Ohišje je, kot je zdaj v modi, narejeno iz kovine. Foto: MMC RTV Slovenija
Ohišje je, kot je zdaj v modi, narejeno iz kovine. Foto: MMC RTV Slovenija
Lenovo
Na zadnji strani je pod lečo fotoaparata, prav tako kot pri mnogo drugih mobilnih telefonih, bralnik prstnih odtisov. Foto: MMC RTV Slovenija
Lenovo
Lenovo K5 note ima kar osemjedrni procesor hitrosti 1,8 GHz in 3 GB RAM-a. To se sliši veliko, vendar je od 3 GB delovnega pomnilnika uporabniku na voljo le približno polovica, kar se pozna pri igranju grafično zahtevnih iger. Foto: MMC RTV Slovenija

Lenovo K5 note je naslednik modela K4 note, torej v primerjavi z njim prinaša le nekaj manjših nadgradenj. Spada v srednji cenovni razred in dejansko ponuja ravno toliko dobrih lastnosti, da upraviči svojo ceno. Zaslon, ki po diagonali znaša 13,97 cm (5,5 palca), prikaže sliko polne razločljivosti (1080p) in je dovolj svetel, tudi v močnejših svetlobnih razmerah. Pod zaslonom so na dotik občutljive kapacitativne tipke, ki pa so slabotno osvetljene, tako da bolj ugibaš, kje je kakšna. Zaslon je odporen proti praskam, ne pa tudi proti prstnim odtisom in ga je treba večkrat obrisati, saj prstni odtisi precej poslabšajo uporabniško izkušnjo..

Ohišje je, kot je zdaj v modi, narejeno iz kovine. Izdelava je dobra, saj je ohišje trdno zaprto, čeprav ni odporno proti prahu in vodi. Za tiste bolj (ne)previdne pa je Lenovo v paket dodal še prozorno plastično zaščito za zadnji del telefona. Prav tako sta mesti za kartice SIM in kartice microSD skriti pod pokrovčkom, ki ga je treba odpreti s posebno priloženo iglo. Telefon podpira dve nano kartici SIM, s tem da je namesto druge mogoče uporabiti spominsko kartico microSD. Telefoni s podporo dvema karticama SIM so očitno zanimivi tudi v Evropi, saj kar nekaj sodobnih mobilnih telefonov ponuja to možnost.

Na zadnji strani je pod lečo fotoaparata, prav tako kot pri mnogih drugih mobilnih telefonih, bralnik prstnih odtisov. Ta je dovolj hiter in ravno prav velik, da je njegova uporaba prijetna in hitra. Fotoaparat zmore posneti fotografije do velikosti 13 MP. V dobrih svetlobnih razmerah in z vklopljeno funkcijo HDR so fotografije razmeroma dobre. Če pa je svetlobe malo manj, pa so fotografije zelo zrnaste. Prednja kamera lahko posname sebke do velikosti 8 MP in ponuja tudi obrnjeno zrcalno sliko. Fotografije sebkov so bolj tako tako, saj je tudi tu precej šuma. Glavna kamera lahko posname videoposnetke polne razločljivosti (1080p). Posnetki so še kar dobri, moti le dokaj počasno ostrenje pri premikanju naprave.

Nekaj bombončkov
Lenovo K5 note ima kar osemjedrni procesor hitrosti 1,8 GHz in 3 GB RAM-a. To se sliši veliko, vendar je od 3 GB delovnega pomnilnika uporabniku na voljo le približno polovica, kar se pozna pri igranju grafično zahtevnih iger. Drugače pa sistem deluje dovolj hitro za udobno uporabniško izkušnjo. Kot mnogi azijski izdelovalci mobilnih naprav je tudi Lenovo na telefon naložil lasten uporabniški vmesnik, ki sicer ne spreminja veliko osnovne zasnove Androida 6.0, ki je naložen na telefon.

Dodali pa so nekaj tako imenovanih bombončkov, to je aplikacij, nastavitev, ki naredijo uporabniško izkušnjo malo posebno. Tako je na primer mogoče nastaviti poseben minizaslonček, imenovan Wide touch na osnovni zaslon, kjer so bližnjice do pogosto uporabljenih aplikacij ali nastavitev. Zanimiv je zato, ker je prav priročen za enoročno uporabo telefona (tako za levičarje kot desničarje). Prav tako je mogoče nastaviti, da s potegom v loku po zaslonu zmanjšate osnovni zaslon za lažjo uporabo z eno roko. Tu so seveda še nastavitve za vklop zaslona s trkanjem, ugašanje zaslona z obračanjem telefona ter uporaba bralnika prstnih odtisov za vrnitev na osnovni zaslon ali za zajem fotografij.

Ker je virtualna resničnost zopet postala priljubljena, so pri Lenovu ponudili uporabnikom tako imenovano storitev VR Mode. Z vklopom te funkcije, zaradi katere se slika na zaslonu »razcepi« na dve sliki in z uporabo posebnih očal ANT VR, ki jih je treba kupiti posebej, je mogoče videti na zaslonu 3D-sliko. Ker očal nismo imeli na testu, te funkcije nismo mogli preizkusiti. Prav tako je tudi vprašljiva praktičnost take uporabe telefona.

Malo za vsakega
Poleg standardnih Googlovih aplikacij so pri Lenovu telefonu dodali še nekaj svojih oziroma dodatnih aplikacij. Tako so na primer dodali svoj lasten spletni brskalnik UC Browser, ki je res praktičen za uporabo, hiter in s številnimi dodatnimi nastavitvami. Poskrbeli so tudi za varnost, saj je na telefon naložen protivirusni program McAfee. Na žalost pa so na telefonu le Googlovi predvajalniki glasbe in videa, toda na spletu je polno drugih. Je pa zato dodan radijski sprejemnik, ki seveda deluje z uporabo slušalk. Kakovost predvajane glasbe je prek vgrajenih zvočnikov dokaj dobra, prek slušalk pa precej slabša.

Baterija, ki je ne moremo odstraniti, ima zmogljivost 3500 mAh. Ob uporabi, opisana na koncu testa, je zdržala povprečnih 30 ur, kar pomeni, da bodo zahtevni uporabniki morali polniti telefon kar vsak dan. Ker pa telefon ne podpira hitrega polnjenja, traja polnjenje baterije dobri dve uri. Pri Lenovu so sicer ponudili nekaj nastavitev porabe baterije, med katerimi je tudi tako imenovani Ultra Power Saver, ki omogoča le klice in sporočila. Na ta način lahko telefon zdrži še nekaj dni več.

Sklepne misli
Lenovo K5 note je povprečen telefon, ki ponuja nekaj za vsakega, a nič nadpovprečnega. Med njegove odlike spada tudi cena, saj za okoli 300 evrov, kolikor stane pri nas, dobite soliden telefon z dokaj dobrim ohišjem in velikim zaslonom.

Uporaba modela Lenovo K5 note na testu:
Pol ure brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično zahtevne), zajem desetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem 1-minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.

Čas trajanja baterije na testu: 30 ur