Lenovo Miix skupaj s tipkovnico tehta dekagram več kot kilogram in ga je mogoče prenašati že v malce večji torbi. Foto: MMC RTV SLO
Lenovo Miix skupaj s tipkovnico tehta dekagram več kot kilogram in ga je mogoče prenašati že v malce večji torbi. Foto: MMC RTV SLO
false
Med bolj neprijetne zadeve sodi omejena gibljivost zaslona v načinu prenosnika. Foto: MMC RTV SLO
false
Lenovo Miix 310 je opremljen tudi z zunanjo kamero s petimi MP in notranjo kamero z dvema MP. Foto: MMC RTV SLO

Na trgu, ki ga vzhodno azijske tovarne neumorno polnijo z novimi izdelki, boj za kupce postaja neusmiljen. Tudi največji igralci iščejo svoje priložnosti tako v prestižnih kot v najnižjih razredih. Kitajski Lenovo pri tem ni izjema. Njegov hibrid Miix 31, ki je sicer bolj tablica kot prenosnik, sodi med cenovno najprijaznejše naprave v svojem razredu, saj ga trgovci ponujajo že za okoli 280 evrov. V to pa je vštet tudi operacijski sistem operacijski sistem Windows 10 Home.

O izdelkih iz nižjega cenovnega razreda je težko govoriti v superlativih. Prav tako je tudi malce neumestno naštevati vse njihove pomanjkljivosti. Vseeno pa ima Lenovov Miix 310 nekaj pozitivnih lastnosti. Prepričljiv je predvsem s svojo baterijo, ki omogoča več kot deseturno delo z napravo, ne da bi jo bilo treba priključiti na polnilec - tudi če gledate zgolj najrazličnejše videovsebine. Na našem testu je ob zmerni uporabi baterija presegla poldnevno uporabo.

Plusi ...
Povsem soliden je tudi zaslon s HD-resolucijo (1280 x 800) živahnih barv, vendar pa je žal tudi precej odseven in na njem kaj hitro lahko zaznate svetlobne odboje od oken, luči in drugih zaslonov v prostoru.

Med plusi se lahko naštejejo tudi všečno oblikovanje, teža naprave, saj tablica tehta 520 gramov, s pripeto tipkovnico pa 1,1 kilograma, ter odzivnost zaslona na dotik in delo s sledilno ploščico (touchpad) na tipkovnici.

Resnici na ljubo so naprave s 25-centimetrsko diagonalo zaslona na robu resne uporabe oz. je delo z njimi če ne težavno, pa vsaj omejeno že pri uporabi pisarniških programov. Miix 310 se lahko pohvali s solidno izdelano tipkovnico s kovinskim površjem. Vendar so bile zaradi njene majhne velikosti potrebne nekatere prilagoditve (tipke levi Shift, Delete in Backspace), kar seveda malce otežuje tipkanje.

Intelov procesor Atom X5 Z8350 omogoča povsem uporabno delovanje programov, ki delujejo v okolju Microsoftovih oken, toda kakšna eksperimentiranja z večopravilnostjo ali obdelavo multimedijskih vsebin so glede na sposobnosti naprave bolj kot ne nespametna.

... in minusi
Nekoliko iluzorno bi bilo pričakovati, da naprave v cenovnem razredu Miix 310 nimajo številnih pomanjkljivosti. Nekatere izmed njih bi lahko smiselno odpravili že pri načrtovanju naprave. Zmožnosti vgrajenih zvočnikov so precej podpovprečne. Uporabnika pri poslušanju glasbe ali gledanju zahtevnejših videovsebin naravnost silijo, da napravo priključi na zunanje zvočnike.

Tablica se na tipkovnico zelo preprosto priključi s pomočjo magnetov. Toda na drugi strani je razdiranje na dva dela precej okorno opravilo. Največji minus naprave pa je zagotovo to, da je tablico, priključeno na tipkovnico, mogoče postaviti v lego 120, 130 stopinj. Kar pomeni, da je uporabnik tisti, ki se mora v načinu prenosnika prilagoditi legi zaslona in ne obratno. In to ob dejstvu, da Lenovo obsežno trži, sicer precej dražje, izdelke, kjer sta tipkovnica in zaslon gibljiva za 360 stopinj. Zakaj se za ta pristop niso odločili pri Miixu 310? Mogoče tudi zato, da ne bi bil preveč konkurenčen svojim dražjim sorodnikom.

Sklepne misli
Nizkocenovne računalnike bi lahko vrgli v isti koš kot nizkocenovne letalske prevoznike. Omogočajo osnovne storitve za privlačno ceno. Za vse večje želje je treba poiskati drug naslov. Miix 310 je zelo solidna 25-centimetrska tablica, na kateri zmore delovati operacijski sistem Windows 10. Seveda se ne more kosati z večjimi prenosnimi računalniki, toda zaradi svoje velikosti in teže je zelo mobilna naprava in lahko povsem uporabno služi kot sekundarni računalnik. Lahko pa je tudi primeren kot prvi računalnik najmlajših družinskih članov. Če načrtujete nakup tablice, še posebej večjih dimenzij, je Miix 310 vreden pozornosti glede na svoje zmožnosti in ceno.