebke do velikosti 5 MP. Ta pravzaprav zelo dobro opravi svoje delo, z vgrajeno bliskavico pa so tudi sebki v slabših svetlobnih pogojih več kot zadovoljivi.

Sklepne misli
Samsung Galaxy J7 (2016) je povprečen telefon, ki pa bo vseeno zadovoljil marsikaterega uporabnika. Za razmeroma privlačno ceno ponuja spodobno uporabniško izkušnjo in izjemno baterijo. Zadovoljni bodo tudi ljubitelji sebkov. Bolj zahtevni uporabniki pa ne bodo mogli mimo slabšega procesorja, fotoaparata in nekoliko s slikovnimi točkami podhranjenega zaslona.

Uporaba modela Samsung Galaxy J7 (2016) na testu:
Ena ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, ena ura ogledovanja videoposnetkov, dve uri igranja igric (grafično zelo zahtevne), zajem 10 fotografij najvišje razločljivosti, zajem dveminutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.

Čas trajanja baterije na testu: 39 ur