Na testu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 15 glasov Ocenite to novico!
heker, računalništvo, spletni kriminal
Spletni kriminal je v porastu, zato se splača telefon zaščiti z eno izmed varnostnih aplikacij. Foto: Pixabay
antivirusni program
Aplikacije v osnovni različici ponujajo dokaj podobno funkcionalnost. Foto: MMC RTV SLO
false
Vaši podatki so postali privlačni tudi za državne obveščevalne agencije. Foto: EPA
Orfox
Za večjo anonimnost brskanja lahko poskrbite z aplikacijo Orfox. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Na testu: Kako se zavarovati pred spletnimi zlikovci

Priskrbite si ključavnico
6. marec 2017 ob 07:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prenosni telefoni so postali nekakšni majhni računalniki, v katerih imamo cel kup osebnih podatkov in informacij, ki so postali izredno privlačni za spletne kriminalce. Preverili smo, kako lahko poskrbite za varnost.

Podatki na naših telefonih so privlačni zlasti za tiste kiberkriminalce, ki naše podatke uporabljajo za lastno korist. Bodisi za neposredno uporabo podatkov za krajo denarja bodisi za prodajo osebnih podatkov drugim (tudi zakonitim) organizacijam, ki jih uporabijo za svoj posel. Da sploh ne omenjam zlobnežev, ki ustvarijo in razširijo viruse in škodljivo programsko opremo (malware), ki onemogočajo uporabo mobilnih telefonov.

Na srečo so številna podjetja, ki skrbijo za varnost osebnih računalnikov, zelo hitro začela razvijati protivirusne in obrambne aplikacije za pametne telefone. Ker ta podjetja svoje storitve prodajajo, so aplikacije večinoma plačljive, toda kljub temu jih je kar nekaj, ki so povsem zastonj, zato ni razloga, da si ne bi omislili vsaj kakšnega varovanja. Po drugi strani pa je res, da večina škodljive programske opreme pride na telefone zaradi neustreznega ravnanja lastnikov telefonov, ki iščejo aplikacije zunaj običajnih spletnih trgovin ali pa ne preberejo dovoljenj, ki jih morajo potrditi pred uporabo aplikacij.

Osnovno varovanje je tako rekoč za vse enako
Vse protivirusne aplikacije omogočajo vsaj osnovno varovanje podatkov na telefonih. To pomeni, da lahko uporabniki preiščejo svoj telefon in ga očistijo številnih običajnih virusov ali škodljive programske opreme, ki zaseda prostor na telefonih in zmanjšuje njegovo uporabnost. Plačljive aplikacije pa ponujajo še dodatne storitve, npr. ukrepe proti kraji, zaklep telefona ali aplikacij na daljavo, brisanje in obnovo podatkov. Vsaj kar se osnovnega varovanja tiče, med aplikacijami tako rekoč ni razlik.

Med najboljše oziroma zaupanja vredne aplikacije vsekakor sodijo mobilne različice računalniških protivirusnih programov podjetij ESET, Kaspersky, McAfee, Norton Security, Avast, Dr. Web ali AVG AntiVirus. Ti ponujajo tako brezplačne kot plačljive različice. Med najboljše brezplačne aplikacije pa spadajo 360 Security, TrustGo, CM Security (govori slovensko) ali Bitdefender. Vsem pa je skupna težava, ki bo marsikaterega uporabnika odvrnila od njihove uporabe. Vse naštete aplikacije morajo, če želimo, seveda, da dobro opravijo svoje delo, ves čas delovati v ozadju in biti v stiku s spletom, kar pomeni več porabljenega delovnega pomnilnika, del procesorske moči je ves čas zaseden za obdelavo podatkov, pa še baterija se hitreje izprazni.

Vabljive naprave tudi za vladne agencije
V zadnjih nekaj letih pa se je pri uporabi pametnih telefonov pokazala neka druga "nevarnost". Telefoni so postali priročna zbirka podatkov o vsakem posamezniku, in sicer za številne državne obveščevalne agencije in policije, podjetja, ki služijo z osebnimi profili, pa tudi za kiberkriminalce, ki lahko uporabijo vaše telefonske številke za svoje nečedne posle ali za politično diskreditacijo nasprotnikov. Velika večina uporabnikov pametnih telefonov se pravzaprav ne zaveda, da jim (ne)znana podjetja ves čas sledijo, da vedo o njih mnogo več, kot bi si uporabniki sploh želeli - in vse to z njihovim privoljenjem. Najbolj eklatanten primer je najbolj razširjeno družbeno omrežje Facebook, ki pravzaprav živi od tega, da o nas izve čim več. Toda podobnih podjetij je ogromno in skoraj nemogoče je brez varnostnih ukrepov ohraniti svojo zasebnost.

V Sloveniji smo o tej problematiki začeli razmišljati razmeroma pozno, a vseeno je nekaj posameznikov in organizacij, ki se ukvarjajo ravno z zasebnostjo in varnostjo na spletu, bodisi prek računalnikov bodisi prek mobilnih naprav. Vsako leto pri nas poteka Cryptoparty Slovenija v organizaciji zavoda Državljan D, kjer so predstavljeni različni načini, na katere nam državne in zasebne organizacije prisluškujejo in nam sledijo, predstavljeni pa so tudi ukrepi, s katerimi se lahko uporabniki zavarujejo pred takšnim početjem. Letošnji party, že tretji po vrsti, je bil 1. marca v ljubljanskem Poligonu in je prinesel nekaj zanimivih predavanj ter marsikomu odprl oči glede lastne izpostavljenosti na spletu.

Za uporabnike prenosnih telefonov je bilo še najzanimivejše predavanje Mateja Kovačiča iz Inštituta Jožefa Stefana. Kovačič že leta raziskuje možnosti zlorabe (mobilnih) telefonov z raznimi prostodostopnimi programi, s katerimi lahko kiberkriminalci, politični provokatorji ali pač kdor koli, ki ga to zanima, opravljajo klice in pošiljajo sporočila z lažnih številk oziroma s številk, ki pripadajo drugim osebam in jih nihče ne more odkriti. To je tudi nazorno pokazal, hkrati pa opozoril, da mnogi operaterji že posodabljajo varnostne parametre svojih zbirk podatkov, a še vedno ne morejo preprečiti zlorab.

Ker sodeluje tudi s slovensko policijo, dobro ve, s kakšnimi težavami se ta ukvarja, kadar pride do tovrstnih zlorab. Namignil je, da ni nikakršna težava npr. poslati sporočilo s številke znanega prodajalca drog, ki mu policija prisluškuje, kakšnemu znanemu politiku. Pošiljatelja je tako rekoč nemogoče odkriti, politik pa bi imel hude težave. O svojih raziskavah piše na blogu, kjer objavlja nasvete, kako se izogniti takim zlorabam.

Tisti, ki želijo imeti varno komunikacijo, ki prisluškovalcem onemogoča izvedeti, o čem se pogovarjajo, si lahko omislijo katero izmed brezplačnih aplikacij, ki šifrirajo pogovore ali sporočila. Ena izmed boljših, ki jo priporoča tudi Kovačič, je Signal Private Messenger. Ta brezplačna in odprtokodna aplikacija ponuja popolnoma varno šifrirano pošiljanje sporočil ter šifrirane pogovore ali klepet (chat). Aplikacijo si morajo naložiti vsi udeleženci komunikacije, potem pa se prisluškovalci zaman trudijo ugotoviti, o čem teče beseda. Vse, kar lahko izvedo, je, da je uporabnik uporabljal telefon za pogovore in nič več. Za tiste, ki bi radi brez skrbi brskali po spletu, pa je na voljo omrežje Tor (aplikaciji Orbot in Orfox), ki poskrbi za anonimnost uporabnikov z ustvarjanjem predorov, skozi katere se ti povezujejo z medmrežjem ter tako brišejo svojo geolokacijo.

A. Č., Vladimir Milovanović
Prijavi napako
Komentarji
zapatist
# 06.03.2017 ob 10:07
@mb128

Zakaj menjaš mobilca vsaki dve leti, če ga uporabljaš skoraj izključno samo za klice, sms in mms?

To mi pa res ni jasno...
samogledam
# 06.03.2017 ob 08:01
Morda se bodo ljudje pocasi navadili,da je splet bolje uporabljati kot knjiznico, kjer najdes zeljene podatke, ne da bi ob tem potreboval bancno kartico.
friks
# 06.03.2017 ob 11:55
Nekako tako kot kolo Poni:)
friks
# 06.03.2017 ob 11:53
Tale Nokia rivajvel je v vsakem primeru nasmiseln.
jodlzi
# 06.03.2017 ob 11:36
@mb128: gsm 2 omrežje je že samo po sebi varnostna luknja. dejansko lahko prisluškuješ pogovorom z boljšo bazno postajo, ki ima odprto frekvenčno območje gsm-a in dober skener za frekvence. prej sem ciljal bolj na vdiranje v telefon in krajo podatkov direktno iz njega...bo pa verjetno gsm 2 še kar nekaj časa v uporabi, ker je še kar veliko telefonov, ki ga koristijo...pa še bolj je "odporen" na razdalje oziroma rabiš manj baznih postaj za pokritost...

a nova nokia ne podpira novejših omrežij?
jodlzi
# 06.03.2017 ob 11:02
@mb128: temu niso podvrženi uporabniki starih mobilnikov, pa še to tisti starejših generacij (oz današni "enostavni" telefoni so tudi bolj robustni glede tega)...vem pa, da ti ta odgovor ne koristi kaj veliko :)
generusus
# 06.03.2017 ob 23:33
Sedanja generacija pametnih telefonov je zelo nepriročna: za udobno nošo v žepu (ali kje drugje) so preveliki, za udobno branje spletnih strani pa veliko premajni. Uporabni so zgolj za nezahtevno spremljanje spletnih informacij. Nekateri, predvsem mlajši, sicer prisegajo na njih, češ, da vse podatke pridobijo iz mobilca - to je sicer res, ampak posledice na očeh bodo z leti neizbežne. Ekrani velikosti par col so premajhni za udobno branje. Če so večji, pa je telefon že podoben čokoladi in ni več udoben za uporabo.

Prohodnje generacije mobilnikov bodo morale rešiti trenutno slepo ulico razvoja pametnih telefonov s povsem novimi koncepti in tehničnimi rešitvami.
Grommm
# 06.03.2017 ob 15:36
BUČKE ..

Pred spletnimi zlikovci

se ne zna in ne more zavarovati niti MMC!!

Kaj šele mi navadni ljudje.

Že letaaa blogersko sceno maltretira
psihopat, ki se vedno na novo prijavlja
in ga ni strokovnjaka, ki bi ga znal ustaviti.


Kaj nam torej potem tule solite pamet?
zapatist
# 06.03.2017 ob 14:18
@mb123

Se strinjam, da pet evrov na mesec ni veliko denarja..sploh ne...ampak tudi to je preveč za nwkaj kar sploh ne rabiš..oz..nekaj kar ti služi kot zelo slaba kopija daljinca.
jodlzi
# 06.03.2017 ob 10:28
@mb128: če imaš smartphone, sploh android, potem si podvržen vsemu, od vohunjenja do kraje podatkov, pa imaš lahko 100x nameščen protivirusni program...
eMZe
# 06.03.2017 ob 08:22
Kako je že tista z brezplačnim kosilom?
mb128
# 07.03.2017 ob 19:16
bobbek
Poglej, prej sem točno opisal zakaj imam sedaj aquo. Ni vzrok telefon vzrok je os. Takrat ko si si ti nabavil telefon je ta bil verjetno high end. A mi lahko zaupaš koliko si dal zanj?! Veš jaz še v življenju nisem imel high end telefona. Če sem konkreten mojemu operaterju plačujem 4,95 € in to dve leti. To je tudi mesečno največja cifra, ki sem jo kdajkoli plačal za telefon. Saj ne rečem, niso crknili vsi ampak sem pač mnenja da se tak telefon v dveh letih amortizira. Sicer pa a poznaš tisti pregovor malo denarja malo muzike. Za telefon bi lahko dal npr. mesečno tudi 12 ali še več € a mi kaj takega še na pamet ne pride. Kako si pa vse to povezal z tv-jem pa ne vem. Tudi moj je star par let in špila kot urica in dokler ne bo crknil si ne mislim omisliti novega. Pa tudi takrat ne bom naenkrat plačal celotne cene naenkrat. Moj kabelski operater mi nudi tv na obroke.
bobbek
# 07.03.2017 ob 17:13
mb128 ne pretiravaj,imam Samsung note3,pa se sam ne vem,kolk je star,gre pa kot svicarska ura,tak tisto okol 2 leti pozabi,pa isto je z TV,rad bi si kupil mal vecjega,pa hudic ne crkne,skoda pa stran vrec
pero-perica
# 07.03.2017 ob 15:24
bedarija vse skup,otroke bodo ti phoni pokopal hodjo kot mesečniki okrog.niti ne vedo kje so
zapatist
# 07.03.2017 ob 15:20
@generusus

Zložljivi dvojni ekran je že na vidiku...
artoum
# 07.03.2017 ob 06:46
telefoniranje , sporočila , dobra kamera. vse ostalo je preseravanje. ne vem kakšne službe ima toliko ljudi , da rabi dostop do interneta v vsakem trenutku.
kakor je bilo omenjeno ...... kdo sploh hoče za sabo nositi te štoraste tablice? en moj kolega je mehanik. kakšne scene ima to, predno se oglasi.
sicer pa ... prihaja nova Nokia 3310. juhu
Dejan_f
# 06.03.2017 ob 11:22
Priporočam Signal Private Messenger. S tistimi, ki ga tudi imajo komunicirate kriptirano s tistimi, ki ga nimajo pa nekriptirano.
VanDame
# 06.03.2017 ob 08:22
mb128: potem pa uporabljaš 20 let star mobilni telefon. Današnji mobilni telefoni niti slučajno niso narejeni samo za omenjeno. Samo kdor glavo tišči v pesek, tega ne more videti.
mb128
# 06.03.2017 ob 11:48
jodizi
Ne vem sicer na kateri frekvenci deluje najnovejša Nokia a nekako tako po logiki verjetno deluje na isti frekvenci kot mobiteli zadnje generacije ker drugače bi bil tale rivajvel, vsaj po moje, nesmiselen!
mb128
# 06.03.2017 ob 10:40
jodlzi
Ja kdo pa ni podvržen vsemu temu?! Hja eni so podvrženi bolj drugi manj. Odvisno pač od tega kako je nek os razširjen!
mb128
# 06.03.2017 ob 10:37
zapatist
Zakaj menjam mobilca vsaki 2. leti sprašuješ?
Veš s tem pa je tako. Mobilci imajo življensko dobo več ali manj tudi 2. leti. Zadnjega sem npr. menjal ne ravno zaradi mobilca samega ampak predvsem zaradi os-a, ki ga je imel. Os android ver. 4 je bil namreč totalno zanič. Telefon mi je v 2. letih zružil kar 3x. No sedaj imam ver. 5 in upam, da bo bolje. Je pa tukaj tudi vprašanje tehnologije same.
Veš glede gsm 2 je vprašanje kako dolgo boš takšen telefon lahko še sploh uporabljal. Vsaj parkrat na leto namreč preberem v tujih medijih, da se bo omrežje gsm 2 ugasnilo. Potem pa so tukaj še aplikacije same. Ne vem kako dolgo namreč zagotavljajo posodobitve. Ko pa slednjih več ni pa to pomeni še dodatno ranljivost. Sicer pa razlogi gor razlogi dol, telefon me stane slabih 5. € na mesec. Torej, le zakaj si ne bi omislil novega na vsaki 2. leti. In ja, tudi jaz uporabljam telefon za nekaj čemur ni namenjen. Uporabljam ga kot daljinca. Ampak to je domače omrežje in če bi se nekdo hotel prikrasti vanj bi jaz bil tudi takoj opozorjen. No, vsaj verjamem da je temu tako!
mb128
# 06.03.2017 ob 11:10
Ja no jodizl imaš prav glede tega. Je pa tukaj ena druga vsaj potencialna težava. Kot sem zapisal že prej je samo vprašanje časa kdaj bodo ugasnili omrežje gsm 2. In kaj boš pa potem?! No ja Nokia je pred kratkim naredila rivajvil in jaz to še kako pozdravljam. Če se bo ta trend nadaljeval bo moj nslednji telefon gotovo takšen. Ampak aauo imam nekako šele pol leta in bom moral na takšen telefon še počakati kar nekaj časa!
mb128
# 06.03.2017 ob 08:41
VanDame
Če te že zanima imam Sony-a aquo. Mimogrede, mobilca menjam na vsaki 2. leti. Toliko o 20. let starem telefonu z moje strani. Veš če ti neka naprava nekaj nudi to še ne pomeni, da ti to koristiš. No ja tudi meni se zgodi da moram kaj poškiliti na net. A to je zelo redko in uporabim samo takrat če drugega ni pri roki. Kar se pa takšnih in drugačnih javnih internetnih omrežji tiče pa samo sledeče. Zavedajte se, da ste tudi v intranetu to pa pomeni, da lahko vsakdo, ki je količkaj vešč vsaj opazuje kaj vi na internetu tudi počnete. Če mimogrede opravite kakšno transakcijo se zna tudi zgoditi, da bo na takšen način do informacij prišel tudi nekdo, ki mu te niso namenjene in jih seveda zlorabil.
Bom zapisal že miljontič. Neznanje, malomarnost se tudi plačuje in to še kako drago. Žal obstajajo še vedno posamezniki, ki plačajo to ceno in kar se mene tiče je vsaj na nek način tudi prav da je temu tako!
mb128
# 06.03.2017 ob 07:43
A to je slučajno reklama za podjetja, ki izdelujejo protivirusne programe?! Ne vem zakaj je to sploh potrebno. Moj mobilec ima antivirusen program že od samega začetka, od takrat naprej ko sem mobilca tudi kupil in z njim sem tudi zadovoljen! Sicer pa jaz mobilca uporabljam več ali manj zgolj za to zakar je bil tudi narejen. Torej telefonija, sms, mms.
Kazalo