Nasino vozilo Opportunity je na Marsu delovalo skoraj 15 let. Foto: NASA/JPL-Caltech
Nasino vozilo Opportunity je na Marsu delovalo skoraj 15 let. Foto: NASA/JPL-Caltech

Oportunity in njegov dvojček Spirit sta leta 2004 pristala vsak na svoji strani Marsa in se odpravila na raziskovanje njegove površine. Spirit je ugasnil že pred leti, Opportunity s svojimi šestimi kolesi pa je vztrajal in v 15 letih opravil rekordno, 45 kilometrov dolgo pot.

Sorodna novica Stari Opportunity za vedno utihnil v "viharju epskih razsežnosti"?

Rover Opportunity, ki je velik kot voziček za golf, je poganjala sončna energija, do katere pa od junija lani, ko ga je zajelo hudo neurje, ni imel dostopa več mesecev.

Nasa mu je vztrajno pošiljala signale, vendar odziva ni bilo. Ker je vodenje misije iz Nasinega laboratorija za reaktivni pogon v kalifornijski Pasadeni stalo 500.000 dolarjev na mesec, so se odločili za ukinitev misije.

Dokazi, da je bila na Marsu voda

Tako Opportunity kot Spirit sta našla dokaze, da je bila v daljni zgodovini planeta na Marsu voda, kar bi lahko pomenilo, da je bilo na rdečem planetu tudi življenje. Roverja sta bila robotska geologa, opremljena z robotsko roko in kamero, s katero sta kopala po Marsu in fotografirala ter analizirala sestavine prsti in kamenja.

Opportunity je bil peti od skupaj osmih ameriških roverjev, ki so uspešno pristali na Marsu. Od leta 2012 deluje Curiosity, ki ga poganja jedrska energija, pomaga pa mu novinec InSight, ki je dobil nalogo krta ‒ s sondo raziskuje globlje pod površino kot ostali roverji.

Prihodnje leto tudi evropski in kitajski rover

Naslednje leto bo Mars dobil na obisk še tri roverje. Enega ameriškega in prvič doslej tudi po enega evropskega in kitajskega.

Upravitelj Nase Jim Bridenstine je dejal, da je prva naloga roverjev iskanje dokazov za preteklo ali morda tudi sedanje mikrobiološko življenje ter iskanje primerne lokacije za prvi obisk človeške posadke. To naj bi se zgodilo nekje v 30. letih tega stoletja.