Na testu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 11 glasov Ocenite to novico!
Zenfone 3 Max je prišel na trg že pred več kot pol leta, a je značilen predstavnik preprostih pametnih telefonov, ki za razmeroma nizko ceno ponujajo vse, kar nezahteven uporabnik potrebuje. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Oblikovno pri tem telefonu ne gre za kak presežek. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
false
Takole je videti posneta slika.
false
Pogled na zaslon v modrem ozadju in z uro

Dodaj v

Na testu: Asus Zenfone 3 Max – povprečen telefon za povprečnega uporabnika

Solidno ohišje, povprečen fotoaparat
24. april 2017 ob 06:06
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav nekateri uporabniki na mobilne telefone gledajo kot na drag statusni simbol, velika večina uporabnikov mobilnih telefonov po svetu uporablja preproste pametne telefone, ki spadajo v srednji ali celo nižji cenovni razred.

Mnogi proizvajalci mobilnih telefonov imajo ta cenovni segment zelo dobro razvit, med njimi pa je vsekakor tudi tajvansko podjetje Asus.

Asus je sicer bolj znan po svojih cenovno dostopnih prenosnih računalnikih, a je že dolgo prisoten tudi na trgu mobilnih telefonov in tablic. Podjetje je na ta trg stopilo s serijo Padfone, zadnja leta pa ponujajo le še serijo Zenfone. Zenfone 3 Max je sicer na trg prišel že pred več kot pol leta, a je značilni predstavnik preprostih pametnih telefonov, ki za razmeroma nizko ceno ponujajo vse, kar nezahteven uporabnik potrebuje.

Solidno ohišje
Oblikovno pri tem telefonu ne gre za kak presežek. Pravzaprav bi lahko govorili o generični obliki, in če ne bi bilo velikega loga na spodnjem delu sprednje strani, telefona ne bi mogli ločiti od številnih podobnih, ki so na trgu. Ker gre za srednje-nižji cenovni razred, so tudi lastnosti telefona temu primerne. Zaslon je sicer velik 13,21 cm (5,2 palca) po diagonali, a prikaže sliko ločljivosti "le" 720 x 1280 slikovnih točk (gostota je 282 slikovnih točk), kar je v primerjavi z visokoločljivostnimi zasloni takoj opazno. Za vsakdanjo uporabo je to seveda čisto dovolj, le pri kakšnih grafično zahtevnejših aplikacijah je to morda malo premalo. Prav tako ni videti, da bi za zaslon uporabili kakšno zaščito.

Ohišje je narejeno iz kovine, kar v srednjem cenovnem razredu ni zelo običajno. Ohišje je lepo zaobljeno, tako da telefon lepo sedi v roki. Na zadnji strani je pri vrhu dokaj velika leča fotoaparata, verjetno zato, da se ujema s čitalnikom prstnih odtisov pod njo. Čitalnik je enostavno dosegljiv in hiter, prepozna pa do pet prstnih odtisov. Štirijedrni procesor dobro opravi svoje delo, a pri kakšnih zahtevnih operacijah (beri grafično zahtevnih igricah) skupaj z dvema GB delovnega pomnilnika ne zadostuje za delovanje brez zastojev.

Ena izmed odlik tega telefona naj bi bila baterija, zmogljivost 4100 mAh. To je za povprečnega uporabnika več kot dovolj. Dejansko pri skromni uporabi (klici, sporočila, tu in tam kakšno brskanje in poslušanje glasbe) zdrži vsaj dva dni, z nastavitvami varčevanja pa še več. A če ste zahteven uporabnik, se kmalu pokaže, da baterija zdrži le povprečno dolgo. Pri uporabi, opisani na koncu članka, je baterija zdržala ravno en dan, največ je izgubljala pri ogledu videoposnetkov in presenetljivo pri klicih.

Povprečen fotoaparat
Fotoaparat zmore posneti fotografije do velikosti 13 MP. Fotografije so precej povprečne, še najbolj moti ravnovesje beline in barvna neusklajenost. To je še najopazneje ob svetlih prizorih, medtem ko v senčnatih prizorih brez vklopljenjega HDR-a tako rekoč ni mogoče posneti dobrih fotografij. Kamera lahko posname videoposnetke ločljivosti HD (1080p) pri 30 sličicah na sekundo. Posnetki so prav tako precej povprečni. Ostrina je še kar zadovoljiva, a spet je tu opazno barvno neskladje. Uporabniški vmesnik fotoaparata je dokaj preprost, z nekaj načini zajema slike (panorama, prepoznava obraza in HDR). Fotoaparat za sebke na sprednji strani lahko zajame fotografije do velikosti 5 MP. Za povprečnega uporabnika je to čisto dovolj, za zahtevnejše pač ne.
Telefon ima naložen operacijski sistem Android, različica 6.0.1, prek katerega je naložen uporabniški vmesnik ZenUI 3.0. Prilagoditve so kar obsežne, predvsem kar se videza tiče. Naloženih je tudi kar nekaj dodatnih Asusovih aplikacij, ki naj bi olajšale delo s telefonom, a so večinoma le odveč (Nega ZenFone, PhotoCollage, MiniMovie itd.). Najuporabnejša je vsekakor aplikacija Mobile Manager, ki pomaga uporabniku optimizirati delovanje sistema. Na telefon so dodali še brskalnik Puffin, ki deluje precej hitreje od običajnega brskalnika. Zvok iz zvočnikov je podpovprečno glasen in povprečno jasen, prek slušalk se kakovost zvoka celo še malo poslabša.

Sklepne misli
Asus Zenfone 3 Max je povsem povprečen telefon za povprečnega uporabnika. Za okoli 200 evrov, kolikor stane pri nas, daje dovolj, čeprav se za ta denar da dobiti zmogljivejše telefone. Največja težava tega telefona pa je ravno povprečnost, saj v ničemer ne izstopa iz ponudbe podobnih telefonov, ki jih je na trgu v tem segmentu res veliko.

Uporaba modela Asus Zenfone 3 Max na testu:
1 ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 1 ura igranja igric (grafično srednje zahtevnih), zajem desetih fotografij najvišje ločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka najvišje ločljivosti, nekaj daljših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.
Čas trajanja baterije na testu: 24 urVladimir Milovanovič
Prijavi napako
Komentarji
nuLanuLa
# 24.04.2017 ob 22:19
Mislim, da bi bil pravi naslov - Povprečen telefon za povprečno zahtevnega uporabnika. Naslov zveni zelo potrošniško in implicitno namiguje, da so ljudje s povprečnimi telefoni povprečni, dragi telefoni pa so statusni simbol; dokaz, da si uspešen.

Glede na strahovit razvoj telefonov - moj ima toliko procesorjev kor računalnik in prenosnik skupaj - so povprečni telefoni že dolgo več kot predobri za vsakdanjo uporabo. Vse ostalo je marketing in potrošnišvo.
RogergR
# 24.04.2017 ob 13:50
Imam se za povprečnega uporabnika in že dobrih 10 let furam s telefoni, ki jih okolica "odvrže". In ta okolica je računalniško gledano v glavnem bolj nepismena od mene. Se pravi je 200€ za telefon bistveno preveč.
rdečinavijač
# 24.04.2017 ob 09:27
Marko_Green

Fajn je prebrat članek, preden se jeziš. Že v naslovu je napisano za "povprečnega uporabnika"
Proti koncu pa je omenjena cena 200 €. Čeprav navaja da se za podoben denar da dobiti tudi boljše telefone.
pepar
# 24.04.2017 ob 15:14
Ja žal se je evolucija začela vrtet nazaj.ker v tem primeru povprečen uporabnik pomeni razumen,intelektualen in predvsem s svojo glavo misleč predstavnik človeške vrste.
frozen pingvin 2
# 26.04.2017 ob 09:03
@Marko_Green

za začetek naj ti povem, da kamera z 13 mpx dela boljše fotografije kot kamera z 21 mpx. še 13 mpx je za mobitele preveč. pri senzorjih je najbolj pomembna stvar to, kolikšno površino ima 1 px. večja kot je površina, več svetlobe lahko dobi in manjši tako šum pri slabši svetlobi. da ne omenjam, da leče in sama svetloba tako ali tako ne morejo dohajat tako velikih gostot na tako majhnih tipalih. če bi bilo število px res tako pomembno, potem bi profi kamere imele že krepoko preko 100mpx.

naslednja stvar je resolucija zaslona. človeško oko v idelanih pogojih (velik kontrast, dobra svetloba, itd) lahko razloči maximalno resolucijo 10px na mm. ko je zaslon širok 11cm in ima resolucijo 1280px, je to že nad mejo sposobnosti očesa. tako da je potem tak ali tak vseeno, ali imaš 1280 ali 1920 px po širini, le da slednji običajno kuri več baterije.

ampak ok. folk pali na cifre. tudi ti.
Ljubiljančan
# 25.04.2017 ob 17:56
Korektno testno poročilo z uporabnimi nevtralnimi podatki za kupca. In dobri nAMIGI KOMENTATORJEV. hVALA.
izo
# 05.05.2017 ob 01:42
mmc, a so vam prepovedali testirat samsunge, sploh tiste najboljše?
SinanFakic
# 29.04.2017 ob 07:14
Razlika med 1280 in 1920 je še kako vidna, ne pa ključna za povprečnega uporabnika.
melanholik
# 24.04.2017 ob 15:36
200 evrov v paketu najbrž ne pomeni več kot 20.
Marko_Green
# 24.04.2017 ob 09:22
Ne vem zdej koliko pride tole skorpucalo zgoraj,vendar meni ni jasno kako lahko ljudje dajejo po 500-800 evrov za nove mobitele ko pa imajo zgolj 13mp kamero,2gb rama pa slabe resolucije..Medtem ko ima moja !!!2014!!!! X2 Xperia Sony --->

* 21MP kamero/4K snemanje posnetkov
*3GB ram
*1080p resolucijo

Ter mnogo ostalih stvari..
Kazalo