Sijalka Sengled Pulse Solo ima vgrajena dva 3-vatna zvočnika znanega proizvajalca zvočnikov za mobilne naprave JBL. Foto: Sengled
Sijalka Sengled Pulse Solo ima vgrajena dva 3-vatna zvočnika znanega proizvajalca zvočnikov za mobilne naprave JBL. Foto: Sengled
Sengled Snap
Sijalka Sengled Snap je zanimiva razmeroma poceni rešitev za osnovni nadzor, ki združuje sijalko in nadzorno kamero, povezano v splet prek povezave WiFi. Foto: Sengled
Sengled Pulse
Sengled Pulse so sijalke z vgrajenim zvočnikom JBL, ki jih je mogoče povezati med sabo. Ena deluje kot glavna sijalka (master), na katero je mogoče povezati kar do sedem dodatnih sijalk. Foto: Sengled
Sengled Boost
Sijalka Sengled Boost ima vgrajen ojačevalnik signala WiFi. Foto: Sengled

Proizvajalci sijalk so zato zelo kmalu ugotovili, da bi lahko sijalke uporabili tudi za druge funkcije, ker bi lahko izkoristili "neporabljeno" energijo.

Eden izmed večjih proizvajalcev sijalk LED z dodanimi lastnostmi, je kitajsko podjetje Sengled. Tudi pri nas je mogoče dobiti sijalko z vgrajenim zvočnikom (ali par sijalk za prostorski zvok), sijalko z vgrajenim ojačevalnikom signala WiFi in sijalko z vgrajeno kamero. Sijalke so zanimive predvsem zato, ker jih je mogoče nadzirati s pomočjo pametnega telefona prek namenske aplikacije. Vse sijalke namreč delujejo kot običajne sijalke LED, za njihove dodatne funkcije pa si je treba na telefon naložiti aplikacijo (za operacijske sisteme Android in iOS).

Sengled Pulse Solo
Ta sijalka ima vgrajena dva 3-vatna zvočnika znanega proizvajalca zvočnikov za mobilne naprave JBL. Uporaba je precej preprosta. Sijalko je treba vstaviti v svetilko, na telefon naložiti namensko aplikacijo Sengled Pulse, vklopiti povezavo bluetooth in povezati telefon ali tablico z žarnico. In to je to. Zdaj lahko s pomočjo aplikacije določate svetilnost sijalke in glasnost zvočnikov, seveda pa lahko poslušate glasbo, ki jo imate na telefonu/tablici. Zvočnika sta presenetljivo glasna za tako razmeroma majhno sijalko in ker sta dva, je zvok v stereonačinu (večkanalski). Manjša težava je le v tem, da je povezava med telefonom in sijalko bluetooth, kar pomeni, da mora biti telefon največ 10 metrov oddaljen od sijalke brez ovir na poti, drugače je prenos podatkov preslab oziroma se zvok popači. Poraba energije sijalke je okoli 9,5 vata oziroma 12,5 vata z vklopljenim zvočnikom.

Sengled Pulse
To so pravzaprav sijalke z vgrajenim zvočnikom JBL, ki jih je mogoče povezati med sabo. Ena deluje kot glavna sijalka (master), na katero je mogoče povezati kar do sedem dodatnih sijalk. Komunikacija poteka med prenosnim telefonom in glavno sijalko, ki potem podatke pošilja satelitom. V osnovnem paketu dobite dve sijalki (eno glavno/master in eno satelit/slave). Namestitev je enaka kot pri sijalki Sengled Pulse Solo, tudi aplikacija za upravljanje sijalke je enaka, s tem da v aplikaciji lahko upravljate svetilnost vsake sijalke posebej, zvok pa za vse sijalke skupaj. Ker gre za dve sijalki z zvočniki, lahko določate, katera bo leva ali desna in tako ustvarite prostorski zvok. Zvok je zelo dober za tako majhne zvočnike, tudi prostorski zvok je res dober, seveda pa ne morete pričakovati kakšnih izjemnih nizkih tonov. Omejitve so enake kot pri Pulse Solo, torej oddaljenost telefona od sijalke. Poraba energije posamezne sijalke z vklopljenim zvočnikom je okoli 15 vatov.

Sengled Boost
Številni med vami imate v stanovanju ali hiši WiFi-oddajnik in veste, da je signal z oddaljenostjo od oddajnika vse šibkejši. Težave so še najočitnejše med nadstropji ali na terasi/vrtu za hišo. Tu vam lahko pomaga sijalka Sengled Boost, ki ima vgrajen ojačevalnik signala WiFi. Sijalko upravljate z namensko aplikacijo Sengled Boost, prek katere povežete sijalko z WiFi-oddajnikom. Prek aplikacije lahko upravljate tudi svetilnost sijalke. Signal je v bližini sijalke dejansko močnejši, a morate paziti, da se povežete na signal sijalke, ne pa oddajnika WiFi – kar je malo nerodno, ker si prenosni telefoni zapomnijo vir signalov WiFi in se avtomatično povežejo z oddajnikom. Druga omejitev je oddaljenost sijalke od oddajnika. Ta ne sme presegati 35 metrov in še takrat mora biti vmes čim manj ovir. Poraba energije sijalke z delujočim ojačevalnikom je med 7,5 in 9 vati (odvisno od prometa podatkov).

Sengled Snap
Nadzorne kamere so na žalost postale v številnih krajih nujno zlo, a nadzorni sistem je običajno kar draga zadeva, zato je sijalka Sengled Snap zanimiva razmeroma poceni rešitev za osnovni nadzor, ki združuje sijalko in nadzorno kamero, povezano v splet prek povezave WiFi. Kamera zmore posneti videoposnetke kakovosti HD in ima kar 140-stopinjski kot snemanja. Sijalko upravljate z namensko aplikacijo Sengled Snap, kjer lahko določate svetilnost sijalke, izklapljate ali vklapljate svetilnost ali kamero in gledate sliko "v živo". Lahko določite časovni okvir delovanja sijalke (na primer ponoči) in glede na cenovni paket tudi pregledujete posnetke gibanja v bližini sijalke, shranjene v oblaku. Slika, ki jo lahko spremljate na prenosnem telefonu, je bolj tako tako in je odvisna od moči WiFi-signala oziroma zaslona telefona. Podnevi je ostra, ponoči pa je slika kljub nočnemu načinu precej zrnasta. Poraba energije sijalke je največ do 14 vatov.

Sklepne misli
Sijalke z dodanimi lastnostmi so zanimiva ideja in morda bodo v prihodnosti celo precej razširjene, a trenutno so bolj kot ne zanimiva igrača, zaradi nekaterih omejitev in predvsem cene. Največja omejitev, ki jo imajo vse te sijalke, je v tem, da mora biti svetilka ves čas prižgana, če želite, da dodatne lastnosti (zvočnik, ojačevalnik signalov WiFi, kamera) delujejo. Lahko sicer zmanjšate svetilnost sijalke na nič, a stikalo za svetilko mora biti prižgano. Prav tako sijalke ne delujejo s stikali, ki že omogočajo zmanjševanje svetilnosti sijalk. Dodatna manjša težava (vsaj tega proizvajalca) je v tem, da je za vsako sijalko treba naložiti na telefon posebno aplikacijo, torej tri za tri različne sijalke (za glasbo, video, ojačevalnik signalov). Pa še cene teh sijalk: par sijalk Sengled Pulse stane 129,90 evra, Sengled Pulse Solo stane 59,90 evra, Sengled Boost 49,90 evra in Sengled Snap kar 199,90 evra.