Leteči dvojček je pred pristankom na letališču JFK zaokrožil nad mestom New York v pozdrav. Foto: Reuters
Leteči dvojček je pred pristankom na letališču JFK zaokrožil nad mestom New York v pozdrav. Foto: Reuters

Na letališču bo raketoplan ostal nekaj tednov, predvidoma junija pa ga bodo z barko slavnostno prepeljali do reke Hudson na zahodni strani Manhattna. Tam bo del stalne zbirke muzeja letalonosilke Intrepid. V New Yorku pričakujejo, da se bo obisk muzeja Intrepid zaradi raketoplana povečal za okoli 30 odstotkov, na skupaj 1,3 milijona obiskovalcev na leto.

Nikoli ni bil v vesolju
Raketoplan Enterprise so izdelali leta 1976, a ni nikoli prišel do vesolja, saj so ga uporabljali le kot testni objekt. Nekajkrat je sicer letel na robu atmosfere, kamor ga je ponesel tovorni boeing 747. Sicer pa so ga vozili po svetu na ogled, dokler ga niso leta 1985 upokojili v Smithsonianu nedaleč od Washingtona.

Izmed ameriških vesoljskih raketoplanov je aprila 1981 prvi v vesolje poletel raketoplan Discovery, ki je pred kratkim prevzel mesto raketoplanu Enterprise v Smithsonianu. Los Angeles bo jeseni dobil v varstvo raketoplan Endeavour, Atlantis pa bo ostal v vesoljskem centru Kennedy v Cape Canaveralu na Floridi.

Na ISS le še Sojuzi
Nasa je lani upokojila vse raketoplane, ki so bili ključni za zgradnjo Mednarodne vesoljske postaje v zemeljski krožnici. Astronavti zdaj na ISS potujejo z ruskimi raketami Sojuz, v prihodnje pa morda tudi z raketami zasebnih podjetij. Ameriška vesoljska agencija pa se zdaj osredotoča na globlje raziskovanje vesolja in načrtuje polet človeka na asteroide in na planet Mars.