Na testu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 7 glasov Ocenite to novico!
false
Nekatere aplikacije so zelo enostavne za uporabo in ponujajo le nekaj osnovnih možnosti izboljšave fotografij, kar je po eni strani odlično za tiste, ki bi radi na hitro izboljšali svoje izdelke. Foto: Vladimir Milovanović
false
Tisti malo bolj zahtevni pa imajo na izbiro kar nekaj zelo zmogljivih aplikacij, ki pa večinoma niso ravno zastonj. Foto: false

Dodaj v

Na testu: Aplikacije za obdelavo fotografij

Hitri popravki pred objavo
6. februar 2017 ob 06:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na več družbenih omrežjih uporabniki svoje zamisli ali fotografije objavljajo skoraj izključno prek pametnih telefonov. Da pa bi bile "fotke" privlačne in zanimive, poskrbijo namenske aplikacije za obdelavo fotografij.

Fotoaparati v mobilnih telefonih so vse boljši in nedvomno primerni za sprotno fotografiranje dogodkov in pokrajine. Seveda pa so vse boljši tudi fotoaparati za zajem tako imenovanih sebkov (selfijev), zato ni čudno, da je na družbenih omrežjih vse polno (avto)portretov. Razvila so se tudi nova omrežja (npr. Instagram in Vine), specializirana samo za posnetke, druga so dobila nov zamah (Facebook, Flickr, Pinterest, Tumblr).

Uporabniki teh omrežij so sčasoma ugotovili, da je za čim večje število ogledov njihovih stvaritev treba objavljati fotografije in sebke, ki bodo privlačili bodisi z vsebino bodisi z videzom. Za to pa poskrbijo namenske aplikacije, ki uporabnikom omogočajo izboljšave njihovih fotografij.

Nekateri mobilni telefoni imajo že v okviru programske opreme za fotoaparate oziroma v galerijah možnost preprostih obdelav fotografij, a za hitro obdelavo in objavo na spletu je to premalo. Aplikacij za obdelavo fotografij je malo morje, zato bom opisal le šest aplikacij za mobilne telefone z operacijskih sistemom Android, ker je takih telefonov pri nas največ, pa tudi zato, ker je aplikacij za obdelavo fotografij za iOS manj, pa še med temi je veliko plačljivih.

Nekatere aplikacije so zelo enostavne za uporabo in z malo orodij za izboljšave fotografij, kar je po eni strani odlično za tiste, ki bi radi na hitro izboljšali svoje izdelke. Tisti malo bolj zahtevni pa imajo na izbiro kar nekaj zelo zmogljivih aplikacij, ki pa po večini niso ravno zastonj.

Opis šestih aplikacij
Za ljubitelje sebkov je ena izmed najboljših aplikacij za "popravilo" lepotnih napak AirBrush. Ima zelo enostavno zasnovo s posebnim poudarkom na hitri obdelavi fotografij obrazov. Lahko pobelite zobe, odstranite akne, pege, gube in druge nepravilnosti na koži, poudarite lesk v očeh, malo "nategnete" obraz ter celo dodate šminko. Seveda ne manjkajo filtri za bolj umetniški vtis. Vse nastavitve so hitro dosegljive z enim klikom. Objava po koncu obdelave pa je prav tako hitra.

Podobno preprosta je aplikacija Cupslice, ki pa je namenjena bolj za zabavno obdelavo fotografij. Možno je sicer uporabljati osnovna orodja (svetlost, kontrast, nasičenost), narediti črno-belo fotografijo, toda poudarek je na dodajanju drugih učinkov, na primer besedila, nalepk, okvirjev ter uporaba filtrov. Tu gre torej bolj za dodajanje elementov v fotografijo z namenom privabljanja pozornosti. Orodja so hitro dostopna v vrstici pri dnu zaslona, enako velja tudi za objavo na spletu, ki je le en klik daleč.

Malo več možnosti obdelave fotografij ima aplikacija Fotor, ki je nekakšna mešanica hitrih obdelav in zapletenejših orodij. Za tiste, ki se jim ne ljubi kaj dosti obdelovati fotografije, je tu nastavitev enhance (poudari), ki avtomatsko izboljša sliko. Na hitro lahko določite tudi scene osvetlitve (kot da bi zajeli fotografijo v senci, oblačnem vremenu, ponoči itd.). Za tiste bolj zahtevne so tu nastavitve svetlosti, kontrasta, nasičenosti barv, ostrine, senc, temperature, lahko se celo pozabavate z barvnimi krivuljami kot pri profesionalnih programih. Za ljubitelje zabavnih sličic so tu še nalepke in možnost vnosa besedila ali okvirja. Obdelane slike lahko objavite na njihovem omrežju ali pač na priljubljenih omrežjih, do katerih imate dostop.

Zelo podobna aplikacija je Photo Editor Pro, ki zna celo slovensko. Pri tej aplikaciji so tako rekoč vsa orodja v eni vrstici, tako da je obdelava fotografij zelo enostavna. Podobno kot pri prejšnji aplikaciji lahko izberete bodisi hitro avtomatično obdelavo bodisi podrobne nastavitve. Izbor filtrov, nalepk, okvirjev je omejen, a jih je mogoče nekaj brezplačno prenesti na telefon. Zanimiv dodatek je možnost risanja in barvanja po fotografijah. Uporabo morda malo moti nenehno pojavljanje oglasov, kar je stalnica pri mnogih brezplačnih programih.

Za tiste, ki bi se radi res poglobili v obdelavo fotografij, je kot nalašč aplikacija Photo Mate R3, ki je brezplačna le za preizkus, polna različica pa stane 8,99 evra. Toda dobite kar obsežna orodja obdelave fotografij, skoraj tako kot pri profesionalnih programih na računalnikih. Ima tudi podporo za RAW-posnetke. Lahko uporabite osnovna orodja (svetlost, nasičenost, kontrast, odstranitev rdečih oči) ali zapletenejša (nastavitev osmih barv, ukrivljenost leče, zrnatost slike). Slike lahko objavite v različnih formatih in resolucijah, pač odvisno, kje objavljate.

Nazadnje je tu še aplikacija Snapseed, ki jo je razvil Google, zato ni čudno, da zna slovensko. Zanimivo je, da obstaja tudi različica za iOS. Čeprav je videti zelo preprosta, ima kar obsežno število orodij in nastavitev. Veliko je že prednastavitev, ki pa jih lahko vedno popravite po svoje. Orodja so razporejena zelo intuitivno in zelo olajšajo delo pri obdelavi fotografij. Dodana je obsežna knjižnica različnih filtrov, tako da se najde za vsakogar nekaj. Manjka le nekaj orodij za odpravljanje napak na obrazih, pa tudi nalepk ni. Prav tako z aplikacije ni mogoče neposredno objavljati fotografij na družbenih omrežjih.

Poleg opisanih aplikacij je tu še nekaj znanih in manj znanih imen s področja obdelave fotografij, kot so na primer Adobe Photoshop Express ali Adobe Lightroom Mobile (potrebuje naročnino na Adobovo oblačno storitev, 10 evrov na mesec), VSCO in Autodesk Pixlr. Vse te aplikacije obstajajo tako v različici za Android kot v različici za iOS.

Vladimir Milovanović
Prijavi napako
Komentarji
gesan
# 06.02.2017 ob 08:35
Še dobro, da imajo pametne telefone!
Tako je vsaj nekaj pametno pa čeprav te dela neumnega!
Nightstalker
# 06.02.2017 ob 09:33
Jst sm tko grd da noben popravek ne pomaga... Važno da sm zdrav
Otman
# 06.02.2017 ob 09:23
Tako je vsaj nekaj pametno pa čeprav te dela neumnega!

Očitno tudi avtor zgornjega ni povsem imun na omenjeni proces, saj se mu v misli že tihotapijo dobesedni prevodi iz tujih jezikov.

delati neumnega ... poneumljati
furs
# 06.02.2017 ob 11:23
Komur je Photoshop nerazumljiv, je bolje, da se ne ukvarja s fotografijami. Velja tudi za tiste, ki so prepričani, da je telefon fotoaparat.
yyyeb
# 06.02.2017 ob 09:02
acdsee
izo
# 17.02.2017 ob 11:23
A ima vgrajeno zaznavo obrazov?

ta imaš na facebooku, samo žal ne za uporabnike..
Do Brasil
# 06.02.2017 ob 09:23
Ruska Prisma za Android (nima veze z amerisko!) - artwork filtri, kot jih se niste videli!
Hijena
# 06.02.2017 ob 07:24
Adobe najboljši
DeepBlue
# 07.02.2017 ob 10:23
@ Klempo

Poskusi pri Ashampoo, imajo kar nekaj brezplačnih aplikacij (lanske), le najnovejše so plačljive, vendar zelo znosne cene. Pa kar precej jih je poslovenjenih. :-)
Klempo
# 06.02.2017 ob 13:02
@pero-perica: iščen nekaj za hiter pregled in uporabo na velikem številu fotografij. Hvala za info!
Klempo
# 06.02.2017 ob 13:00
@yyyeb: acdsee sem uporabljal pred leti. A ima vgrajeno zaznavo obrazov?
Klempo
# 06.02.2017 ob 12:58
@xes: hvala za info, pogledal na njivoem sajtu... iščem po možnosti free zadevo in za kar se da najenostajvnejšo uporabo...
siggi
# 06.02.2017 ob 10:47
Zgolj v osvežitev avtorju... Vine je propadel oz nehal z delovanjem.

Za sproti je to verjetno res dovolj. Se je pa nerodno menit z ljudmi, ki ne vidijo razlike v sliki s fotoaparata in obdelani (okusno) na PCju ali sliki z njihovega najboljsega telefona, ki ze avtomatsko dodaja filtre (ze "osnovna" slika jih ima).
pjandura
# 06.02.2017 ob 10:47
Ni ga čez original. Če pa se ukvarjaš s fotografijo imaš kup nastavitev na fotoaparatu, odvisno od situacije...pa potem še kaj obrežeš, da je slika pravilna.
FancyBoy
# 06.02.2017 ob 10:30
Takih aplikacij se posluzujejo predvsem predstavnice neznejsega spola...tipi nismo vsi tako obremenjeni s svojim videzom :)
pero-perica
# 06.02.2017 ob 09:55
klempo-jaz na kompu uporabljam "Macromedia Fireworks 8"je enostavn pa vse se da počet z njim
xes
# 06.02.2017 ob 09:52
Za računalnik je meni osebno zmaga DxO Optics pro ... ima kalibrirane profile foto aparatov in objektivov, podpira raw obdelavo, ima enega boljših denoise procesingov.
Klempo
# 06.02.2017 ob 08:58
Mene bi pa zanimale tudi kakšne takšne aplikacije za obdelavo fotografij, a za desktop oz računalnik. Kakšni predlogi? Zaenkrat uporabljam Picaso, a je google več ne bo nadgrajeval...
Kazalo