Model XA velja za najmanj zmogljivega v tej seriji, medtem ko model X Performance (na sliki) velja za najzmogljivejšega, vsaj do prihoda modela XZ. Foto: MMC RTV SLO
Model XA velja za najmanj zmogljivega v tej seriji, medtem ko model X Performance (na sliki) velja za najzmogljivejšega, vsaj do prihoda modela XZ. Foto: MMC RTV SLO
false
Celotna serija je izdelana iz kakovostnih snovi, tudi model XA. Brušena kovina na zadnji stranici in proti praskam neobčutljiva zaščita zaslona zagotavljajo, da bodo telefoni zdržali vsaj nekaj časa nepoškodovani. Foto: MMC RTV SLO
false
Model X Performance že z imenom ponazarja, da je bil narejen zato, da brez težav zmore večopravilnost zahtevnih aplikacij. Foto: MMC RTV SLO

Ni ravno popolnoma jasno, zakaj so pri Sonyju sploh pripravili to serijo prenosnih telefonov. Ali zato, da za področje mobilne telefonije namenjajo manj denarja ali pa se poskušajo počasi preusmeriti na druga področja zabavne elektronike. Toda dejstvo ostaja, da so vsi trije telefoni te serije na videz skoraj enaki. Izjema je seveda model XA, ki je občutno ožji od obeh drugih in s svojim videzom prav izstopa v ponudbi. To je tudi prednost tega modela, saj zaradi svoje oblike lepše leži v roki in je tako tudi lažji za uporabo.

Model XA velja za najmanj zmogljivega v tej seriji, medtem ko model X Performance velja za najzmogljivejšega, vsaj do prihoda modela XZ. Celotna serija je izdelana iz kakovostnih materialov, tudi model XA. Brušena kovina na zadnji stranici in proti praskam neobčutljiva zaščita zaslona zagotavljajo, da bodo telefoni zdržali vsaj nekaj časa nepoškodovani. Model X Performance je tudi odporen proti prahu in vodi, na kar ne bi pomislili, glede na to, da se reža za kartice SIM in spominske kartice microSD skriva pod navadnim pokrovčkom. Res pa je, da je ta pokrovček obdan z gumiranim materialom, ki preprečuje vdor prahu in vodi. Zanimivo je, da so se pri Sonyju odločili, da model XA ne bo imel bralnika prstnih odtisov, saj naj bi z njegovo vgradnjo na mestu tipke za vklop zaslona preveč vplivali na zasnovo telefona, to je na njegovo debelino v razmerju do širine. Model X Performance pa ima tipko za nastavitev glasnosti postavljeno nenavadno nizko, tako da obstaja tveganje padca telefona iz roke, če bi jo poskušali doseči z eno roko.

Oba telefona imata skoraj popolnoma enake zaslone. Oba sta velika 12,7 cm (5 palcev), razlika je le v razločljivosti slike. Pri modelu XA je ta le 720 p, medtem ko je pri modelu X Performance ta polne razločljivosti (1080 p). Oba zaslona se podobno dobro odrežeta pri uporabi. Oba sta odzivna, z odličnimi vidnimi koti in z razmeroma dobro vidljivostjo na močni sončni svetlobi. Model XA ima samo eno režo za zvočnik, in sicer čisto spodaj. Zaradi tega seveda ni stereo zvoka. Zvok pri obeh telefonih je malo tišji kot pri konkurenci, je pa zato zelo jasen in čist. Tudi po slušalkah je zvok zelo dober.

Oba modela imata neodstranljivi bateriji, seveda različnih zmogljivosti. Toda čeprav ima model XA baterijo zmogljivosti 2300 mAh, se ta zelo hitro sprazni. Ob uporabi, opisani na koncu članka, je baterija modela XA zdržala pičlih 16 ur, kar pomeni, da je treba telefon polniti vsak dan, morda tudi dvakrat ob zahtevnejši uporabi. Model X Performance se je odrezal bolje, saj ima večjo baterijo. Toda tudi ta je zdržala dobrih 21 ur. Oba modela podpirata hitro polnjenje baterije, imata pa tudi nastavitve varčevanja z energijo, s katerimi lahko podaljšate delovanje telefona na račun nedelovanja nekaterih aplikacij.

Odlične fotografije
Model Xperia XA ima vgrajen fotoaparat, ki zmore posneti fotografije do velikosti 13 MP ter videoposnetke do polne razločljivosti 1080 p pri 30 sličicah na sekundo. Fotografije so zelo dobre, tudi v slabših svetlobnih razmerah, le barve so malo neusklajene, saj imajo fotografije rahel modrikast nadih. Videoposnetki so prav tako zelo dobri, kar pa ni čudno, saj pri Sonyju že nekaj let nadgrajujejo njihove algoritme obdelave posnetkov.

Model Xperia X Performance ima vgrajen popolnoma enak fotoaparat kot model Xperia X – 23 MP in 1080 p pri 60 sličicah na sekundo. Zato ni nenavadno, da so fotografije in videoposnetki praktično enaki kot pri omenjenem modelu, skratka odlični.

Kar se zmogljivosti vgrajenih čipov tiče, skoraj ni pripomb. Celo model XA, ki naj bi bil najmanj zmogljiv, ima vgajen kar osemjedrni procesor, ki skupaj z 2 GB delovnega pomnilnika z lahkoto opravi z vsemi opravili. Model X Performance pa tako ali tako že z imenom ponazarja, da je bil narejen zato, da brez težav zmore večopravilnost zahtevnih aplikacij.

Razveseljivo je, da pri Sonyju niso posegali močno v uporabniški vmesnik, saj so spremembe glede na osnovno različico Androida majhne in nevsiljive. Edino teme so morda malo preveč pastelne. Prav tako je odlično, da so pri obeh modelih naloženi njihovi pregledovalnik posnetkov, videopredvajalnik in glasbeni predvajalnik. S tem se uporabniška izkušnja precej izboljša. Predvsem galerija je simpatična in s številnimi nastavitvami. Glasbeni predvajalnik pa ima številne nastavitve, ki že tako dober zvok naredijo še boljši.

Sklepne misli
Od vseh telefonov v seriji X bi bil model XA še najboljša izbira, če bi imel boljšo baterijo. Za ceno malo več kot 300 evrov je na trgu veliko število podobno zmogljivih telefonov, ki imajo zmogljivejše baterije, toda zaostajajo po videzu in kakovosti izdelave. Model X Performance pa je pravzaprav vmesni model, ki bo tudi zaradi zelo visoke cene hitro padel v pozabo. Še posebno v naslednjih mesecih, ko ga bo zamenjal model Xperia XZ, ki bo imel praktično enake lastnosti in malo boljšo baterijo.

Uporaba modela Sony Xperia XA in X Performance na testu:
Pol ure brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično zahtevne), zajem desetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.

Čas trajanja baterije na testu: Xperia XA 16 ur, Xperia X Performance 21 ur

Fotografije ljubljanske gradu posnete s Sony Xperio XA in X Performanceom